Unna dig att göra rätt

Det är intressant det här med att unna sig, och jag har skrivit om det förut också. Edward Blom har t.om pratat om det så det blivit en låt, han tycker att ”när man festar, festar man och då festar man rejält”
Det syftar till att när man unnar sig något, varesig det är ett avsteg eller ett snesteg eller bara något gott, så är det väl likaväl att unna sig det ordentligt, och inte sitta och halvnjuta av det samtidigt. Det är sant.

Men jag skulle också vilja prata om motsatsen. Hur vore det att du unna dig att göra rätt sak för din skull för en gångs skull? Kom förberedd till presentationen för att du är värd det, gå och lägg dig så att du får sova de timmar du behöver, för att du unnar dig sömn. Eller skippa att äta en massa skitmat, för du är värd det.

Ordet unna är så konstigt kopplat idag, i alla fall hos mig, men jag vet att det är det hos många andra också. Dessutom finns där saker som varken är farliga eller särskilt kostsamma som vi kan unna oss, kanske borde vi fokusera mer på dem. Ett varmt bad kan visserligen inte alla ta, men om du kan ta det. Lite självkärlek i form av att tända lite ljus eller varför inte syssla med något så okristligt som onani. Ligg med hustrun om hon är på samma nivå. Spela en riktigt bra skiva. Dansa. Ta en skön promenad.

Jag har på slutet insett att unna sig behöver vara ett begrepp som måste förändras i mitt sinne, av den enkla anledningen att jag haft en sinneslös relation till mat och då framförallt socker. Att unna sig har alltid varit en sockerupplevelse för mig. Aldrig något annat. Kanske att jag köpt mig något någonstans, sant. Men framförallt socker. Känslan efteråt är ju förödande, den är vidrig. Det är ju knappast relevant ens att kalla det att unna sig. Det goda gick över på 5 sekunder och kvar är man kanske i en ångest, eller ett dåligt mående, ett högt blodsocker, eller vad det nu än är.

Idag unnade jag mig att träna två gånger. Först joggade jag, och sen ringde min bror och jag hade pratat om att vi kanske skulle träna, han hade en tid klar och ville köra, så jag tränade då med. Det var himmelskt trevligt. Sen unnade jag mig god och nyttig mat. Jag tror jag måste börja ändra ordets betydelse, och jag är helt säker på att jag inte är ensam.

21586347_10154659002591721_103168738_n

Blev inte mer än 4km löpning idag. Det räckte gott och väl. En ny runda, och varierad terräng!

21476015_10154659002436721_122030308_nTyvärr finns det inte alltid ett stort urval av kött på Tempo. Jag har kött i min frys, men detta var mer spontant. Hittade dock den här biten som kallades för Rostasfilé. 59 grader, gött!