Dra fittan i gruset och ha lite humor hörni

KILLAR
GUBBAR
GUYS


Ha lite humor. Det är kul. Att skämta om kvinnors könsorgan är lite kul bara, kom igen. Va inte så PK.
”Ikväll kommer inte era döttrar hem” står det ungefär på ett av flaken. 2016 var det 16 döttrar som inte kom hem, för så många kvinnor mördades det året i Sverige. Det var nog ännu fler om vi tittar på alla de kvinnor som blev utsatta för våld på olika sätt så att de inte heller kom hem. Eller kanske utsatta för sex som de inte önskade.
Att dra fittan i gruset kan vara ett sjukt kul skämt, lite kopplat till dra pungen i asfalten tänker jag. Om det är en kvinna som drar skämtet, men när det är en massa dudes på ett flak så lämnar det i alla fall mig en jävla avsmak. Det är inte trevligt.
Det här med att det låter som att nån sätter på någon i röven lite sådär halvslarvigt kan ju vara trevligt, jag är själv inte den som ska kasta första stenen gällande analsex på det sättet. Men är det riktigt lika charmigt när vi vet att 10 000 tals våldtäkter eller ofredanden anmäls varje år mot kvinnor. Är det lite charmigt när det skrivits på ett flak där inte särskilt många flickor varit med och bestämt texten. Jag vet inte, men i min bok kommer den där avsmaken igen.

Jag vet inte ens om skyltarna är det stora problemet dock, för jag menar i all simpelhet kan väl nån jävel varit lite puckad och inte riktigt tänkt till, vi har ju förfan standupkomiker som inte kan skriva roliga manus, så att en byggare eller elkille ska ha gjort samma misstag är väl inte helt orimligt. Jag förstår det. Men att det sen sitter män i mängder och försvarar det här beteendet, och raljerar och pratar om att män minsann också blir utsatta. Då förstår man ju att det inte är en engångsföreteelse. Det är vad män tycker att de har rätt till.

Koppla det till att studier visar att män med stereotypiskt sätt att se på kön löper typ 3 gånger så stor risk att hamna i våldssituationer, ja, då har väl hela cirkeln slutits. Det är den där bismaken, den där eftersmaken, som gör att den där (Kanske, men troligtvis inte) oskyldiga skylten berättar så mycket mer än bara ett jävligt dåligt skämt. Berättar om hur män, kanske särskilt i grupp, men jag vet inte, är beredda att stå upp för att andra män ska få skoja. VA LITE KULIGA. Men när någon blir utsatt för våld på gatan, eller något hemskt händer så tar dessa ”Män” omvägar. Kliver åt sidan. För nått kurage för att faktiskt göra en god gärning finns inte.

Men för att upprätthålla könsstereotyper och könsmaktsordningen, där finns hur mycket energi och mod som helst.

Jag börjar bli riktigt trött på det här. För det är inte roligt längre. Jag är feminist hela vägen ut i fingerspetsarna. Jag vet att det finns dårar bland feministerna, precis som det finns dårar bland dota2 spelare och enviksbor. Men jag äger det ordet. Det betyder att jag tycker att vi måste se över hur vi gör med kön. Det är oftare som jag engagerar mig för kvinnor än för män och enligt min teori är det för att det är oftare det behövs. Men jag har också jobbat på förskolor. Jag har också klappats på huvudet. Det var synd om mig då, men det är inte aktuellt att föra en diskussion om det när vi pratar om hur män pratar om kvinnor. Det kan vi ta en annan gång.

Jag säger inte att vi ska förbjuda att skriva om fittor på flaken, även om det kanske också skulle vara relevant med ett förbud. Men vi ska utan tvekan skapa en tillvaro, ett samhälle, där det känns fel, dåligt, tråkigt, dumt att skriva en sån grej. Så att det städar sig själv. Det är inte roligt längre att vara en snubbe som sliskar runt. Ingen tycker att det är roligt förutom ni själva. Ni kan bilda föreningar och åka runt i någon inavlad by med de här skyltarna om ni vill, inte mig emot. Men tvinga inte mig att sjunka till en sån nivå, att jag måste ha diskussioner med vuxna män från ett modernt västland om varför det inte ligger i någons intresse att skämta om flickor som inte kommer hem om nätterna. Det dödar mig.

Kommentarer är stängda.