Män som styr sina kvinnor

Ett populärt ämne som gärna diskuteras när man pratar om Islam eller muslimer. Män som styr sina kvinnor, va de får ha på sig eller inte. Vilka de får umgås med och vilka de ska gifta sig med. Detta argument nyttjas dock inte för att man är väldigt motiverad att hjälpa dessa kvinnor, utan det är ett argument för varför man inte ska fortsätta att ta emot människor från ”andra” kulturer. Läs muslimska.

Låt oss först titta på detta utifrån ett nyktert perspektiv. Eller jag ska försöka vara nykter i allafall, återigen behöver det inte vara så att jag har rätt. Mannen är utan tvekan familjens överhuvud i många av de familjer som jag har mött, som har en muslimsk bakgrund. Det tänker jag inte sticka under stolen med. Storebror eller Pappa är först och främst dom som bestämmer, om det inte är saker som är kopplat till barnen för då kanske det är mamman. Det finns en systematik där männen ses som viktigare än kvinnorna.
Jag har mött muslimer som haft särskilda regler för sina kvinnor gällande om dom ska ta i hand eller inte, och även vilka de får umgås med. Det är förargligt. Särskilt handskakningsförbud är ju väldigt handikappande. Jag har också mött människor som har ändrat den här uppfattningen när man bott ett tag i Sverige och sett hur det är.

Jag har träffat kvinnor som känt sig tvingade att bära hijab (slöja) på grund av sina släktingar, men jag har också mött flickor/kvinnor som själva väljer att bära slöjan eller inte bära slöjan. Många Svenskar inbillar sig att slöjan är något som kvinnorna tvingas bära generellt, men många kvinnor själva uppskattar slöjan, och nyttjar den som både en mode-sak och för att det känns tryggt och normalt.

Jag har också mött män som pratar illa om andra kvinnor än sina egna, för att dessa gör saker som enligt ”muslimsk sed” inte är okej, men är det i Sverige. Som att en kvinna klipper en man eller tvärtom, eller kanske att man kramar sin kollega på jobbet trots att man har olika kön.
Jag har även mött män som reglerat vilka deras kvinnor/döttrar får träffa. Med hot om indragning av veckopeng, eller ännu värre saker.

Hur är det då med Svenska män? Jag har förstås mött alla dessa typer av män också bland Svenskar. Förutom att ingen har sagt att någon måste bära slöja, men det är ju också för att vi inte har ett liknande plagg här i Sverige. I alla fall inte längre, även om min moster nyttjat det mycket också.
Men visst har jag mött män som tycker att deras tjejer inte ska kramas med andra män på jobbet, eller som tycker att man inte borde hälsa på vissa män. Jag har mött pappor som har justerat hur deras döttrar ska klä sig, och jag har mött flickor som inte vågat klä sig såsom dom innerst inne vill för att de är rädda för repressalier från familjen.

Jag har dock aldrig hört talas om en kristen eller svenskfödd flicka utan koppling till Islam eller muslimer som blivit hedersmördad. Det är ett relativt nytt fenomen för mig i den bemärkelsen. Så visst finns det saker som är värre, och som måste hanteras.

Men när min hjärna ska göra sånt som hjärnor är bra på, nämligen att kategorisera det här problemet så kan jag se det från två håll.

Kvinnor är utsatta i världen.
eller
Män utsätter kvinnor i världen

Det är en mycket mer trovärdig kategorisering av de här problemet än att skylla detta på muslimer. Tyvärr blir det såhär med många frågor. Istället för att problematisera hur det faktiskt kan vara problematiskt att vara en kvinna idag, så nyttjas den här typen av kunskap eller statistik till att försöka skapa mer främlingsfientlighet istället. Vi män har inte rent mjöl i påsen någonstans på den här jorden. Vi slåss, vi våldtar, vi krigar, vi hotar, vi styr och vi ställer. Det, om något, vore väl relevant att ta ansvar för kollektivt. Ni som alltid tycker att ”nu måste muslimska samfund gå ut och ta avstånd från den här grejen” inte fan har jag sett er som män ta avstånd varje gång en man förstör livet för en kvinna.

Sen hoppas jag sannerligen att detta jävla hedersmördande är en tillfällig jävla idioti, och att de familjer och släkter som har den här traditionen snabbt kolar vippen och gör plats för mer moderna människor.
För det är också en stor faktor. Det handlar inte om etnicitet, det handlar inte om religion, det handlar inte om någonting annat än gamla ruttna värderingar. Såna finns det överallt. Även i Svedala

2016-08-05-1470418232-8104261-2f0ac6cef37542d0bf051193be11e732_18
Donald är kristen. Han är folkvald, och han är per definition en våldtäktsman med Svenska mått mätt. Han är också västvärldens mest mäktiga man. Problematiskt?