Prophecy of Ragnarök

Nu är det tamejfan äntligen dags, Mats och hans gäng Brothers of Metal slänger äntligen ut sin första skiva, och den heter prophecy of ragnarök. Många av låtarna låter inte på samma sätt som ni kanske hört dem innan, jag stal ju mer eller mindre demosen av vissa av dessa låtar och lirade dom för er. Så därför tänkte vi nu köra en ordentlig genomgång av skivan. Jag och Marit kommer att ge betyg på varje låt, och skriva några ord. Missa förhelvete inte den här skivan, det kan vi båda säga redan innan vi börjar att dra i oss detta mytologiska smörgåsbord av ämnet metall.

Skivan har 14 låtar. Här kommer vår tolkning, inte nödvändigtvis bandets.

 

17690477_10155273053098623_1559569074_n

 

1. The Death of the God of Light
Alla älskar Balder, alla utom Loke förstås. Han bjöd in Balders broder, Höder till en liten bågskyttestund. Det faktum att Höder är blind, och att Loke hade planerat detta för att få slut på Balder, det hade ingen betydelse. Det är vad den här låten handlar om. En jävligt episk historia som allting annat på den här skivan.

Kim ”En av dom roliga grejerna med Brothers of Metal är att deras låtar baseras på kunskap, om än skönlitterär sådan. Jag lärde mig om Höder, och jag diggade med rätt hårt. 4/5
Marit ”Den här låten är förövrigt väldigt väldigt bra, den har den här typiska melodin som brothers of metal har i sina bästa låtar och även dom här små stroferna som just bandet lyckas så bra med. Alla kan sjunga med där. Betyg 5/5

2. Son Of Odin 
Allfader, Avlaren, Korpguden, Stridens Fader, ja kärt barn har många namn. Så också Oden. Han hade fler söner, men så snart man hör andra strofen i den här låten så förstår man att det handlar om Tor, då hans hammare Mjölnir blir omsjungen. Blixtrar, Torsdagar och att Loke inte är så särskilt sexig är bara några få saker som tas upp i sången.

Kim Här kommer Ylvas otroligt vackra stämma fram på ett så ljuvligt sätt. Jag finner mig själv lixom vrida mitt ansikte i olika mönster för att jag vill vara med tonernas vackra hoppande. Jag kan inte förklara det på ett annat sätt. Hon är fantastiskt. Mats kommer igång för första gången på skivan också, där hans legendariska skratt och berättelse i bakgrunden av låtens slut verkligen sätter prägel på hela melodin. Jag älskar den här låten. 5/5
Marit 
Jag gillar tempot. Det behövs en sån här låt på en sån här skiva, det känns behagligt. Jag finner mig själv sjunga med i refrängen hela tiden, precis som man så ofta gör i Brothers of Metals låtar. Det har för mig blivit deras signum, att deras melodier sätter sig, och man trallar gärna med. 4/5

3. Prophecy of Ragnarök

Ragnarrök i Nordisk mytologi är ju namnet på den slutliga strid som kommer att ske, där troligen allting kommer att gå under efteråt. Även gudarna kommer att gå samma öde till mötes som folket, och annat kaos som naturkatastrofer är också vad man tror att kommer att ske. Slutligen ska två människor överleva, och en kvinna och en man ska sen kunna återbygga mänskligheten. Ragnarrök är otroligt central i den Nordiska mytologin, och troligtvis också för den här skivan då låten bär samma låt som skivan.

Kim Utan tvekan Mats bästa voice-over eller vafan man kallar det han gör på hela skivan. Låten går undan och jag gillar den. Det sticker dock iväg lite från vad jag håller som brothers of metal, varför vet jag inte. Men när jag hörde den här låten första gången var jag orolig att man hade tappat lite av grundkonceptet. I alla fall har den växt på mig, och jag har nästan lite lust att stå bredvid min älvgatanbroder och falla i den här striden emellertid när jag hör låten. 3/5
Marit den här låten håller lite för högt tempo och är lite för mörk för min smak. Trots det finns det en melodi som sätter sig. 3/5

4. Defenders of Valhalla

Defenders of Valhalla är ett rätt brett begrepp, låten handlar egentligen om Bandet själva. De beskriver den också under spelningar som den bästa tributen som kan göras till dem. Jag läser på lite om Einhärjarna, det väsen eller vad vi ska kalla det för, av fallna hjältar som Odens valkyror valt ut att få evigt liv i Valhall. Dagtid spenderar dom med att slå sönder varandra, för att sen se sina kroppar hela ihop och vara redo för den långa fyllan under natten. Enligt sägnen spelade det inte någon roll hur länge dessa väsen söp, de vaknade ändå alltid utvilade när nästa dag kom i Valhall. Jag tänker att det kanske är Brothers of metals dröm att engång få vara en sån. Men på jorden, där kommer baksmällan. Jag är rätt säker på att Brothers of Metal och deras deltagare redan vet det. Så jag oroar mig inte.

Kim När jag hör introt så dubbelkollar jag telefonen så jag inte klickat på fel låt. Men det har jag inte gjort, och jag njuter av känslan av att hamna utanför en loge någonstans där bredhöftade kvinnor dansar med män med stora käkar och det är festligt hela vägen i mål. 4/5
Marit Till skillnad från den tidigare låten, så andas den här glädje och hopp och mer syster och brödraskap. Jag känner mina mungipor jag åker upp direkt jag hör introt, helt underbart intro som poppar upp lite då och då i låten. Jag åker automatiskt till Skottland, jag kommer in i Braveheartkänsla. Helt fantastisk. Det här tror jag är en låt som kommer att växa på mig ännu mer. På ett positivt sätt en annorlunda Brothers of Metal låt. 5/5

(5. Concerning Norns – Introt till 6.)
De tre ödesgudinnornas berättelse. Det som berättas här har tidigare varit en del av Yggdrasil låten. Nu är det dock ännu vackrare berättat av Mats, och på grund av goda minnen kommer en liten liten tår som samlar sig i ena ögat. Det kan var på grund av fläkten i bilen också.

 

Mats från en spelning 2016 på Sabaton Open Air. Foto Kim Larsson
Mats från en spelning 2016 på Sabaton Open Air. Foto Kim Larsson

6. Yggdrasil
Namnet på världens största träd. Från dess grenar, som täcker hela himlen, faller dagg över världen. Under den finns den heligaste plats där gudarna dagligen samlas till ting. Låten är ändrad sen demot. Introt som Mats gör så fantastiskt finns nu på ett eget spår och heter Concerning Norns. Låten kan nog utan tvekan sägas vara den viktigaste för Brothers of Metals fanbase. Många har hört den här, och länge.

Kim Brothers of Metal är Yggdrasil. Det är bara så. Men som alla andra fantastiska låtar så har den här också mättat mig litegrand. Har du inte hört den här låten dock, så har du inte hört fantastisk metal. Du har inte hört Brothers of Metal. Du är inte värdig. 4/5
Marit 
En låt som i alla fall jag inte kan sitta still till. Jag kan inte låta bli att sjunga med i den heller. Här får vi ju höra Ylva väldigt mycket, och det gillar jag. Hon är fantastisk. Den här låten är ju Brother of Metal. Det är ju den som hängt med från start. 4/5

7. Tyr
Tir, eller tyr, är i den nordiska mytologin Tors halvbror. Oden pippade med en jättinna, och avkomman blev kära Tir. Bakgrunden till ”Tisdag” också enligt myten. Tyr den enda som var modig nog att mata fenrisulven, som sen skulle äta av honom ena handen.

Kim För mig händer ingenting särskilt i den här låten. Jag zonar ut litegrand och tänker på annat. Jag får inte med mig något förutom tung metal, och det räcker förstås för att man ska vara något nöjd. 2/5
Marit Det här blir ett av dom spåren på skivan som bara följer med mig för mig. Lätt att lyssna, schysst melodi som jag gillar, men ingenting som lämnar några spår. Men vi sköna instrumentala solon i mitten av låten. Gött 3/5

8. Siblings of metal
Jag har svårt att koppla den här låten direkt till något särskilt i mytologin. Det känns snarare som en tribute till metallare, och då menar jag inte fackföreningen.

Kim Gillar att namnet är Siblings och inte Brothers. Jag är väl skadad av något sen innan. Här kan Thorin från CS:GO scenen ha rätt i att jag är en sk Cunt. Men jag lever med det. Låten är svängig och bra. Den är kanske t.om jättebra. Jag bjuder 3/5
Marit En go låt som är lätt att rocka med till men även den här är ett spår mitt i skivan som går ganska obemärkt förbi. 3/5

9. Gods of war
Knulla och slåss sjungs med en otrolig simpelhet i sångerskans röst. Det är på något sätt naturligt att det ska vara en del av livet. Man hinner med att prata lite om att supa också. Låten känns inte som att den berättar en särskild berättelse i mytologin på det sättet, men några klassiska utrop som får det att kännas som en riktig Brothers of Metal låt utan tvekan.

Kim  Om varje album nu har spår som bara smyger förbi så är detta ett sånt spår för mig, men det är också det bästa av den sortens spår på den här skivan. Jag tycker låten är bra, och det är lite fräckt hur Ylva utan tvekan bryter mot en hel del normer i sättet den här låten framförs. Det ger låten en liten extra edge för mig. 3/5

Marit Jag gillar tempot och takten och ”storheten” i den här låten. Låten har många delar och flera nyanser, den här låten fångar mig. 4/5

10. Freya
Freja är fruktbarheten och kärleks gudinna. Hon har följt med nästan hela vägen in i modern tro där de som tror på henne, också samtidigt alltid trott på hennes godhet. Det finns inte så många myter om Freya, men en av de är att hon sägs stå väldigt nära underjordens gudinna Hel. Något som är lite roligt i historierna om henne är att hon ansågs ha shamanska krater. En riktig foliehatt helt enkelt.

Kim Ylva förtjänar den hår låten. Vi förtjänar den här låten. Jag är tror att Ylva är Brothers of Metals egna kärleksgudinna, för jag kan inte hjälpa att tycka om henne än mer efter den här låten. 4/5
Marit Fantasisk stämsång jag njuter hela låten. 4/5

Ylva med den fantastiska rösten från Sabaton Open Air 2016 Foto Kim Larsson
Ylva med den fantastiska rösten från Sabaton Open Air 2016 Foto Kim Larsson

 

11. The Mead song
”Einherjars final preparations for Ragnarök” så börjar låten. Det är precis vad den handlar om också. På spelningar brukar denna kallas för dryckessången, drick varje gång ni hör. Ja varje gång ni hör helt enkelt. Som sagt innan Einhärjarna kunde ju dricka utan att bli bakis. ”This is a song of death, mead and a goat” och geten där måste man förstås mena att är Heidrun vars spenar ständigt är fyllda med mjöd. Den här låten bör ej spelas på AA möten, då den faktiskt helt och hållet uppmuntrar till att dricka som Einhärjarna, dvs dricka som om morgondagen inte kommer påverkas av idag.
Kim  I den här låten behöver man förstå konstsorten metal på något sätt. Det är i alla fall enligt mig en helt idiotisk låt, med en helt idiotisk andemening. Men det är ju också det som är helt fabulöst med låten. Njut av lite vansinne förhelvete. Jag älskar den här låten, det är en av de dummaste, coolaste låtarna jag vet om på den här skivan. 5/7

Marit En nyanserad låt med riktigt bra tryck med för en gångs skull lättsam handling. (Hur är vi gifta Kims anteckning) som blir en fantastisk låt i publikhavet när alla ropar ”another!” och höjer glasen. Den här låten måste finnas med på skivan. 4/5

 

12. Sleipnir
Låten är en tribute till Slejpner, den åttafotade hästen som Oden har. Hästen som springer snabbare än vinden, som kan röra sig i luften, på vatten och på mark.  Slejpner kommer ju från Lokes lite sjuka djurdrift, om jag får säga så själv. Men mytologin måste få vara. Sen känner jag lite, vad är väl en historia från forna norden som inte har lite tidelag i sig. Undrar hur många moderna föräldrar som döpt sin son till Loke som har koll på det där.

Kim Låten har ett högt tempo, som den åttabenade hästen har själv. Det finns en Sagan om Ringen koppling däri också, och vem är jag att neka tönten i mig att få dreggla loss. Superfint. Såhär kan det få vara! 4/5
Marit  Helt klart en bra låt i Brothers of metal anda, med allt som en sån låt ska innehålla. Men handling om en häst fungerar tyvärr inte för mig, och gnägget mitt i låten blir för mycket. Bortser man från detta så är den bra. 3/5

 

13. Fire blood and steel
Detta är för mig delvis en skämtsam titel. Jag menar att all metal överallt är just dessa tre komponenter, blod eld och stål. Delvis en låt som upplevs som en tribute till Allfadern (Oden) själv. ”We will fuck you up, cause we are brothers of metal” räcker väl att säga för att förstå hur episkt bordeline töntigt den här låten är. Kan dock erkänna att det aldrig någonsin passerar gränsen till töntigt för mig, jag får gåshud och kommer fucka upp folk också. I alla fall i mitt sinne.

Kim För mig känns den redan som en klassiker. Mina barn älskar den. Jag älskar den. Världen älskar den. Ingen metal utan Fire Blood and Steel. 5/5
Marit Helt klart Brothers of Metal signumlåt för mig. Där man sjunger med från början till slut. Perfekt tryck, riktigt nice tunggung, slagverken är feta. Helt klart 5/5 Som handen i handsken.

 

14. We Believe in Metal
Om man gillar AC/DC så är det svårt att inte tankarna åker till deras enorma låt ”For those about to rock”. Inte musikaliskt, men det är utan tvekan en tribute till metallfans ute i världen. Då menar jag återigen inte fackföreningen. Det ger lyssnare en känsla av att man är med i något större. ”We forge our metal in pride” är så att det tamejfan blir tuppskinn hela vägen ner till självaste svendomen

Kim Jag lämnar min fru och mina barn under låten och tänker att det enda jag behöver är metal. Låten är dock inte så lång, vilket inte hinner skapa något kaos i mitt privata liv. Men fyfan vad cool den här låten är 5/5

Marit Ännu en av deras storslagna låtar, jag ser en metalarmé framför mig när jag lyssnar på den här låten och deras feta baner vill jag bara ta och veva i vinden. jag får riktig känsla. 4/5 

 

Totalbetyg

Kim För den som känner till min relation till Mats så kan detta omöjligt göras utan att ni kommer att anta att jag har en viss bias, men det får jag helt enkelt leva med. Jag ska istället hjälpa er att förstå hur jag (för min egen del) upptäckte bandet. Mats och jag brukar dela mycket saker och idéer med varandra, ge feedback osv. När han skickade en låt var jag rätt säker på att jag skulle tycka det var OK. Men jag tyckte det var fantastiskt. Jag stal t.om låtarna från honom (Jättefult gjort) och började spelade upp dem i min twitchkanal, och folk samtidigt som jag ÄLSKADE låtarna. Tänk er att ni tar några av dom låtarna, gör dem ännu bättre och sen adderar ett gäng fräscha spår. Då har ni den här skivan. Det är ett stort band, med många fantastiska människor i. Jag måste erkänna att allesammans är dem helt sagolika. Det som dock står ut för mig, det som gör det här bandet till ett riktigt jävla bra band är kombinationen av hård skräning sång, och Ylvas fantastiska stämma. Att Mats sen kan komma in mellan varven med välskrivna nästan poetiska saker gör att trots att det är Metal, så är det ändå en Metal som står ut, som är värd det. Jag kan omöjligt ge skivan något annat än full pott.  Köp den. Lyssna på den. Snart kommer nästa. Åtminstonde hoppas jag så. 5/5

Marit Helt klart full pott för mig. Den har precis allting som jag förväntar mig av en Brothers of metal skiva. Det ska finnas några riktigt pampiga låtar, det ska finnas några som bara går förbi men för den sakens skull inte är några bottennapp, och några såna har jag inte hittat på den här skivan. Inslagen med snack gör ju skivan ännu mer dynamisk. 5/5

 

Hur fan skaffar du då den här feta skivan? På LÖRDAG 1/4 är det release. Oklart vilken tid. Du kommer att kunna införskaffa den digitalt till att börja med. Kika in på https://www.facebook.com/brothersofmetal för att få rätt information, och se till att få tag på låtarna asap. Glöm inte att följa den sidan förövrigt.

 

Hela bandet i sin stridsmundering Foto Kim Larsson
Hela bandet i sin stridsmundering Foto Kim Larsson

 

Kommentarer är stängda.