Går du inte ner i vikt?

Jag är absolut ingen superguru när det gäller viktreducering, men har följt en hel del diskussioner, läst på mycket, och har mina egna erfarenheter. Jag skulle vilja ge mina tankar om att misslyckas med viktnedgång. Det blir en lista.

Du fokuserar för lite på kosten – Träningen är sekundär när det gäller viktreducering. Det är snarare grädden på moset än grunden i att gå ner i vikt, och det tänker inte många på. Studier visar att träning är viktstabiliserande men när det gäller att droppa vikt är det KOSTEN det handlar om.

Du fokuserar för mycket på vågen – Du behöver VERKLIGEN skaffa dig fotografier eller mätningar av kroppen snarare än ren vikt. Alltså vikt är ett extremt generellt mått, och egentligen väldigt dåligt för att se vad som händer med din kropp. Jag har medvetet stått helt still i vikt de senaste året, och ändå förändras kroppen VÄLDIGT mycket. Har du en partner eller kompis som kan vara ärlig kan du be den att ha koll på din form också.

Samma kroppsvikt.
Samma kroppsvikt.

Du räknar faktiskt fel – Det är lätt att glömma bort vissa saker man äter, eller kanske tänka att det lilla man smakar där, eller lite mjölk i kaffet gör ingenting. Varje enskild sak kanske inte gör något, men tillsammans gör det. Dessutom kan det vara klokt att i alla fall en gång väga och kolla din mat. Det är oerhört lätt att göra missbedömningar på såser, eller vikt på råvaror.

Du följer en diet – halvvägs – Jag vet inte hur många gånger jag ser detta. När man äter LCHF till Lunch och kalorisnålt till middag, och sen unna sig på fredagar. Man måste ha någon metod för att gå ner i vikt såvida du inte har något metabolt problem. Vad man väljer är upp till var och en, men håll dig till en metod. Det går inte att blanda, tvärtom kan det t.om vara riktigt dumt.

Du unnar dig för mycket – Ätardagar i all ära. Men många pratar redan innan de börjar om att gå ner i vikt, vad de kan fika på, hur många ätardagar man kan ha, eller motsvarande, och ligger du på underskott, men inte så mycket, sen käkar rejält en fredag, och kanske en del på lördag också så kan hela veckan vara körd. Så enkelt är det. Ätardagar räknas också in, och jag skulle inte ens rekommendera att ha någon om det går trögt med vikten. Vänj kroppen med riktig och nyttig mat.

Du har ett för starkt känslomässigt band till mat – Vi alla älskar mat, eller hatar. Men nog har vi ett band till det. När det här bandet blir för starkt så blir det oerhört svårt att gå ner i vikt. Det blir som att vi förlorat en närstående, vi känner att livet blir hopplöst och tråkigt, och det är oerhört svårt att gå ner i vikt på det här sättet. Dels blir vi energilösa och medvetet och omedvetet rör oss mindre, men vi kommer inte att orka i längden. Du måste hitta andra glädjeämnen i livet än mat först, och inte känna att du går miste varje dag. Jag tror inte att det är hållbart. (Läs mer)

Du har för dåligt tålamod – Även om viktreducering syns ganska direkt, så kan det vara en vana som ska ställas in. Rör vi på oss extra kommer vi samla på oss lite vätska, och till en början kanske vi t.om går upp lite i vikt. Vi måste lita på vår strategi, och uthärda den. Se vad som har hänt efter ett par veckor istället för att utvärdera efter tre dagar kan ju sannerligen vara på sin plats. Ge inte upp!

Du har inte hittat ett sätt som passar dig –  Vissa passar det bättre att träna mycket och hårt för att få käka lite mer, vissa vill äta fett, och andra klarar sig inte utan sin potatis. Du måste ju hitta ett sätt som fungerar för DIG, och även om grannen hittat sitt betyder inte det att den varianten passar dig. LCHF är en metod som fungerat för sjukt många (mig inkluderat) för att det ger mig mer frihet med mängden mat (tycker jag själv) – men långt ifrån alla går ner i vikt av det. Det ska passa dig, ingen annan.


Du är resistent mot insulin  – Det är vanligare än vi tror det här med insulinresistens. I staterna tror man att var tredje person kommer ha diabetes under denna generationen, och vad är förstadiet till diabetes? Insulinresistens. Det betyder att många har detta förstadium, och även friska människor har det. Insulinresistens gör att vi svarar sämre på insulin, får högre blodsockernivåer, svårare att gå ner i vikt rent hormonellt men framförallt för att sötsuget eller hungern tar överhand. Det är en del av sjukdomen. Har du detta problemet kan du behöva läkarhjälp, och du kan också behöva anpassa din kost initialt med att äta mindre kolhydrater för att resistensen ska bli bättre.

Du har en sjukdom – Det finns andra sjukdomar som förstås krånglar till det här med viktminskning rejält, så är det. Går du och tvivlar kan ju ett läkarbesök vara på sin plats, så slipper du också tro att det är något som är problemet om det inte är det.