Är vi kroniker?

Det är ju vad diabetes kallas, en kronisk sjukdom. Nu pratar jag om min diagnos typ 2, typ 1 är en annan historia.
Men visst är det så att många kallar oss kroniker, du kan inte bli frisk från den här sjukdomen, jag funderar vad syftet med den typen av tanke är.
Det kan ju vara klokt att vara realist, så att inte tror att en medicin typ metformin skulle göra att en blir frisk på ett par veckor och sen blir livet som vanligt igen, det är en sak, men jag tror tyvärr många nyttjar detta för att konstatera att de inte kan bli bättre, bli friska. Knappast meningsfull tanke för diabetes 2 patienter.

Frisk, vad innebär det? Många säger att man inte kan tillfriskna från diabetes 2, det är en kronisk sjukdom som när som helst kan komma tillbaka. Jag är medveten om det resonemanget, och jag är också medveten om att jag tekniskt sätt kan bli sjuk igen imorgon. Men jag kommer ändå kalla den här perioden som jag haft om jag tittar tillbaka 8 månader som att jag varit frisk. För frisk betyder symptomfri och symptomfri räcker för att vara frisk. En person som aldrig testat sitt blodsocker men som är hög är enligt många alltså mer frisk än vad jag är – för att det inte testats. Jag tycker det är nonsens och jag anammar inte det sättet att se på sjukdomen.

Det påverkar förstås hur snabbt man fått diagnosen, vilken ålder en har och säkerligen massor med andra faktorer också. Men nog fan är jag frisk allt. Diabetes 2 är ju inte som diabetes 1 där man inte har någon insulinproduktion. Diabetes 2 har patienterna liten eller normal insulinproduktion, och sen har man skapat en okänslighet mot sitt egna insulin. Sätt att bota det på är att öka muskelmassan, minska bukfettet och var aktiv.  Att sen minska ner på kolhydraterna som din kropp får till sig, gör också att det ställer mindre krav på din maskin, och du kan bli helt symptomfri. Eller som jag kallar det; Frisk.

Frisk är ett slarvigt ord, som verkar betyda att ”jag kan göra vad som helst och kroppen accepterar det” men sanningen är ju långt från den. De människor som vi ser som friskast är ju inte sällan de som är aktiva, de som tar hand om sitt psyke och de som tar hand om maten de stoppar i sig med omsorg. Frisk är inget kroniskt tillstånd. Det kan gå över när som helst om du inte sköter dig!

19720233_10154471601011721_96751960_o

Följ mig gärna på instagram om ni vill ha lite småuppdateringar med träning och säkert lite inspiration också. Eller irritation, om du inte gillar gymselfies 😉

Kommentarer är stängda.