Vad innebär din ”sockermärkning”

Det här är vad som gäller för att en vara ska kunna märkas med olika saker, och här finns det många fällor att gå i.

Osockrat: Inget socker är tillsatt, men varan kan innehålla naturligt socker eller sötningsmedel. (Här kan du hitta produkter med massor med kolhydrater, och även söta produkter. Det enda vi vet är att ingen har varit och sockrat dem extra)

Utan tillsatt socker/Osötad: Innehåller endast det socker som kan finnas naturligt i råvarorna.

Sockerfri: Innehåller varken naturligt eller tillsatt socker, men sötningsmedel kan ha tillsatts.

Det viktigaste; Sötningsmedel är inte alltid kalorifria, dvs vissa sötningsmedel påverkar ditt blodsocker, bara i en mindre mängd än socker. Detta är de sötningsmedel som innehåller energi. Vanligt socker innehåller 4kcal per gram i energi. Så dessa är inte särskilt bra, dom är bättre än socker, men det säger ju inte särskilt mycket. Endast Erytritoler äter jag personligen av dessa sötningsmedel. Den har 1/20 så mycket kalorier som socker, och brukar i regel inte skrämma iväg mitt blodsocker i alla fall. Dessa kallas också sockeralkoholer eller polyoler.

Maltitol: ca 2–3 kcal/g
Xylitol:  ca 2–3 kcal/g
Isomalt: ca 2 kcal/g
Sorbitol: ca 2–3 kcal/g
Laktitol:  ca 2 kcal/g
Mannitol: ca 1,5 kcal/g
Erytritol: ca 0,2 kcal/g
Tagatose: 1,5 kcal/g

Sen finns det en rad andra sötningsmedel som INTE påverkar blodsockret

Cyklamat, Aspartam, Acesulfam K, Steviosid , Sukralos, Sackarin, Neohesperidin DC, Neotam, Alitam, Stevioglykosider

Det finns folk som är oroliga för dessa sötningsmedel, när det gäller t.ex Aspartam så har detta testats och nyttjats i över 30 år så bör vara en av de säkrare i det sammanhanget. Men folk måste ju få välja själva.

De sötningsmedel som innehåller kalorier måste stå som kolhydrater på innehållsförteckningen, så där får man pass på lite.

Vi tar ett exempel, detta är innehållet på en godispåse som sägs vara proteingodis, och sockerfri.
pild

61g kolhydrater, varav sockerarter 0g – varav polyoler 61g. Det är alltså bara polyoler i detta livsmedel, då får vi titta på ingredienserna. Här kommer dock det luriga, för där står det 3 olika sorters sötningsmedel. Men Maltitol står först. Maltiol är alltså den största delen av den här produkten (Så fungerar innehållsförteckningar förresten, det som det mestadels innehåller måste stå först) och då vet vi att produkten inte är särskilt bra för oss  diabetiker. Den innehåller mestadels socker som är 50-75% så sött som socker. Inget vi vill ha alltså. Vi kan också ta hjälp av kalorimängden här för att få en gissning, för kalorimängden stämmer. 1g fett är 9 kcal, 1g protein är 4kcal, 1g kolhydrat är 4kcal. Vi räknar 23 x4 = 92 kcal från proteinet. Resten kommer från polyolerna. Den här produkten är sjukt mycket bättre än vanligt godis, men fortsatt så innehåller den en hel del polyoler som kommer höja ditt blodsocker. Hade polyolen varit Erytrioler istället, hade vi haft ett godis som troligen inte ens påverkat blodsockret.