En Alliance Nattanalys

Dag 1. Den börjar så bra. Alliance kliver upp mot ett lag som kommer att ska gå riktigt bra under dagen i Team Dog. Plockar ner dem med en klassisk wisp/tiny setup som fungerar. Utan tvekan. Det är inte nära att Alliance förlorar under den matchen, det kan framstå som det för ett otränat öga. Men matchen är under kontroll. Man vinner. Sådärja.

Sen händer något som jag inte riktigt kan förklara. Jag vill absolut inte kliva in och påstå att draftingen inte är bra, för hjältarna återkommer i flera av draftsen efteråt. Det är alltså något en söker efter, men jag måste ändå få försöka sätta fingret på det. Det är förstås problematiskt utan att följa med tankegångarna hos laget, men jag ger mig på ett försök trots det.

Om vi pratar om förutsättningar. Vi tänker oss att alla lag minst har en förutsättning 1 att vinna en match, och att som max kan den förutsättningen vara 10. Så kanske vi placerar Secret på 8 i det här kvalet, och då vill jag sätta Alliance på 6-7.Seriöst alltså. Kompetensen i det laget är stort. Limmp och Era är världsspelare. Jonas är inte långt ifrån, och både Handsken och Pablo håller.
Efter att draften är genomförd stannar inte sällan Secret kvar på 8:a i förutsättning att vinna, de kanske träffar 7 ibland men mer ofta kanske de t.om hamnar på 9. Alliance har satt sig själv i 3:or och 4:or i draften såsom jag förstår Dota och som jag ser på det.
Finns det en vinstchans? Självfallet. Men den är mycket mindre än innan.

När jag draftade för mouz, och jag begriper att den erfarenheten inte väger särskilt tungt i sammanhangen nu, men jag går ändå dit, så brukade jag göra regler i mitt huvud. För att jag trodde alltid på mitt lag, och jag ville ge oss förutsättningarna att vinna matcher. Dessa regler är olika viktiga i olika versioner, men ungefär såhär resonerade jag:

Har vi starka lanes;
Kan vi klara oss i lanes och sen vinna teamfights?
Kan vi klara oss i lanes och undvika teamfights för att hitta pickoffs?

Har vi starkt lategame;
Har vi hjältar som kan se till att det inte blir lategame genom kontroll eller push?
Har vi hjältar som kan tvinga gamet till lategame?

Har vi kontroll;
Kan vi disabla och cc:a deras viktigaste heroes?
Kan vi undvika fights när de initiatear med deras viktigaste heroes?

Jag prioriterade alltid starka lanes, men det är inte nödvändigt. Det är framförallt mycket svårare nu när spelare rör sig väldigt mycket på kartan, och inte sällan sätter hjältar mot midlanen t.ex för att sumpa synergierna där.  Då kan man istället prioritera stark teamfight, och i slutändan prioritera att ha varken eller bara att rörelse på kartan gör att man kan vinna games. Jag skulle vilja påstå att det är lättare att satsa på lanes och teamfights än det är att satsa på pickoffs – dock inte nödvändigtvis bättre.

Gällande lategame så hade jag alltid en regel att satsa på bättre lategame än motståndarna, det skapar en viss stress. Idag är det svårt att med heroes bara säga att man får bättre lategame, då gäller det att i alla fall skapa en setup som kan mäta sig med motståndarna lategame, så att det inte blir en stress för ens egna lag.

När det gäller disables och cc så brukade jag alltid drafta så mycket stuns som möjligt. Givetvis är det inte hela sanningen, men jag skojade mycket så. Med stuns får du cc, och då kan du både öppna fights och ta dig ut från fights. Ett annat alternativ är att man draftar på ett sätt att bkbs och annat kan göra att man kan ta sig ut från fights, för att undvika att ta dem när motståndarna vill det. Jag föredrar alltid att ha ccn på mitt lag.

Vi tittar på några av lineupsen utifrån dessa regler som alliance pickade idag:

Alliance hade Void, Tiny, Wisp, Veno och Sky vs Tide, QoP, Shaker, Disruptor, Clinkz mot Dogs. Void och Tiny gav dem disables, även Sky eftersom QoP och Clinkz båda är känsliga mot silence. Deras lanes var vinnbara. De hade sämre teamfight men väldigt bra pickoffpotential och de kunde genom splitpush tvinga gamet till lategame. De hade också bättre lategame än motståndarna.
Det fanns alltså flera winconditions, och Alliance behövde inte krångla till det nämnvärt för att vinna gamet. I matchen mot Cool Beans hade de en motsvarande lineup om än ej samma sak.

Kikar vi på draften mot Danish Bears istället hade Alliance BS, Sniper, Batrider, Sky och NS mot Silencer, Lycan, SK , Veno och Legion.

Batrider är deras enda disable. NS och Sky har silences, men vargen tar ingen hänsyn till det. Visserligen gör Sandking och Venomancer det, men då Silencer på DB sidan utan problem kan stänga av både NS och Sky så saknades disables för Alliance. Lanesen var vinnbara, men teamfighten var sämre och de hade väldigt svårt att undvika teamfights. Hjältarna hade i teorin kunnat vara mycket starka lategame, men eftersom motståndarnas carry kunde springa fritt (sånär som på batrider) så hade man också sämre lategame.
Både NS och SKY är fantastiska disablers mot rätt hjältar, men i det här gamet spelade silence mindre roll, och därför blir deras CC roll otroligt mycket mindre relevant. Vi kan kalla det kaka på kaka om vi vill det, eller helt enkelt att laget saknade stuns. Ett annat problem som Alliance hade i det gamet var att ingen kunde splitpusha. Det var på tok för farligt då vargen kunde springa fritt som nämdes innan, men också både legion och sandking hade blinkdagger och det fanns inget ordentligt svar på det heller.

Problemet med drafts är att som lekman vill en plocka ut en hero och säga ”Den här heron var fel” men så enkelt är det inte. Jag tycker istället att det handlar om att försöka skaffa sig ett helikopterperspektiv när draftsen sker, och inte fastna för hårt i enskilda hjältar.
Tittar vi helikoptermässigt på bloodseeker, balanar och sky så ser vi 3 hjältar som har suveräna silences, men ingen av dem har en ordentlig hård disable eller stun. Lägger vi till sniper så har vi plötsligt 4 hjältar som helt och hållet saknar ordentliga hårda disables. Här behöver Alliance öka sin chans att vinna i draften genom att alltid se till att ha minst 2, gärna 3 hårda disables. MEd sådana menar jag Sandkingstun, batriderulti,root från ember eller trädet, stun från tiny eller sven osv. För det gör det hela så otroligt mycket enklare. Vi såg också matchen mot Secret där Alliance (återigen) hade valt hjältar utan riktiga disables. Där mötte man dock en stormspirit, och den hjälten kan man säga att en silence är en hård disable mot. Så det handlar också om att anpassa sig till motståndarna. Mot en storm så är venge + sven mindre hårda disables än sky och nightstalker på grund av casttime och hur silence fungerar. Men jag hoppas att vi får se kombinationer istället, har man en silence och en tiny så säkrar man upp sig, och behöver inte vara lika skraj för vad moståndarna plockar upp.

Det var en befrielse att se Alliance vs Cool Beans som sista match, det märks att det finns mycket fina plays i det här laget, och jag vill verkligen få njuta av bra dota imorgon, där Alliance ger sig själv de bästa förutsättningarna för att ta sig vidare i det här kvalet och till The International 7, för spelarpoolen det har dem. Men idag har de inte haft picksen.

lemp