TFT vs OG

En tanke som delades ganska tidigt i kvalet för EPICENTER var likt ungefär samma tanke i ett annat kval. Alliance och TFT är med, och många var peppade och hejjade på. Men kan någon av dessa lag egentligen slå OG?

TFTVSOG

För att få en plats i huvudtuneringen, så behöver TFT ta sig igenom OG. Dessutom i en BO5. Att slå ett lag som på pappret är bättre kan sägas vara enklare ju färre kartor det är. Det är varför många är riktigt skraja för BO1 format i alla tungeringar. Du hinner inte anpassa din draft t.ex och kan också bara genom ett par snabba kills och smarta rotationer earlygame faktiskt torska ett game väldigt snabbt. Men TFT måste alltså slå OG i 5 kartor. Hur ska det gå till, är det rimligt?

Om vi börjar med matchupsen, och tittar på dem

5. Handsken vs Fly
4. Pablo vs Jerax
3. Jonas vs S4
2. Era vs Reso
1. Frost vs N0tail

Det är en riktigt tuff situation som TFT är inför, och tittar man på matchupsen så förstår man allvaret på riktigt. Fly och S4 tror jag är mest överlägsna på sina positioner. Tightare blir det mellan Era och Reso. Som spelare i helhet tror jag det är riktigt tight, men när det gäller som midspelare så måste jag ändå ge klar fördel till Reso på grund av att Era ”rätt nyligen” dök in i midrollen också. Gällande Pablo och Jerax är jag lite mer kluven. Jag inbillar mig att när Pablo gör sina absolut bästa plays så är han på Jerax nivå, men har en känsla av att lägstanivån blir problemet i den matchupen. Stabiliteten om du så vill. Där vinner Jerax. Gällande sista matchupen dock mellan Frost och N0tail, så ser man till erfarenhet blir det pinsamt att ens diskutera. Men frost kan vara en av de mest växande spelarna just nu, och samtidigt kan jag ha haft en känsla av att Notail dammar ibland. Att påstå att Frost är en bättre spelare vore inte bara patriotiskt, det vore också felaktigt, men att säga att Frost på en riktigt bra dag kan med attityd och motivation vara där och toucha är nyktert skulle jag vilja säga. Notera dock att jag sakterliga håller på att drabbas av fanboyism när det gäller Frost.

Individuell skicklighet – OG vinner

Tittar vi istället på taktiker och drafting så har Handsken hoppat upp många pinnhål. Det har han. Men när man ställer sig mot Fly, som troligen är en av de mest rutinerade drafterserna och kaptenerna i scenen, så är det inte rimligt att tänka sig att Handsken ska vinna draften. Att se jämna drafts är mer realistiskt, men här ska man också komma ihåg att OG har lirat ihop väldigt länge. Det är också enormt dynamiska spelare som finns med i laget, och variationerna är nästintill oändliga.
Taktiskt vet de hur man utnyttjar svagheter och styrkor, och på grund av att spelarna kan så mycket olika typer av hjältar är det nästan orimligt att ens banna ut en av dem

Drafting – OG vinner

Teamspirit eller gruppdynamik om du så vill har ju många mynt, och för att man ska kunna riktigt gotta ner sig i det behöver man ju spendera dagar med lagen. Men jag tänker om vi ändå tittar på det uppenbara. OG har gått från ett tier 1 lag till ett tier 2 lag. OG har haft lite blandade resultat och ömsom sett lite trötta ut i sitt spel. TFT är nyformat och laget befinner sig rent gruppdynamiskt i en jävligt enkel fas, där det mest är guld och gröna skogar. Dom har allting att bevisa. En vinst för OG kommer att tas emot av scenen som en självklarhet, en från TFT som något jättestort. Samtidigt skulle TFT kunna tänkas falla under trycket, och därifrån tappa fokus eller ramla undan. Det är tufft att vara på <nästan> högsta nivån, och det tar jävligt mycket energi.

Lagets känsla – Teamspirit – Draw


För mig är detta de tre viktigaste sakerna för att på ett ärligt sätt kunna förutspå ett resultat. Det finns förstås fler faktorer, vi tar inte upp allting här men en annan sak som ändå bör nämnas är Överaskningsfaktorn som ändå ett lag som TFT skulle kunna stå för. Det vi såg i game 3 mot MansNotHot eller Kingre var inspirerande, med det sagt vet jag inte om det nödvändigtvis var bra men det var framförallt modigt och nytänkande, utan att spåra ur. Jag tror att en sån faktor kan vara riktigt stor. Men nu kommer problemet; Det är först en Bo3 mot OG, och sen ska man eventuellt slå dem igen i finalen i bo5. Det är absolut minst 5 kartor som ska spelas (om man vinner alla) och att satsa på en sån sak i samtliga är inte helt rimligt. VI såg i förra matchen de lirade mot OG att de testade med en Huskar/Oracle combo, ingen dum idé men OG svajjade aldrig mot det.

Det är realistiskt att anta att OG vinner den här matchen, och att finalen (om TFT tar sig tillbaka till den via LB) är minst lika svår. Det som eventuellt skulle kunna göra att TFT vinner är deras otroliga vinnarinstinkt, det är uppenbart att dessa snubbar satsar arslet av sig. Motivation slår talang alla dagar i veckan, och om än inte det gör det i detta kvalet så kommer det att göra det på sikt. Dessutom finns där otroligt mycket potential, och vi ska inte glömma att även om matchupsen vanns av OG så är det här 5 spelare som får passa sig jävligt noga om de ska hålla uppe sina skills, för TFT spelarna är påväg med stormsteg in i den här scenen. Jag ser dock mycket fram emot matcherna, och att säga att det är orealistiskt att TFT vinner är fel. Det ser dock lite kämpigt ut.

Oddsen lär ska bli jävligt fina om TFT vinner också, gör dina bets via betspawn min samarbetspartner.