Sex och Samlevnad

För ensamkommande flyktingbarn. Låter det som en Kim-grej? Kanske inte. Men det är det.

Klipp-ur-Sex-pa-kartan-Kyssar-som-laxa_rsp640

Jag har ju många års erfarenhet av grupper från föräldrautbildningarna som jag har både startat upp och hållt i här i Falun. Dels pappagrupper men också för mammor och pappor. När jag började jobba med kommunen så fortbildades jag en del inom sex och samlevnad, och eftersom diskussioner uppstod på arbetsplatsen så blev det en naturlig grej för mig.
Vidare är jag ju utbildad behandlingspedagog.
Körde mycket grupper, och alla ungdomar behöver sex och samlevnad. Men det kan vara så att ensamkommande behöver det extra mycket.

”Huh, varför då?” tänker ni kanske. Det finns ingen baktanke med det här, utan snarare en erfarenhet att många ungdomar inte haft vuxna i samma bemärkelse att prata med. Inte för att vuxna i de länderna är oengagerade men för att det är en del av kulturen och traditionen. Det gör att mycket kunskap saknas. En annan sak som påverkar hur mycket kunskap människor har om sex och samlevnad är religionens inverkan på samhället. Det gäller även här i Sverige. Vi har ju pratat om storken också, och på sina ställen gör man det fortfarande även här.
Det blir jätteviktigt att titta på allting från grunder, till lagstiftning men också att prata om ”tabubelagda” saker som onani. Självklart behöver man också prata om att sexualitet inte bara är heterosexualitet, det behöver alla prata om, men i länder där homosexualitet är förbjudet blir det ännu viktigare, det kan vara så enkelt att man bara inte sett det tidigare. På riktigt.
Min upplevelse är att det bara behöver rättas ut frågetecken, och att man får ett forum där man kan prata om de här sakerna. Det tycks vara bra att jag är man och att jag är inte är för gammal, eftersom det annars kan bli problematiskt för vissa att prata om de här sakerna, då det kulturellt kan ses som bristande respekt att ta upp sexrelaterade frågor.

Jag har hittills inte jobbat så mycket med det i det egna företaget, men har gjort några föreläsningar, och nu är det dags att köra igång grupper på Falu Kommun. Det är faktiskt väldigt roligt! Passar bra med mitt streamande också, och det är bra för mig att ha variation i mitt arbete!

Jobbar du på ett boende med ungdomar så kanske detta kan vara ett alternativ för er också. Hör av er i såna fall! Pappakim@pappakim.se