E-Sport – Ett slitet ord

Ckvve8xUUAATVe4 (1)
Det är inte svårt att se värdet i ordet e-sport med tanke på hur många olika aktörer som vill nyttja sig av det här ordet, och det gör mig faktiskt lite illamående. Jag har pratat om det här tidigare också, men frågan är om det kan sägas för mycket.

E-sport är inte gaming, och frågan är om ens alla titlar idag som titulerar sig e-sport kan kallas för e-sport. Det finns ju fortfarande ingen definition av vad e-sport egentligen är för något. Räcker det med att det är ett spel, jag tycker inte det.

Jag tycker att E-sport ska nyttja några fysiska färdigheter också för att det ska få kallas e-sport, ärligt talat. Vi har varit så sugna på att e-sport ska bli en sport att vi har glömt bort att kika i det egna ledet. Alla kallar allting för e-sport just nu, och det är fel.

– Någon typ av kordination som sker mellan hand och öga
– Någon typ av reaktion
– Någon typ av strategiskt eller taktiskt tänkande

Jag vill säga att dessa tre sakerna ska uppfyllas, och redan då så kommer vi att inse att det finns titlar idag som kanske inte borde kallas för e-sport. Att ta ett befintligt ord, som redan många sportutövare sätter sig emot, och sen dessutom ta bort hela den fysiska delen tycker jag är att ta det för långt. Med det sagt får vi komma ihåg att det kanske inte är det viktigaste att det faktiskt heter e-sport heller, men att sätta alla dagens e-sporter under samma flagg känns mellan varven sisådär.

Samtidigt hungrar företagare på det här ordet, gör vad som helst för att påstå att de är en del av esporten eller att de t.om sysslar med esport. Ingen säger ifrån för vi bär på en historia där vi slitit som djur för att bli accepterade, nu när det finns pengar i esporten så har problemet alltså vänt istället. Vi behöver bli mer petiga.

Jag säger inte att vi måste hitta en definition (även om det vore fett som satan också) men vi måste bli lite mer skeptiska till folk som nyttjar det ordet. Det drar skit över något som flera av oss spenderat lång tid för att vara med och skapa. Detta sammantaget med att speltitlar kan nyttja ordet fritt, och att speltillverkare gör allting för att deras titlar ska just bli esporter gör att jag känner att ordet börjar bli slitet, trots att det är så nytt.

Vad egentligen e-sport är, det borde vi ta reda på.

Kommentarer är stängda.