Kan proteinpulver påverka diabetes?

(typ 2)

Har läst på lite kring insulinutsöndring, och då särskilt protein  av olika slag. Det är ju så att kolhydrater är det man primärt räknar på när man insulinbehandlar sin diabetes. Men både proteiner och fett kommer fortfarande behöva insulin. Det är dock inte lika mycket, och av enkelhetsskäl är det ofta så att man skippar det faktumet.

Men av intresse så tittade jag runt och fann rätt intressanta saker. Det första är att vassleprotein, det som många gymmare käkar för att bli starkare, kräver ordentlig insulinutsöndring. Man pratar om siffror så höga som dubbelt så mycket som vad vitt bröd kräver för att kroppen ska kunna tillgodoräkna sig proteinet. Men hur kan det vara bra för oss, eller är det rentav dåligt?
Det intressanta här är att, höga insulinnivåer generellt gör oss mer resistenta mot insulin. Men vid test på just vassleprotein så blir vi INTE mer resistenta. Blodsockret blir lägre, och dessutom stabilare om man får i sig vassleprotein på morgonen eller till lunchen.
Värt ett försök kanske?

Samtidigt borde vi kika på proteinerna när vi doserar insulin, eller tar hänsyn till vad som är bra mat för oss diabetiker. Det är fortarande bara fett mig veterligen som inte kastar iväg vårat behov av insulin.

Källa: http://diabetesportalen.se/avhandlingar/2006/insulineffekter-av-mjoelk-och-andra-matproteiner/
Källa2 : https://vassleprotein.wordpress.com/2013/01/07/vassleprotein-whey-mot-fetma-och-diabetes-typ-2/