Kalorier är inte så enkelt

 

En inbiten kaloriräknare kommer alltid säga att allting handlar om kalori in och kalori ut, och det stämmer. Det är en vetenskap vi inte kan rå på.

Men hur dessa kalorier tas upp av kroppen, är troligen inte så enkelt som att allting är ren mattematik. Det är krångligare än så, något som tas upp på tyngres hemsida. Nu ska man väl inte dra för stora slutsatser av detta, men i korta drag verkar det som att råvaror i alla fall vissa i sin rena form erbjuder mindre kalorier än om de blivit processade. Även om man inte tillfört något. I exemplet har man mandel, och en där ser vi variationer hela vägen upp till 200 kcal mellan helt vanlig mandel, och mandelsmör.

TWC-SF-Almonds

Förklaringen kan ligga i hur små bitarna är, och hur de tillretts. Alltså kommer vi tillbaka till vikten av att äta RIKTIG mat, inte bara processade halvfabrikat. För riktig mat är det vi ska sikta på. Det betyder (troligen) att mandelmjöl är t.ex mycket mer energigivande än en näve mandel också. Så man kanske får ha det i åtanke när man bakar på det ”bättre” mjölet.

Kanske kan detta vara en liten del av förklaringen till varför vissa personer som äter lågkolhydrakost, eller paleokost, upplever att de äter mycket mer än förut men fortfarande går ner i vikt, eftersom det ofta i sådana koster siktas på att äta naturliga råvaror. Har man ätit mycket halvfabrikat och sen byter till riktiga råvaror kan alltså även kaloriräkningen vara mer förlåtande också. Dessutom har vi vetat länge att kalorierna på förpackningarna alltid är en uppskattning, en gissning om du så vill. För man mäter ju inte varje enskild burk med tomatsås, eller varje enskild broccoliknippe heller. Saker som årstid, livsmedelsbehandling och process kan ju variera.

Avslutningsvis ska väl sägas att detta inte är ett argument för att totalt sluta att respektera kalorier som måttstock, utan kanske bara vara mer nykter i det faktum, att två människor som båda äter 1500 kcal, kan få i sig rätt stora skillnader i energi, beroende på tillredningsform, och processande innan maten kommer i munnen. Jag gillar den här typen av forskning, för jag tycker vi ofta kommer ifrån själva grunden, dvs att äta riktig mat är en jävla skillnad mot att äta saker som är processade. Jag inbillar mig att det varit den största anledningen till att min hälsa förbättrats. Jag har övergått till riktiga grönsaker, till råvaror som är bra framställda, och skippat sakerna som varit motsatsen.