Årets största lärdomar

Jag tänkte samla ihop årets lärdomar angående sjukdomen diabetes (typ2) och avsluta året på det sättet. Det har sannerligen varit ett intressant år med diabetesgalan som avslutning där min historia blev berättat. Alla har inte haft samma tur, men jag tycker att jag lärt mig mycket och nyttjat den kunskapen riktigt bra emellertid.

1. Lågt blodsocker är en biverkan på insulinsprutor och ingenting som en typ2a som inte tar sprutor behöver vara rädd för. Det kan dock kännas obehagligt att få ett lägre blodsocker när man är van vid ett högre. 

2. Typ2 diabetes behöver inte ha någon koppling alls till bukspottskörteln. De allra flesta av oss har normal eller t.om hög produktion. Kroppen svarar inte på sitt egna insulin. 

3. En kropp som blivit tömd på energi via träning har mycket mindre risk att få ett högt blodsocker.

4. Men man kan få höjt blodsocker AV träning, riktig hårdkörning gör att levern pytsar ut mängder socker och du kan få en kurva likt en som du får om du äter kolhydrater – bara av träningen! Har jag dåligt med mat i magen eller tränar hårt på morgonen så blir det så för mig.

5.  Kroppens behov av kolhydrater är noll. Inte nästan noll utan noll. Däremot är det omöjligt att inte äta kolhydrater om man vill äta grönsaker. Det vill man! Rekommendationerna för hur mycket kolhydrater typ2or bör äta är anpassade efter medicinerade personer. Jag tror vi bör äta mindre.

6. Typ2 diabetes växer så det knakar. 1 miljon människor har prediabetes i Sverige. 

7. Att unna sig har ändrats för mig i år. Det betyder inte längre missköta mig för en tillfällig go känsla – att unna sig ett stabilt blodsocker är långt mer värt än något annat.

8. Ju högre ditt blodsocker är ju större risk för komplikationer. Det är direkt kopplat och därför bör vi sträva efter ett lågt. Livet rockar osv!

9. Ju närmare normalvikt jag kommer ju bättre svarar min kropp på insulin.

10. Muskelbyggnad ger mig en fantastisk safe-zone som gör att det finns ännu mer plats för kolhydrater utan att sockret sticker iväg.

11. Ägg är ett fantastiskt livsmedel

12. Kaffe är bra för diabetiker. Jupp! Det är perfekt för det innehåller knappt nån energi och enligt studier är det rekommenderat att dagligen inta kaffe.

13. Läkare är inte skeptiska till kost och motion för att det inte fungerar – däremot är statistiken dålig. Folk klarar inte av att hålla ut. Därför ser vi ofta strategier baserat på detta – fetmaoperation blev jag tillfrågan om många gånger och mediciner är inte alls dåligt, de är fantastiska. Men med tanke på mångas upplevelse av taskiga kistor osv så skippar jag hellre riset. Det är inte säkert alla kan göra det dock.

14. Alla kan förbättra sitt utgångsläge med kost och motion. Alla kan inte bli medicinfria.

15. Diabetesdiagnosen är en jättebra vändning för många.