Löpning på morgonen, drygt!

Men är det t.om att inte rekommendera?
21984308_10154694850246721_2034389037_n

Jag vaknade imorse och hade ett normalt blodsocker i vanlig ordning, jag har kollat lite på slutet för att exprimentera hur träningen påverkar mig. Det är av intresse, oklart om det är av relevans för något. Men idag ville jag se varför i helvete jag alltid känner mig mätt efter ett morgonpass. Alltså, proppmätt. I regel vaknar jag på morgonen och är småhungrig, tänker vad jag ska äta och sen är det en del av det mysiga med att ta sig iväg. Promenerar jag så kommer jag hem hungrig och njuter av en frukost, löper jag är jag mätt? Det känns orimligt eller hur. Idag förberedde jag  ägg så att det inte skulle vara så mycket krångel när jag kom hem, tänkte att det faktiskt kanske är därför hungern försvinner. Jag får ju hela tiden vara medveten om hunger och sug, mindre med tiden, men socker har jag nyttjat som en tröst och säkert som en drog, så jag vill lära mig att vara sund. Därför som jag hittar såna här fynd mellan varven.

Nåväl, jag kommer hem från turen och är lika mätt igen. Trots att äggen ligger där färdiga, och tar ett blodsocker. Sockret har gått upp med några mmol/l och nu behöver jag fundera över om det är ett sjukdomstecken, eller vad som sker.

Så jag googlar runt och hittar den här studien  och det gör ju det hela väldigt intressant. Det är 12 personer i 20 års åldern som inte har några kända sjukdomar man har testat gällande just detta, och det roliga är att det var 5KM dom sprang (det gjorde jag med) och de skulle hålla ett så högt tempo de kunde (det gjorde jag med)

Resultatet? De fick högre stresshormoner, högre hjärtskademarkörer och också högre blodsocker.

Bilden är lånad från undersökningen
Blodsocker
Det är en sak, men stresshormonet kortisol blev högre nästan direkt som löpningen började och fortsatte att vara högt ända tills morgonen efter loppet. Kortisol vill man inte ha jättehöga nivåer av i blodet.

Intressant utan tvekan, och troligen då inte ett sjukdomstecken hos mig heller.Mitt blodsocker steg också fram till för ett par minuter sen när det började att gå ner igen. Ungefär i samma tajming som bilden visar ovanför.

Betyder detta att man inte ska springa på tom mage? Eller betyder detta ingenting. Oklart, jag springer för det ger mig en sån jävla go start på dagen, jag springer för att må bättre psykiskt, för att få bättre fart på toaletten, för att det (på lång sikt) ger mig bättre blodsockerkontroll och för att jag kan.

Men om man tittar på rent hälsomässiga faktorer, som att förbättra ens chanser att inte få metabola sjukdomar, eller problem med hjärtat, då kanske löpningen är bättre att lägga på en annan tid, och med ett annat tempo.

Vad tänker du?