Frukt är ofarligt, eller?

Eller?
Något som vi lärt oss genom tiderna är att frukt är det nyttigaste som finns, det är naturligt, och man borde inte äta frukt med försiktighet. Kanske att det funnits med i någon viktväktargrej att man inte får äta så mycket banan, men i övrigt så har man inte pratat särskilt mycket om just frukt som något negativt.

Som bekant äter jag inte frukt, och jag säger inte att det är ett måste att hoppa över för att leva nyttigt. Bevisligen är det inte särskilt många som äter massor med frukter och klarar sig bra. Troligen är det ganska lugnt så länge som man belastar sina muskler i kroppen, så att man kan fylla på dem med lite sockerarter, men annars då?

Om man tittar på frukter ur ett historiskt perspektiv, eller om man tänker sig hur frukterna såg ut förut så var dom troligen mindre, och dessutom mindre söta. De äpplen, apelsiner och andra frukter som vi köper i affärerna idag är rejält boostade. De är extremt stora och dessutom mycket sötare än vad frukter har varit en gång i tiden. Det är en rätt viktig aspekt.

En annan är ju det klassiska ”fruktsocker är inte som vanligt socker” myten som vi fått på oss otalet gånger. Fruktsocker är också en blandning av helt vanligt jävla socker som man gör godis av, och lite andra sockerarter.  Ska vi hålla ”jämfört med godis så” är det absolut bättre att äta frukt, alla dagar i veckan. Men det är lite samma resonemang som att säga att ”jämfört med alkohol så”. Jag menar inte att man ska sky frukter som elden, men eftersom det är så mycket gömt socker i många andra livsmedel så blir det mer relevant att vara försiktig också med ätandet av frukt. Det tycker jag ändå att är en nykter tanke.

Det här med vitaminer är ett annat kapitel, men sanningen är ju fortfarande den att ”vår tids” frukt också är rätt kassa på just vitaminer. I vanliga råvaror som kött, fisk, ägg, även grönsaker finns det massor med vitaminer. Skönt då också att konstatera att inget av dessa heller blivit boostat på något onaturligt sätt heller. För då är vi tillbaka på ruta 1.

Äter du frukt?

Kommentarer är stängda.