Får man inte säga vad man vill eller?

Den klassiska frågan, och jag tänkte förklara lite varför min kanal har vissa regler som inte andra kanaler har. Så att ni kan förstå hur jag tänker, ni behöver inte hålla med.

När det gäller kritik överhuvudtaget på kanalen. Kanske på mig eller på overlays eller något annat så får man berätta precis vad man tycker. Vill man respekteras för sin åsikt så måste den framföras på ett sätt som är passande i riktiga livet. Att säga ”Fan vad ful du är” är inget sånt sätt, eller att påpeka något som bara har till syfte att vara elakt. Det är inte kritik som framförs på ett sätt som passar i en seriös miljö, och därför får den inte heller plats i kanalen. En konstruktiv kommentar har jag inga svårigheter att ta emot, och det är där vi ska hamna. Här är det många som nyttjar argumetet ”Jamen man måste väl tåla lite om man har en stream” – och där begår man ett stort misstag. Jag tål att folk säger vad som helst egentligen, men jag är inte intresserad av att ha en oseriös konversation. Jag vill helt enkelt inte ha det så i min kanal. Det påverkar mig naturligtvis, eftersom jag valt den approachen till streamchaten att den ska tas på allvar. Att folk ska kunna komma in och känna att de blir lyssnade på. Men det påverkar också andra människors upplevese. Därför har jag valt bort det.

När det gäller backseatgaming så är det enkelt för mig. Jag spelar i regel med många olika skillnivåer, allt från jättedåliga till jättebra, och en av de främsta anledningarna till att jag inte vill ha en negativ diskussion om vad som var rätt och fel är de andra människorna som jag spelar med. Jag är ej heller intresserad av tips. Jag har ju spelat spelet så pass mycket att det jag kan det kan jag, och det jag inte kan det kan jag inte. Det är liksom passerat gränserna sedan länge, så för min egna del har jag inget intresse av det. Dels tar det fokus från mitt game, men sen vill jag bara inte ha det helt enkelt.

Det är många som tror att man inte får kommentera överhuvudtaget då. Vilket återigen är ett misstag. Det är stor skillnad på backseatgaming och att prata om eller kommentera spelet. Här handlar det om att förstå det sociala spelet. ”Smart att stå sådär när de har enigma” är en kommentar som aldrig kommer vara accepterad i min chat. Varför? För den är inte konstruktiv, den är inte trevlig, och alltså fyller den ingen funktion. Det går absolut att hävda yttrandefrihet och hela den grejen, och visst är det så. Men jag har också friheten att ha regler i min egna chat. Jag upplever att människor som är intresserade av att vara konstruktiva också är mer intressanta att ha i min chat. De människor som inte har det intresset,utan som kanske t.ex tycker att det är viktigt att påpeka vad som är fel, eller vad som är dåligt, är sällan lika trevliga människor att ha kvar i en chat. Därför så sker något selektivt där, som modereras av mig och av mina moderatorer.

Det handlar nästan bara om vilken approach den som tittar har. Är man nyfiken, intresserad, frågvis, eller är man nedvärderande, taskig och tråkig. Där ställer jag ett ansvar på mina chattmedlemmar, och ibland förstår jag att ni inte håller med. Det respekterar jag också. Ibland drar jag eller andra mods för snabba slutsatser av kommentarer också. Det är jag medveten om, och det bästa man kan göra då är att skicka ett pm till någon så går det säkerligen att lösa i efterhand.

När det gäller kommentering av matcher så ska också respekt för spelare och människor behållas i chatten. Du kan t.ex inte förvänta dig att bli väl bemött om du säger ”Fucking Loda, han borde fan sluta spela dota” – medan om du säger att ”Jag har upplevelsen att Lodas karriär börjar närma sig sitt slut, och han borde leta efter en ny spelare” så klarar du dig alldeles utmärkt. Det är åsiktsfrihet, utan tvekan, i kanalen, men du kan inte framföra den på vilket sätt som helst.
Samma sak när vi pratar om att hejja på lag, du får hejja på vilket lag du vill och hur mycket du vill. Du får bli hur glad du vill och du får skriva vad du vill. Men om drivkraften bakom en vinst för låt oss säga A vs OG är att du hatar säg Notail. När matchen är klar så skriver du ”Haha där fick den där jävla dansken” eller vad det nu kan vara, såär det inte heller ett önskvärt beteende. Du blir nog inte bannad för det, men det kommer vara något som du ombeds att sluta med.

När det gäller träningsstreamsen är taket lite högre än i de andra streamsen. Du får gärna ge feedback på hur jag tränar (om du gör det på ett trevligt sätt) och det finns lite mer plats för att ha dialoger om sånt som kanske inte passar lika väl in i spel och kommenteringsstreamsen. Det beror dels på att jag har en helt annan möjlighet att styra diskussionen (och svara an på arslen i chatten) men också för att jag valt att ha det så. Du kan diskutera och fråga saker relaterat till diabetes, träning, hälsa och även personliga saker. Du får dock inte alltid svar förstås.

Jag driver min kanal för många anledningar. Men en av dom är faktiskt att skapa en vuxen och trevlig gemenkap. Där folk kan bli vänner på riktigt, eller online för den delen. Där vi kan skapa oss relationer trots att vi bor en bit bort från varandra, eller vi kanske gillar olika lag eller spel. Det har lyckats hittills otroligt bra. Det är många i chatten som för första gången lärt känna varandra den vägen, som träffas IRL och som spenderar många timmar tillsammans online. Det är för de människorna vars drivkraft att vara med, eller i alla fall inte söndra, gemenskapen, som chatten är till.

Du kan givetvis titta på min kanal utan att nyttja chatten också.

Tack så mycket för ordet, hoppas det gjorde det enklare för (somliga) av er att förstå hur jag resonerar

 

24dwsb