Elefanten i E-sportsrummet

Nu är vi sen länge i mål, eller ja, vi är i alla fall väldigt nära. Vi har sålt in E-sport och E-sport har sålt in sig själv till de allra flesta. Det är en enormt stor och ball grej som händer just nu, och det går inte att stoppa. Det är snart en industri som kan räknas vara värd över 1000 miljoner dollar, och vi älskar det.

Det är också därför det är dags att kritiskt fundera över vad vi gör, och prata om e-sportselefanten i rummet. Jag vet att vi är påväg mot riksidrottsförbundet, att vi vill få ännu mer erkännande, och det hoppas jag att E-sporten får. E-sporten ger alla dessa människor som missar idrotten en fantastisk möjlighet att få många av de sakerna som idrotten också erbjuder. Diciplin. Teamkänsla. Beteendeträning. E-sporten kan fostra.

Men ingen idrott är lika farlig som e-sporten. Det är elefanten i rummet. Stillasittande finns det en del forskning på nu för tiden, och den vetenskapen ser verkligen inte ljus ut. Några menade att det var mindre farligt att röka ett paket cigaretter om dagen, även om den slutsatsen går att diskutera så säger det en hel del att man ens kan göra den jämförelsen. Men stillasittande är dödligt. På riktigt.

Så på samma sätt som fotbollsspelare måste lära sig att värma upp sina ljumskar, och skydda sina knän, vara försiktiga med sin vadmuskulatur, så borde vi som sysslar med gaming och e-sport väldigt snabbt lära oss vitsen med att hela tiden komma upp och röra på oss. Jag vet inte om forskningen är klar där, men ofta, och gärna inte för kort tid. Jag hörde siffran var 20:e minut. Det borde fungera. Mellan rundorna i CS:GO, när deathtimern tickar i Dota, kanske medan du är påväg att ska landa i ditt battlegroundspel. Jag vet inte när. Men jag vet att detta är något som vi måste ta på allvar.
Det finns massvis med skolor och utbildningar inom E-sport i det här landet, jag hoppas verkligen att lärarna tar ansvar för detta, och att förebilder inom e-sporten och inom gaming belyser det här problemet. För det är ett riktigt stort problem, och det finns ingen annan sport som har samma.

4e217d4214a0f815b549d05a25be39f0_original