”Snabbaste sättet att gå ner i vikt”

Det lärde min goda vän Mats mig en gång i tiden, det absolut snabbaste sättet att gå ner i vikt med minimal risk att gå upp det igen är att hugga av sig ett eventuellt båda benen. Det är dock svårt att stå på en våg om du hugger båda så börja med ett.

Normkroppen är ju tyvärr inte nödvändigtvis frisk, stark och motståndskraftig mot sjukdomar. Med bra läkkött och resistens mot solljus. Normkroppen handlar om att vara så snygg som möjligt, sen varierar det litegrand. Ett tag skulle kvinnor framförallt vara väldigt smala, gärna taniga. Det är ändrat nu, häströvar och biceps är det som gäller i det här fallet. Vi män klarar oss i regel lite bättre undan sålänge som vi har något på kroppen som kan kallas manligt.

Ärligt talat det är jävligt sorgligt, och det är också samtidigt väldigt skrämmande. Dessa quickfixes behöver förstås inte vara problematiska, om man nu behöver gå ner fem kilo i vikt och kan göra det snabbt, och dessutom lyckas bibehålla resultatet så kör hårt. Men i regel tror jag tyvärr att anledningarna är felaktiga. Våra kroppar har reducerats till att vara vackra, och det är deras ända funktion. I alla fall för många av oss. Jag blir rädd när jag tänker tillbaka på att jag inte kunde gå i en trapp utan att bli anfådd. Eller att en tatuering plötsligt läker dubbelt så fort som den gjort tidigare. Eller att jag drog på mig vilka sjukdomar som helst, det är väl de allra bästa tecknena på att kroppen inte fungerar som den ska. Den här typen av resonemang måste vi ju ha, våra kroppar ska bära oss genom livet, och dom sitter väldigt tätt ihop med våra själar också, om man orkar flumma till det och prata lite om det så. Det viktigaste är att vi mår bra, att vi klarar av att bekämpa sjukdomar, att vi orkar göra de sysslor och de aktiviteter som är essentiella för oss som människor. Det är en bra kropp. Inte nödvändigtvis att den just är smal, eller enligt rådande normer vacker.

Jag följer många träningsgrupper och matgrupper på nätet. Jag är genuint intresserad av hur människor själva resonerar, att ta till mig kunskap som kan öka förståelsen för min kropp och också för hur träning och kost fungerar. Stundtals är det jävligt givande, och jag kommer själv att hålla en liten workshop/föreläsning om min resa mot ett mer sockerfritt liv här i Enviken. Så jag är verkligen också med där i diskussionen. Men målet borde verkligen inte vara att bli så snygg som möjligt, utan snarare så frisk som möjligt. Det kanske är mycket lättare för mig att ha den typen av resonemang utifrån att jag kommer från sjukdomssidan, det är jag medveten om. Men ändå, det gör mig så ledsen när människor tänker att ”bara jag blir lite smalare” eller ”får lite större rumpa” eller ”fixar håret” så kommer jag vara vacker nog att bli älskad av andra.

Egentligen är detta nog mer fundamentalt än så, vi måste verkligen lära oss att älska oss själva om vi ska bli dugliga individer. Det hänger ihop med så mycket annat. Samtidigt kommer det rapporter som säger att fetma och överviktsepedemierna (och sjukdomarna som är kopplade till det) ökar. Även här i Sverige. Det är uppenbart att något är väldigt rubbat, och jag hoppas att ökad medvetenhet med kost kan vara ett sätt att få ett friskare liv för fler människor.

Men åter till frågan, bästa sättet att gå ner i vikt väldigt snabbt. Ja det är fortfarande att kapa ett ben. Permanent viktnedgång utan risk för återfall. WoHO!!!!

 

18049503_10154275763531721_835481497_oKropp 10/10 utan tvekan. Lite gasig men tror det beror på penicillinet.

 


Missa inte min och Mats Podcast – Ett gott skratt är också hälsa!