Låt inte terrorn vinna

Nu är det väldigt nära oss. Det gör ont i magen och i hela mitt väsen att se det som skett på Stockholms gator. Det är oacceptabelt. Det är fruktansvärt. Människor som dött, som skadats och kanske riskerar att dö. Människor som blivit av med någon de älskar. Jag vill inte acceptera att det är såhär världen ser ut idag. Men det är det.

Det är väl inte riktigt klart en, men en man har blivit anhållen som dessutom hade några kopplingar till IS. Det var inga jättetydliga kopplingar och jag vet inte om det är sanningen, jag bara tänker att vi utgår från det en liten stund. Vi måste prata om vad terror har för syfte.
Terrorism anfaller en av de mest fundamentala delarna för oss som människor, nämligen känsla av trygghet. Är man rädd för att åka en karusell går man inte på den. Tycker man att en film är för läskig så slår man av den. Men terrorn den tar oss på ett sätt så att vi inte kan välja hurvida vi utsätts för den eller inte – den skulle kunna finnas vart som helst. Därför är den vidrig. Den drabbade nu några intet ont människor i Stockholm. Då kan den drabba mig också.
Vi har rätt att känna ilska, vi har rätt att känna sorg, bli förbannade och grina, eller tycka att livet känns helt orättvist. Det är alltid våran rättighet. Vi har också, som jag nämnde, rätt att känna oss rädda. Det vi bara måste komma ihåg är vad som händer när vi agerar utefter det.

Några tänker att ”jamen nu får man väl sluta att finmåla det här med invandring” och både ilskan och rädslan är lätt att förstå. Vi vill kategorisera, för det är så våra hjärnor fungerar. Särskilt vill vi kategorisera människor. Som att någon som har mycket tatueringar kanske setat i fängelse, någon som har en kort kjol kanske är lättare att få i säng, eller någon som smörjer sina händer i handkräm troligtvis är en jävla fjolla. Det är helt okej att ha dessa tankar, även om jag skulle vilja utmana er att ändra dem. Men era tankar kan ingen ta ifrån er, problemet uppstår när vi börjar uttala dem, eller ännu värre agera på dem.

Många av mina muslimska vänner har flytt från IS. Min vän Yasser från Mosel i Irak t.ex, han blev tillfrågad av IS om han inte skulle jobba med dem. Givetvis var det ingen fråga utan en uppmaning, och han flydde. Hans barn fick utstå samma sak. Hans fru var inte av intresse på det sättet, men dom har tagit sig hit nu. Han klipper mitt skägg. Han är rak i ryggen och han har lämnat sitt hem, sin trygghet, och sina släktingar för att slippa detta och nu möts han av det i sitt nya hemland. När personer som Yasser syns på gatan så är det livsfarligt om vi har kategoriserat honom som en potentiell terrorist. För det är vad som sker om vi tror att terrorism kommer från Islam eller från Muslimer. Det är förståeligt att tanken dyker upp, men det är inte acceptabelt att vi agerar på den. Tänk er själva att fly från en grupp som förföljer dig och hotar dig, och sen när du kommer till ett nytt land i säkerhet så blir du bemött med att du troligen är en del av dessa. En vidrigare form av dubbelbestraffning kan jag inte komma på.
Terrorismen vill förstås detta. Den vill skapa klyftor mellan folk. Den vill att vi infödda ska börja skylla detta på våra muslimska bröder och systrar istället. För då kommer det finnas en massa människor utan känslan av att höra hemma någonstans. Av dessa människor kan man utan tvekan hitta någon som är särskilt utsatt, kanske särskilt svag, och göra om den personen via t.ex hjärntvätt till en del av organisationen själv. Det är ett ganska enkelt sätt. Samtidigt så skapar man en värld där muslimer inte kan känna sig säkra någonstans. Antingen så stannar dessa individr kvar i sina hemländer och dör av IS där. Eller så får IS genom att påstå att deras handlingar är guds verk göra så att vi förvisar dem istället.

Vi måste våga tittta på Islam och förstå att den religionen inte uppmuntrar våld. Läser man koranen så finns där ingen skillnad mot t.ex Bibeln, och sverige är ett modernt land. Vi har plats för alla religioner, men luras inte att Islam är en mer våldsam religion än Kristendomn. Det är den inte, jag har läst båda böckerna så jag vet. Däremot nyttjas Islam av mörka krafter, och dessutom har vi lärt oss att heter någon Mohammed så är alla den personens handlingar guds handlingar, det är vår förenkling. Men en Krister blir inte dömd för sin religion på samma sätt. Det är SUPERVIKTIGT att vi vågar se det på de sättet.

För terrorism bekämpas genom att vi allierar oss. Att vi håller varandra om ryggen, att vi inte låter rädslan styra våra beslut. Att vi är demokratiska. Att vi är kärleksfulla. Att vi tillåter människor att älska vilka dom vill. Att vi samarbetar när katastrofers sker. Att vi ser till att det Svenska folket, oavett om man är från Yttermalung eller Mosel. Oavsett om man är fet eller smal, bög, flata eller kär i en rödhårig bodaflicka. Oavsett om man rullar fram i livet i en stol med hjul eller om man råkar vara en stammare. Oavsett om man är bipolär eller väldigt duktig på poledance så är vi ett. Vi är ett folk, och vi står tillsammans mot terrorism. IS ska inte lura oss att hata varandra, vi ska älska varandra ännu mer. Så att det som faktiskt står på spel här går segrande ur striden, nämligen kärleken.
DraySWE vill rikta alla tankar och all kärlek till offren och deras familjer. Det finns tyvärr inga ord att ge till er förutom att jag står bakom er, kanalen står bakom er. Vår lilla sammanhållning av folk som gillar dataspel står bakom er.

drayheart

 

 

____________________________________________________
Lyssna gärna in min och Mats podcast. Det är vårat genuina försök att bredda oss, den handlar om det allra mesta, men inte nödvändigtvis spel. Avsnitt 10 är länken till, det senaste. Men du kan också kika på alla avsnitt här