Vad kan man äta som diabetiker?

Det är förstås väldigt individuellt, beroende på hur ens sjukdom ser ut och hur och om man medicinerar. Därför behöver man ta hjälp av en blodsockerapparat. Men för att underlätta lite kan vissa simpla regler hjälpa.

Eftersom fett, proteiner och fibrer är samtliga näringsämnen som minskar blodsockerpikar bör dessa tas i beaktning. Kolhydraterna är sen relevanta i förhållande till dem. Såhär kan man grovt förenklat se på det:

Detta ger dig en siffra som du vill att ska vara så hög som möjligt. Gärna nära 1 om du är insulinresistent. Pasta får 0.28 med mina beräkningar medan cashewnötter hamnar över 2 på skalan. Grönsaker t.ex broccoli hamnar på 0.8, ett tal som är ganska nära ett, men det är i regel inget man ska oroa sig för. Uträkningen är snarare till hjälp för dig som vill äta något utanför boxen och ha ett humm om vad den produkten kommer göra med ditt blodsocker. Sen får du anpassa beräkningen efter dina värden och din sjukdom, kanske behöver just du bara se till att hamna på 0.5 eller ett annat värde.

Kom ihåg att alla livsmedel du äter bör tas i beaktning, så ett av de 4 sakerna du exempelvis äter kanske har ett sämre värde men totalen gör det bra ändå.

Ett bra exempel är bönpasta som ligger runt 20g kolhydrater och kan göra att en tänker att det är olämpat för blodsockret. Men pastan innehåller 40g protein 10g fett och 15g fibrer, vilket ger över 3 enligt uträkningen. (40+10+15/20=3.25) Det är alltså ett riktigt bra alternativ om du väljer rätt sort.

Mängden kolhydrater spelar roll

Äter man väldigt kaloritäta livsmedel, tex en pizza, så kan man få bra värden i uträkningen men dessa livsmedel belastar förstås systemet hårt ändå. Fortsätter vi med pizzan som ett exempel kan den belasta kroppen i timmar men kanske inte gör att värdet sticker iväg så eländigt ändå.

Allt kommer inte stämma

Men det är en god fingervisning. Hoppas det fungerar för dig med min blodsockerratio.