Svensk dota påväg upp?

Att Limmp och Chessie presterar i coL är vi väl redan överens om. Skickliga spelare som äntligen tycks få spela i ett lag där deras picks och bans inte tvärförlorar dem games. Jag var väldigt frustrerad ett tag på de hur dessa talangfulla och duktiga spelarna hela tiden fick spela i motvind på grund av dåliga draft. Men det ser bättre ut.

Om coL varit påväg ner och vänt så kan jag ha lite motsatt upplevelse av Optic Gaming. Där hittar vi ju också två svenskar, i Zai och Pajkatt. De befinner sig dock i ett läge som jag inte riktigt gillar. Jag säger absolut inte att Optic är doomed, eller så. De är duktiga, men det känns som de vindar som de dansade in i scenen med som ett nytt lag inte riktigt blåser lika mycket i rätt riktning nu. Hoppas att laget går bättre.

Men det bästa helsvenska laget just nu är The Final Tribe. Vilken ynnest det varit att följa det laget. Gått från klarhet till klarhet även om det fortfarande är delvis ite oslipade diamanter som måste redas upp så tycker jag processen verkar bra. Pablo skiner stundtals med extremt hög nivå på sitt spel, Era ser riktigt stabil ut, och jag tycker framförallt att Handsken blivit mycket bättre. Kanske har han roligare när han spelar, eller något åt det hållet, men det är riktigt trivsamt att se hela det här laget lira. Deras nästa match är fortsatt do or die, och jag tror att just DAC blir svårt för Triben. Men inte omöjligt, och det är ett jävligt kul lag att följa.

Alliance då? Jag hade verkligen inga som helst förväntningar på det här laget, jag har callat det på pappret det sämsta laget (som alliance haft) och jag fortsätter att stå för det, men vilken talang det finns där. mICKE imponerade skägget av mig här under kvalet med några riktiga topnotchplays, boxi hade förutom ett pandagame en skön stabilitet, och gubben Loda skötte sig så länge som han inte spelad void, skämt åsido. Jag tyckte han verkade stabil också. Norrbaggen däremot, eller den veitnamesiska norrbaggen kanske vi ska säga, verkar verkligen vara Alliance ess i rockärmen. Han spelade några riktigt spektakulära games, med gött flyt i rörelsen och han fick verkligen vara burköppnaren för den ravioliburken som får representera alliance spel. Han var överallt på kartan. Det som kändes allra mest positivt var hur tp-reaktioner, teamplay, spontana rörelser kändes väldigt naturligt inom laget. Visst att man kan förstå att Inania och Micke har ett skönt tempot tillsammans, men att norrbaggen också klev in där och briljerade kändes stort. Riktigt stort.

S4 ska givetvis nämnas också. Han är en solklar hall of famer alltid, och jag har inte hunnit se honom så mycket just på slutet. Men en fantastisk spelare med ett fantatiskt sinne, sen länge.

Xcalibur har vi också fått sett lite av på slutet, och det är roligt. Jag vill verkligen att det ska gå bra för honom men jag har fortfarande inte 100% upplevelsen att han hittat sin plats eller sitt lag ännu.

Avslutningsvis ska eskillz också nämnas. Helvete vilken klippa han är i sin position och det är sjukt kul att se honom. Tyvärr inte i något större kval ännu, men djupt in i dem öppna kvalen. Jag upplever att han skulle lätt kunna kliva upp och ha samma nivå som många av de andra spelarna jag nämt innan. Men måste hitta rätt lag också.

Kort och gott. Svensk dota är påväg uppåt, det känns jävligt bra!

245ttg