Ett leva, ett aktivt val.

Det var nog under min utbildning som jag kom i kontakt med uttrycket första gången. ”Att välja livet” lät jävligt flummigt då. Men jag har kommit att samsas mer och mer med just dem orden. De är värda att nämna utifrån många perspektiv. Jag behöver också påminna mig dagligen om just det här.

Det handlar om att (nästan) allting har ett val i sig. Vi har alla olika omständigheter, och det kommer jag inte sticka under stolen med att just nu har jag fått väldigt bra omständigheter. Men dessa har ju förstås inte kommit naturligt till mig, eller gratis. Ligger man i smärtor och svår ångest är det nästan ett hån att höra att man måste välja det positiva, rättelse, det är ett hån. Men de där stunderna där emellan. När man kan göra något av sin situation, kanske mindre saker, men något. Då måste man våga att välja det som är rätt också. Det som kanske då kan flummas iväg och kallas för livet.

Oavsett vilka mediciner vi ordineras, eller vilka terapeuter eller träningsprogram vi har så är det också upp till oss själva, att ge oss själva rätt perspektiv till saker och ting. Jag har haft ont ända sen jag slutade med mina värktabletter. Men under de här dagarna har jag lyckats att fokusera på lite andra saker, och inte fastnat i värken. Visst har det varit bättre, men på något sätt är det alltid ett mer eller mindre aktivt val.

Ska vi hjälpa varandra till något i den här världen så är det just det – att hitta energin – att hitta den där lilla extra gnuttan som kanske behövs för att vi ska orka lite mer – umgås lite mer – eller klara av smärtan lite mer. Det är vad en god vän gör, måhända efter att denne rekommenderat en bra behandlingsmetod.

Det är skärtorsdag. Välj att leva gött den här påsken med mig!

strength-clipart-cliparti1_strength-clipart_02

 

 

 

________________________________________________________

Kolla gärna in min och Mats podcast. Vi pratar om allt möjligt trevligt där. Det finns 10 avsnitt till dags datum!