INTERVJU: jonassomfan

JonassomClock

Jonas, först och främst, berätta gärna hur gammal du är, vad du gör när du inte spelar Dota och vilket det värsta klädesplagget att shoppa är.
Tjebbare, Jonas här, 24 årig Dota-spelare från Täby! När jag inte spelar dota så försöker jag träna en hel del just nu, umgås med polare eller så spelar jag ett annat spel än dota, typ CS-GO. Värsta klädesplagget att shoppa är utan tvekan strumpor! Hur och när planerar man att köpa strumpor? Man kommer hem med en klase strumpor när man är i strump-nöd.

 

Vart kommer ditt nickname ifrån? Är det fan som djävulen Fan eller handlar det om att du är ditt egna största fan?
Haha jag vet knappt själv vart mitt nickname kommer ifrån… Jag spelade cs 1.6 för en himla massa år sedan och var rätt halv duktig sådär, tillräckligt duktig för att tro att man var coolare än alla andra. Jag använde då ”jonassomfan” som ett smurf namn eller för att vara anonym på publika servrar i CS eller i andra spel. Inkluderat i de andra spelen var Heroes of Newerth som jag senare då gick över till på heltid och då fastnade jag med namnet ”jonassomfan”. Betydelsen på mitt nickname har inget med djävulen att göra, inte heller att jag är ett fanskap eller skulle vara mitt egna största fan, det är bara en väldigt massa Jonas helt enkelt!

 

Om du bara fick spela en endaste hjälte resten av ditt liv, vilken skulle det bli?
Clockwerk såklart! Behöver jag ens argumentera?! Älskade även hjälten Pharaoh som var Heroes of Newerths motsvarande till clockwerk.

Jonas, ända sen första gången som du spelade Dota2 och jag kommenterade dig, så har du haft massor med fans, mig själv inkluderat. Din spelstil är enkel att älska, den har dock mognat rätt rejält på slutet. Kan du berätta din upplevelse av det?
I början av dota så spelade jag en väldigt vild spelstil, på gott och ont som så mycket annat. Jag tog väldigt mycket risker som inte så många andra spelare kanske tar, därav fanns det väl alltid en sorts ”big-play” eller galenskap aura när jag spelade som (tror jag) oftast är väldigt populärt bland tittarna. Nu på senare tid håller jag med att min spelstil har mognat, jag spelar lite mer disciplinerat nu och mer runt mitt lag än vad jag gjorde innan skulle jag säga.

 

Jonas i BMG - Redan under HoNtiden en relevant spelare.
Jonas tillsammans med BreakyCPK – Long time ago! :p

 

Tror du att mognaden i ditt spel har att göra med personlig mognad också, eller är det helt olika saker för dig?
Det är absolut inte olika saker för mig. Det tycker jag även man kan se väldigt tydligt, speciellt på de unga talangerna som oftast är väldigt duktiga mekaniskt  men är ivriga i sina beslut. Det är om man kan kombinera en sorts mognad tillsammans med sina färdigheter som det blir riktigt bra, det är väl oftast därför lagkaptenen brukar vara lite äldre och mer erfaren så han kan hjälpa till och ta de stora besluten.  Jag tror att man utvecklas personligt hela tiden, vare sig man vill eller inte, så absolut. Det skiljer sig såklart alltid från spelare till spelare såklart men överlag tror jag att ju äldre man blir desto mer disciplinerad och genomtänkt spelstil besitter man. Medansom man är ung och extremt duktigt så köttar man bara på, vilket utan tvekan också kan vara en väldigt bra tillgång i ett lag!

 

Hur slitsamt har det varit att spela för Alliance, och alla de fans som önskar att allting vore TI3 igen. Har de påverkat dig?
Jag försöker att inte läsa så mycket på sociala medier om jag ska vara helt ärlig. Men det är såklart svårt att undvika allt, och jag skulle säga att det aldrig påverkat mig under en match, däremot blir man väl kanske inte superglad när man precis förlorat en match och alla ”fans” säger några väl valda. Admiralbulldogs skor är väldigt stora att fylla för alla alliance fans.

14524206394_95f0a906a4_bBulldog hade en hel värld som älskade honom – svåra skor att fylla givetivs.

I offlane rollen hamnar du inte sällan i lägen där du måste agera först, starta fights och lita mycket på dina egna calls. Samtidigt vittnar både fans och spelare om att Alliance på slutet haft problem med de här besluten. Hur ser du på din roll i detta? Blir det svårare att lita på sin egna gamesense när laget har de här problemen samtidigt?

Det händer väldigt ofta att jag spelar en iniator roll och måste börja en fight. Jag tror absolut att de påverkar lite att det har gått dåligt på sistone, självförtroendet sänks en aning och det bildas en sorts osäkerhet i hela gruppen. Det är väl egentligen det och mitt lag tycker har varit det största problem för oss just nu, att just ta ett bestämt beslut för hela laget när det gäller teamfights eller att pusha basen. Det är många som glömmer bort att man spelar som ett lag och bara för att man har en specifik uppgift så gäller det att alla är på samma sida och inte nödvändigtvis enbart på att en spelare inte fullföljer sin uppgift.

Vad behöver Alliance tror du för att återigen erövra sin storhet och bli ett självklart topplag i Dota2 igen?

Det finns mycket som jag tycker man kan bli bättre på, tråkigt vore väl annars. Jag tycker framförallt att vi behöver höja våran lägsta nivå. Vi kan slå vilket lag som helst just nu när vi spelar bra och allting stämmer, men vi kan även förlora mot de lite ”sämre” lagen och det håller inte i längden. Förutom att vi behöver höja våran lägsta nivå så behöver vi, som jag nämnde tidigare få en mer disciplinerad spelplan där alla spelare alltid är på samma sida och få tydligare decision making. Sen skadar det inte att höja sin högsta nivå, men det tror jag kommer med tiden och faller sig naturligt.

allaincenew-720x450The Fall Shuffle – Det var inte tillräckligt för Alliance den gången.

Finns det någon person i ditt liv, spelare eller annat som du verkligen ser upp till?

Det finns flera personer jag ser upp till. Om vi ska prata rent dota mässigt så är Fear en av dom, jag tyckte han var en av de bästa spelarna under sin tid och jag såg honom väldigt sällan ha dåliga matcher. Sen finns det väldigt duktiga offlaners som kphoenii (kpii), universe eller s4 som är mycket intressanta att studera!

 

Moba har säkert varit för dig precis som för många andra en fantastisk hobby som sen övergick till ditt jobb, vad är ditt bästa råd för att behålla glöden för spelet? Är det svårt mellan varven?

Jag tror att det är svårt att hålla uppe glöden exakt hela tiden för något man håller på med nästan 10 timmar om dagen. Det är inte alltid super kul, speciellt när det går dåligt. Men mitt bästa tips och det jag gör är att alltid ha ett mål. Mitt ultimata mål är att vinna ”The international” och för att nå dit så måste man kämpa i motvind ibland, som med alla andra mål man kan tänkas ha i livet. Det finns väl små saker man göra för underlätta också, typ inte sitta och spela 15 timmar om dagen i sträck, ta gärna pauser och gör något annat. Försök att alltid ha något annat än dota ibland, för annars kommer det att förstöra dig.

Avslutningsvis vill jag rikta ett särskilt tack till Jonas för den här intervjun. Jag kan verkligen känna att Jonas som han själv säger – fått stora skor att fylla. Däremot har det varit tydligt att han varit redo att utvecklas både som människa och spelare, och han är riktigt duktig nu. Jag kan väl bara hoppas att han får hitta vägen till sin dröm att vinna ett TI. Men det känns mer realistiskt att först hoppas att det blir TI för Alliance den här gången. Men ja, jag får dubbla FAN-grejen i jonas nick, för jag är utan tvekan ett jonassomfanfan.