Problemet är vi.

Jag snubblade över en tråd på facebook, en tjej som frågar efter andra tjejer att spela med i en spelgrupp. Det gällde alltså inte mig, men jag tyckte ändå att det var ett (överdrivet) gäng kommentarer på tråden, nyfiken som jag är så glider jag in och tittar.

#metoo var en av kommentarerna. En hel del likes också, och jag tyckte det var tråkigt. Det fanns fler kommentarer åt samma håll, ungefär som att den här tjejen inte skulle fråga om andra tjejer att spela med. Alltsammans med en jargong som var hård, grabbig och ”lite rolig” som jag gissar att de flesta skulle ha kallat det.
Jag reagerade på hånet mot #metoo, eftersom jag personligen tycker att det är att gå över gränsen. Men vi behöver inte fastna på det, svaret jag fick var oerhört intressant. En man då som menar att jag låtsas gilla #metoo för att få ligga. Det lades inte fram på ett skämtsamt sätt, utan var ärligt det som den här personen menade. Det är ju inget nytt tänker jag, ni alla känner till det. Antingen är man ett svin, eller så säger man ingenting när andra är svin, för det som är kvar är att man blir en sk whiteknight. Vars syfte är att rädda flickor, och sen är det hånet också igång.

Bara för att klargöra. Jag bryr mig absolut ingenting om kommentaren till mig. Jag har legat en gång när jag gick i åttan, så det stämmer inte. Men däremot bryr jag mig om hur oerhört svårt det måste vara att som tjej försöka få en plats i den här spelvärlden vi har. Fortfarande. Jag trodde det var förra årtioendets huvudvärk (det trodde jag inte, jag vet att det fortfarande är ett problem, men det blev liksom så påtagligt)
Tråden som jag var med i var borttagen, kanske av trådskaparen som nog tyckte det var rätt tråkigt att bara för att hon ville spela med personer som var som henne, så blev det en hånfest, en politisk diskussion, ett solklart icke-erkännande av hennes rättighet att välja fritt vem hon spelade med.

Jag tänkte att kanske var inte tråden borttagen, utan att bara jag inte hittade tillbaka till den. Så sökte runt lite, och sen för skojs skull sökte jag på tjej. Jag samlade ihop några av kommentarerna
Tjejer1
Det här är bara ett axplock, och vore det så att en av dessa kommentarerna vore den enda ”tråkiga” bland massa positiva så går det kanske att förringa och säga att ”vafan komigen” men det är systematiskt. Det är andra personer som lajkar kommentarer som både är nedvärderande och fruktansvärt tråkiga, och flera andra kommentarer som också dyker upp.

Många tjejer vittnar ju om att det är svårt för dem att göra sig hörda. Vissa pratar inte i voicecom överhuvudtaget, för antingen blir dom sexualiserade eller fördummade. Men problemet är att vi män, pojkar, killar, snubbar, alltid pratar om vad andra gör, och att andra är problemet. Vem som helst av oss är problemet som tillåter detta att vara miljön som vi erbjuder. Säger en av oss, kanske några av oss, ifrån, så kommer den förändras.

Det är många av kommentarena (ej de saxade) men annars som kommer från samma personer, som systematiskt förringar och förlöjligar kvinnor inom gamingen. Dessa personers åsikter respekteras, och det tycker jag att är bra. Men vi behöver säga ifrån. Så är det bara. Kikade runt bland stream-bilder också, på Svenska sidor. Jag lägger alltid upp en bild på bara mig själv, det är extremt sällan jag lägger upp på spelet i sig. Men nu tittade jag på tjejer som gjort smama sak. ”Du söker bara uppmärksamhet” ”Man ser inte ens spelet hörru” ”Boobs säljer” och så vidare. Det är jävligt ledsamt.

Jag är ingen kvinna, och jag kan inte tala för kvinnor på något sätt. Det här problemet har beskrivits av kvinnor och män långt innan jag för tjugonde gången påtalar det. Men jag skulle vilja fråga er män, pojkar, snubbar, som skriver såna här kommentarer. Skulle ni kunna tänka er att sluta med det, för att få en bättre gamingvärld? Samtidigt vill jag fråga er andra om ni kan tänka er att faktiskt kliva fram och säga ifrån, så att alla får en chans att vara med. På riktigt.

Kommentarer är stängda.