Kostråd till diabetiker fortsätter att vara föråldrade

Eller så är det bara en ren uträkning från medicinindustrin. Alltså, jag hatar såna typer av konspirationsteorier. Men vafan ska man tro när man ser den typen av material som människor fått till sig. Kikar man på den här bilden (tagen från ett diabetesmaterial) så börjar det ju ganska bra. Grönsaker i stora mängder, toppen! Baljväxter är väl inte helt optimalt, men det är fortfarande helt okej.
Listan är inte jättetokig tills vi kommer ner till fullkorn. Detta är ju något som vi blivit rätt grundlurade med, för det första nyttjas namnet på ett ursmart sätt så att vi som konsumenter ska kännas oss duktigare, det är visserligen produkter som är bättre än orginalet. Men det här är också ett så jävla fult trick tycker jag, för nyckelhålsmärkningen kommer in här också, som blivit som en bibel för vissa vårdgivare, där om du har en produkt som jämfört med en annan produkt i samma genré är bättre så kan den få en nyckelhålsmärkning. Kul sak med just den märkningen förövrigt var att tidigare var gränsen för transfetter FJORTON PROCENT. Det är ändrat nu dock. Det är upp till tillverkaren att själv sätta på det på sina produker, det kontrolleras. Men nyckelhålsmärkningen ska vi komma ihåg är bättre än en produkt utan, om det tillhör samma kategori, men inte ens alltid då. Jag tycker ärligt talat det är bättre att själv hitta saker som man kan göra egna nyckelhålsmärkningar med.  Den baseras dessutom på fetthalt många gånger, och ingenting sägs om mängden kolhydrater. Vilket kan vara en bov för många, särskilt diabetiker.

21368605_1628304200547856_3218868951981676671_o
Kikar man då på rekommendationen så är flingor med. Nu för tiden finns det flingor som är hyfsade i sockerväg, neråt 7-8%. Men kellogs frosties som innehåller 1/4 socker, eller Start som ligger på ungefär 1/5 socker, är också flingor. Det räcker att det är mindre än 13% socker i flingor för att de ska få nyckelhålsmärkas förresten. Det rekommenderar man alltså att en diabetespatient ska äta dagligen. Visst det finns andra delar där, som kanske innehåller mindre socker, men fortsatt väldigt höga andelar kolhydrater. Det är orimligt att rekommendera så mycket kolhydrater till en patient med diabetes 2 som standard. Det är utan tvekan några som klarar av det (om dom går ner tillräckligt mycket i vikt eller om dom äter mediciner) men jag begriper verkligen inte varför man väljer att rekommendera en kost som egentligen inte behövs för att vi ska överleva, och sen istället lägga till en medicin för att behandla den kosten som man rekommenderade från första början.

Hade det varit essentiellt att äta kolhydater fine, vi behöver 0 varje dag för att överleva vi människor för energi kan kroppen göra oavsett. Den gamla myten om att hjärnan behöver 100g för att fungera är ju också felaktig, den behöver säkert motsvarande mängd energi, men du behöver inte externt tillföra just kolhydrater för att den ska få det. Fett och protein fungerar lika bra, och fett och protein påverkar blodsockret mycket mindre än kolhydrater gör. Oavsett hur långsamma och hur snabba kolhydraterna är. Protein är bättre än kolhydrater, men fett är utan tvekan helt överlägset i det avseendet.

Jag äter inte LCHF. Jag äter lågkolhydratkost, och jag gör det av flera anledningar. Men den största anledningen är för att jag inte vill belasta min kropp med mediciner i onödan. Medicinernas verkan brukar inte sällan bli sämre och doserna ökas, det är inget nytt, samtidigt som jag undrar om den filosofin håller, att behandla sitt egna leverne med medicin. Med det sagt så gäller det mig, andra människor kan behöva medicin, och vart man drar sina gränser för hur man vill hantera kosten som diabetespatient har jag ingenting med att göra. Men om man seriöst, som vårdgivare eller vårdtagare, tycker att flingor är ett bra sätt att starta dagen på, som en generell regel. Då är man väldigt mycket ute å cyklar.

Avslutningsvis skulle jag också vilja påminna er om att blodsockernivåerna inte är allt.
En diabetes kan väl börja flera år innan och inte synas på blodsockertesterna alls, för det handlar om insulinresistens. Det är inte ofta man hör att diabetiker pratar om vilka nivåer av insulin deras kroppar producerar, för det tar man i regel ingen hänsyn till. Så äter du söta produkter, och sen tar ditt insulin, så vet du inte om du är långt upp i det blå i nivåer för att kroppen ska kunna hantera det eller inte. Vad insulinresistens gör med kroppen på lång sikt vet jag inte, men det lär inte ska vara särskilt hjälpsamt för att hålla en bra vikt, eller ha en bra relation till sötsaker heller för den delen.