Ett potatisexperiment

Viktigt att förstå: Detta är bara min kropps reaktion, mätvärden kan fela och inget behöver stämma på dig. Det är inte vetenskapligt men det är intressant tycker jag och tänkte dela med mig.

Jag har testat att äta sötpotatis till maten med mina grönsaker 3 ggr. Mest för att mäta. Jag gjorde ett snitt av dessa tre gångers effekt på blodsockret och jag skrev ner hur jag upplevde det. De andra tre mättillfällena skippade jag potatisen och lade till typ samma mängd grönsaker (kål, broccoli, lök)

Alla måltider har ätits på träningsdagar.

Resultatet är två normala blodsockerkurvor men potatisen höjer sockret mer initialt och sänker det mer efter två timmar.

Jag upplevde mig sugen på ”något” 2 av 3 gånger efter potatisen och 0 av 3 gånger efter att bara ha ätit grönsaker.

Det går inte att dra några som helst slutsatser av detta testet alls egentligen. Det jag kanske kan säga efter det är att mitt socker är bra och min sjukdom är i bra form. Men vad mer egentligen? Kul att spekulera dock.

Potatis frisläpper en del insulin – därför blir man lägre?

Mer kolhydrater ger mer sving på sockernivåerna?

Ett blodsocker som sjunker snabbt ger mer sug?

Ett jämnare socker ger mindre sug?

Potatis är olämpligt om man tenderar att bli hög i sockret som diabetiker?

Potatis ger inga extrema sockernivåer

För mig är den stora grejen suget. Jag gillar inte känslan av att vilja ha något mer. Inte för att jag inte klarar av att hålla mig ifrån det men det är som att det kliar på ryggen och att inte klia. Suget går ju över efter 15-20min och egentligen hade det varit intressant att se om sockernivån sjunkigt mer då eller inte men jag testade inte.

Jag tänker också på det här med att ”man lär väl kunna äta vanlig mat” argumentet. Det håller säkert men kanske inte i början av en nyhittad diabetes när man har svårt med sockret. För där mitt socker vänder går ju den som är mer resistents socker vidare uppåt. Med tanke på hur snabbt sockret går upp så borde det kunna gå rätt högt innan det vänder eller planar ut.

Högst intressant och helt spekulativt.

Varför tror du sockerkurvan blev som den blev?