Tecken på insulinresistens

Typ2 diabetes är den yttersta delen av insulinresistens, det är när man nått så långt så att blodsockret inte längre kan hållas nere. Men insulinresistens börjar långt innan det, kanske år innan en diabetes bryter ut. Tyvärr pratar den Svenska sjukvården väldigt lite om insulinresistens, och istället väljer att sätta diagnosen prediabetes eller diabetes, dvs när det redan gått ganska långt. Därför har jag samlat ihop (bland annat från American Diabetes Association) symptom på insulinresistens.

Insulinresistens betyder alltså nödvändigtvis inte alls att ditt blodsocker är för högt. Första steget i diabetes, kraftigt förenklat och gäller förstås bara de flesta (inte alla) typ2or är att din kropp måste skapa mer insulin än en normal kropp för att hålla blodsockret på rätt nivåer. Detta kan enligt flera källor ske så tidigt som 10 år innan diabetesen slår ut. Över tid kommer din kropp kräva mer och mer insulin från bukspottskörteln och tillslut räcker inte insulinet till. Dessa höga nivåer av insulin är inte ofarliga, och ger kroppsliga symptom. Dessa har jag samlat ihop:

Viktökning, svårt att gå ner i vikt
Extremt sug efter socker
Intensiv hunger eller återkommande hunger.
Ökad törst
Svårigheter med koncentration
Ångest och panikkänslor
Svår trötthet
Pettring eller domning i händer och fötter
Migrän
Trötthet efter måltider
Acanthosis nigricans är ett symptom med brunsvarta, bristfälligt definierade hyperpigmenteringar av huden. (Bildlänk)

Det pratas väldigt mycket om blodsocker men vi får inte glömma bort att sjukdomens grund kommer från insulinresistens, och att flera av våra problem faktiskt är kopplat till att vi har för mycket insulin i kroppen och inte nödvändigtvis för högt blodsocker. Jag kan själv känna att vissa gånger som jag (nu för tiden utan att blodsockret blir högt) äter något olämpligt, får vissa av symptomen. Inte alls allvarligt som tidigare, och det ger sig rätt snabbt. Men det har gjort att jag kikat mer på det.
Frågan är om insulinresistensen går att bota helt och hållet, det får jag återkomma till om ett par år.

diabetes-clipart-cure-6