E-sporten – en del av riksidrottsförbundet?

Bakgrund från den här artikeln https://www.svt.se/nyheter/inrikes/e-sportsstjarnan-i-chock-over-forbundets-resonemang

Riksidrottsförbundet behöver förnya sig. Det är solklart. Engagemanget från E-sportsförbundet är viktigt. Men jag är däremot inte säker på att det nödvändigtvis är så att e-sporten behöver synas i riksidrottsförbundet.

Björn Eriksson (Ordförande Riksidrottsförbundet) känns som en bok man hämtat på vinden, den behöver dammas av, det betyder förstås inte att boken i sig inte är relevant, men du lär inte ska finna något särskilt nytt i den. Hans kunskap om E-sport är så lågt att han kallar CS för ”begrepp”. Föreställ er att en skulle kalla hockey för begrepp. Det säger mycket i min bok, kunskapen finns inte där.

Hurvida e-sporten behöver in i riksidrottsförbundet är jag dock inte helt säker på, men jag håller med Heaton om att det finns mycket från idrotten som behöver appliceras på e-sporten. Föreningslivet är oerhört viktigt, en grund i många människors liv för att förstå allt från demokrati till diciplin och gemenskap.

E-sporten blandas också ofta friskt ihop med gamingen, som inte alls är samma sak som e-sport men ändå är väldigt lika. Gamingen kan tyvärr innehålla en del negativa sidor, och även om motionärer (motsvarigheten till gamers i vanliga sportvärden) kan överträna och hetsa så är fortsatt rörelse och frisk luft en väldigt positiv sak för människor.

Gaming är också positivt, missförstå mig inte, språkutveckling, teambuilding, kompisskap och liknande saker erbjuder gamingen kids på ett superbra sätt. Men vi brottas med definitioner när en världsspelare som Get_right (En av Sveriges bättre CS:GO spelare) jämförs med ”Adrian” som spelar CS:GO hela nätterna och inte tar hand om sig själv.

Get_right är en idrottsman. Det begriper vi som spelat ett par timmars CS:GO. Den kordination som krävs mellan ögat och handen när vissa moment utförs är bortom rimlig för 99.99% av befolkningen. Prestationen är inte bara mental. Den är muskulär också. Jag ska inte ge mig in på kroppsliga definitioner egentligen för jag saknar den kunskapen. Men jag har testat skytte och jag har testat cs. Det räcker för att jag ska vara säker. Är skytte en idrott är CS en idrott.

Men är det här applicerbart på samtliga spel? Troligen inte. Dota har mindre reaktion och kordination i vissa moment. Andra spel har inte ens den delen, där Hearthstone är ett bra exempel.

Därför behöver vi först och främst definera vad som är en e-sport och inte för oss själva. Idag räcker det att företaget som gjort spelet, eller andra företag, trycker in tillräckligt med pengar så blir vilket spel som helst en e-sport. Ska det vara en ”riktig” idrott bör inte pengar styra särskilt mycket alls.

Sen behöver det vara tydligt vart gränsen mellan casual gaming och e-sport går.

När E-sporten har den tydlighet att komma med, så behöver vi inte oroa oss för att farmingsimulator tas upp som ett exempel, eller att vi inte får vara med i Riksidrottsförbundet.

Ja, om man nu inte istället ska kasta ur skyttet då.