Högt blodsocker på morgonen – gryningsfenomenet och somogyieffekten

Kan vi påverka den? Gissa om jag har testat lite, och kommit fram till lite olika saker? Korrekt, det har jag!

Återigen är detta något jag testat på min kropp, inte alls säkert att det fungerar på din kropp. Låt oss gå till detaljerna.

Gryningseffekten eller fenomenet upptäcktes för mer än 30 år sedan, så det är inget nytt. Det sker också hos friska individer, men deras blodsocker höjs knappt märkbart eftersom de befinner sig i friska zonen. Säg att t.ex en frisk 25åring höjer sitt morgonsocker från 4.7 till 4.9 – ingenting som märks av. Det beror på hormonella förändringar som har till avsikt att väcka oss, det är alltså en naturlig del av kroppen. Ingenting särskilt diabetiskt, det är bara vi som mäter vårt morgonsocker och har mer koll på det. Dessutom är vi försås mer känsliga för alla typer av höjningar av sockret – det är ju det som är vår sjukdom.

Gryningsfenomenet kan blandas ihop med Somogyieffekten som har med lågt blodsocker på natten att göra. När ditt blodsocker blir lågt på natten behöver kroppen höja det via naturliga processer, och det är vid den här höjningen som jag tror att många av våra höga fastesocker kommer ifrån. I alla fall när det gäller mig. Hur har jag kommit fram till det?

Om jag lägger mig hungrig, så tenderar sockret att vara högre på morgonen
Om jag äter något sött på kvällen, som kroppen svarar på (Jag kollar sockret, och det är på väg åt det låga hållet ) så tenderar jag att vara högre på morgonen.
Om jag ätit ett ordentligt kvällsmål som baseras på mycket fett och protein (långsam upptagning) så tenderar jag att vara lägre på morgonen.

Detta har jag testat under längre tid nu, och det är mina slutsatser. Problemet med Somogyieffekten är att t.ex mer kvällsinulin inte avhjälper problemet. Eller att du svälter på kvällen, tvärtom du blir bara ännu lägre, och svaret sen blir tydligare. Så min teori är enkel; Försök att undvika gummibandseffekter av lågt blodsocker på natten, så blir ditt fastevärde bättre. Du behöver inte nödvändigtvis äta lågkolhydratkost hela dygnet, men just inför sänggående kan det vara fördelaktigt att framförallt äta dig mätt på fett och proteiner. Testa och se om det fungerar för dig!

Fastevärden generellt kan bli avhjälpta av fasta också.

good-morning-heart-shape-tree-wallpaper-free-download