Lite moral har väl ingen dött av?

Min blogg ska mestadels handla om spel och sånt, men ibland måste jag få gå ut i periferin och bara snacka lite goja.
Nyårsraketer. Japp. Ni som inte gillar moraliseringar, klicka bort. För nu ska jag moralisera utav bara helvete. Jag är ingen stor fan av store-brors-samhällen. Där folk inte ska få göra vafan man vill, men när det gäller nyårsraketer är jag beredd att säga att jag inte skulle ha något emot att staten gick in och förbjöd skiten.
Varför? För det första är det kopplat med skador både på vuxna och barn årligen, det är ju faktiskt saker som smäller, och som kan tända eld på saker. Sen kostar det skjortan, och pengarna bokstavligt talat flyger rakt upp i luften.
Men det är dom svaga argumenten, dom starkare är på ett helt annat plan. Jag är själv ingen hundägare, men ser att många hundägare har rejäla problem under högtider som är kopplat till fyrverkerier. Det är hundar som på riktigt mår skitdåligt, som måste medicineras, som drabbas av kraftiga ångestattacker och som inte mår bra överhuvudtaget. För att andra vill smälla smällare. Det känns så orealistiskt att det ska vara värt det.
Men sen måste vi komma ihåg att vi har människor som upplevt krig i vårat land också, människor som flytt från smällar och som kan få väldigt svåra flashbacks av höga smällar och ljussken på himmlen. Hur kan man tycka att det är resonligt att vårt egna folk, våra egna djur ska behöva må dåligt för att vi vill se lite blixtar och dunder i himlen? Jag fattar det inte.
Hemma hos oss är fyrverkerier förbjudet, kort och gott. Jag som levt tillsammans med en ensamstående mamma som haft en hemsamaritlön, och som har goda vänner som kommer från krig. Även goda vänner med djur som far illa av det. För mig är det en självklarhet, och jag har så sjukt svårt att se att det inte är en självklarhet för alla. Ni VET ju att det skadar människor och djur när ni håller på med det – varför göra det trots det? Men å andra sidan så är det väl ett bevis på att vi inte kan ha det för fritt, för folk är helt enkelt för dumma i huvudet.
Skicka upp en ljuslykta istället. Det är också jättevackert, och även om jag också tycker att fyrverkerier både är vackra och häftiga så klarar jag av att se varför vi inte ska hålla på med det. Jag är inte överdrivet smart, så du borde klara av det också.

Gott nytt år förresten!