Vad betyder yttrandefrihet?

untitled

 

Det verkar råda delade meningar om detta fortfarande. Jag hör mellan varven dessa (vita pojkar) som upplever att det inte längre är fritt att yttra sig. Idag hörde jag t.om att det är sämre i Sverige än i andra länder, alltså rätten att uttrycka sin åsikt. Ett omvärldsperspektiv saknas utan tvekan, tittar man på pressfriheten så räknas Sverige som ett av världens 5e friaste land. Finnarna är tydligen friast av alla, och jag säger inte att vi ska sluta sträva för det. Men när man ska prata nonsens tycker jag det är skönt att ha lite ordentlig fakta att backa upp det med.

Vad är Yttrandefrihet? Friheten att yttra och föra fram åsikter utan censur och utan risk att bli fängslad. Det är ju fabulöst. Det är en rättighet som en person som finns i en demokrati som Sverige dagligen kan ge till sig själv. Men då en människa får rättigheter, så betyder det också att samma människa också måste leva efter vissa skyldigheter. Du kan t.ex inte sprida kunskaper som är farlig för landets säkerhet, eller bryta mot avtal som du skrivit på t ex tystnadsplikten. Du kan inte heller hetsa folkgrupper. Jag vet, det kanske låter hårt, men du kan fortsatt fritt prata om t.ex Malungsbor utan att det blir någon risk att du blir hindrad i din yttrandefrihet, sålänge som du inte uppmanar till brott eller allmänt är hatisk på olika sätt. Enkelt va? Du kan t.ex säga att du avskyr vad socialdemokrater står för, men du kan inte säga att du vill se att man dödar socialdemokrater. Ungefär så.

Dessa avarter till åsikter som folk har, får plats, så länge som de hålls inom ramen för lagen. Ni minns lagen va? Vi har röstat fram folk som tar fram lagarna, för vi vill följa dem, eller merparten av oss vill det i alla fall, för det är så en demokrati fungerar.

Att tro att yttrandefrihet ger dig rätten att vara en rasist eller att uppmuntra våldshandlingar mot människor med andra sexuella läggningar, eller att skapa våldsamma eller hatiska budskap mot folk på grund av deras religionstillhörighet är alltså felaktigt. Då råder inte längre yttrandefriheten. Så har det alltid varit.

Har du hört av någon (vit pojke) att detta ”håller på att förändras” så kan du snäppa denna vita pojke på näsan och informera vederbörande att han är helt fel ute. Jag är så sjukt trött på den här naiva världsbilden som presenteras av dessa smygrasister. Eller aktiva rasister. Eller rasister som inte förstår att deras sätt att prata eller vara faktiskt är rasistiskt.

Avslutningsvis kan jag berätta att du har rätt att tycka precis vad du vill. Men jag har också rätt att tycka att du är en stor idiot för dina åsikter. Lev med det.


Nyaste avsnittet av podden finns ute nu, missa inte det!
Nyaste avsnittet av podden finns ute nu, missa inte det!

Kommentarer är stängda.