Mental coaching inom E-sporten

Jag saknar det.
I alla fall på lagnivå. Vi har sett att en del spelare nyttjar mentala coacher för sin egna individuella sak, och det är helt och fullt förståeligt. Ingenting dåligt med det. Dessutom ser vi fler och fler lag nyttja coacher, som hjälper till med strategier och picks. Som hjälper lagen sätta upp bra förutsättningar teoretiskt och strategiskt. Men vart är  mentala coacherna på teamnivå?
Det känns som att många glömmer bort hur otroligt viktigt det är. Tittar man på många teorier just kopplat till gruppdynamik så pekar samtliga mot att det är allt från viktigt till superviktigt. Det som gör e-sporten mer intressant än t.ex fotboll och hockey är framförallt det faktum att det är 5 personer i varje lag. 6 om man räknar med den coachen som sköter om strategier. Det man brukar prata om som optimalt antal personer i en grupp är just mellan 5 och 8 personer, men det betyder också att det ställs ett mycket högre krav på hur gruppen fungerar. Det är tydligt att många lag inte har tänkt igenom detta, och det finns en hel del lag som garanterat skulle kunna nå mycket längre genom att jobba med de här delarna. Jag är förvånad över att fler inte nyttjar det helt ärligt.
Tittar man på andra ställen där gruppdynamik är viktigt, t.ex inom vård av personer med beroendeproblematik så pratar man om att så mycket som 60% av hurvida man lyckas eller inte kan kopplas till dynamiken i gruppen, dvs hur gruppen mår som enhet.

Jag gissar på att ibland blir det för mycket fokus kring metat,  kring hur man ska spela så likt andra lag som möjligt, eller hur man ska hitta de bästa strategierna kring sitt lag. Det är absolut inte felaktigt att jobba med de delarna, men att som en seriös organisation inte satsa på ordentlig grupphandledning, med fokus på dynamiken och på ledarskapet, känns ganska okunnigt.

Vissa lag, t.ex ADFINEM (Dota2), påvisar också att det räcker gott och väl att följa med i metan lite sisådär, spela på sitt sätt men att ha en fin kommunikation och sammanhållning gör att man kan vinna matcher trots att man kanske varken har de absolut bästa spelarna, eller de absolut bästa strategierna. Huruvida det håller i sig nu, det vet jag inte. Men jag tycker att det laget är ett perfekt exempel på just detta med teamfeeling.

Vad tänker ni?

FIRO är en av de modellerna som jag tycker om att jobba efter när man tittar på ett lag eller en grupp, men det finns förstås en rad andra också.
FIRO är en av de modellerna som jag tycker om att jobba efter när man tittar på ett lag eller en grupp, men det finns förstås en rad andra också.

 

 

Ni har väl inte missat veckans avsnitt på POD-casten? Kika in den här