E-sport och Gaming – Lär dig skillnaden förfan

Det råder utan tvekan inflation på ordet esport. Allting är esport idag.

Gamer eller esportare?
Gamer eller esportare?

Vi har ett rätt stort ansvar på våra axlar. Med vi menar jag alla som sysslar med gaming och esport. En del av världen som fortfarande är väldigt legitim att snacka ner eller göra sig rolig på. Därför måste vi själva åtminstone skilja på vad esport och gaming är. För det är rejäla skillnader. Du kan inte rättfärdiga ditt nattespelande med att säga att esporten är i framkant, eller ja, det kanske du kan om det är så att du sysslar med esport.

Det är dock fortfarande så, att många fler av spelvärldens negativa sidor, fortfarande är kopplade mycket mer till den generella gamern än den generella esportaren, därför måste vi också hålla skillnaden.

Att hoppa maten och sitta uppe alldeles för lång tid på småtimmarna är absolut ingenting som en esportare håller på med – en gamer däremot kanske gör det. Sen kan förstås en esportare vara en gamer för en liten stund också, men vi ska inte nyttja ordet esport för att förklara förkastligt beteende, jag tror inte det gynnar någon. Sen ska vi samtimmes komma ihåg att förkastligt beteende kanske inte heller är hela världen, det är inte min poäng men min poäng är att skilja på dom två fenomenen.

Det här handlar inte nödvändigtvis om nivåskillnader förresten, det kan vara viktigt att komma ihåg. Man måste alltså inte vara proffs för att syssla med esport, men jag skulle vilja säga att det finns flera krav för att kalla en session för esport än det gör för att kalla det för gaming.
En session esport jämfört med en session gaming består av systematiskt tränande, analyserande och alltid med en baktanke av strategi och taktik. Den kan också specifikt vara ämnad för att öka din öga-hand koordination. Att syssla med gaming innebär enkom att du startar spelet. Men återigen, det är ingen skillnad i värde på dessa två utövare, däremot måste vi på något sätt se till att folk inte bara kastar sig med ordet esport hur som helst,  det är ändå något vi måste vara rädd om.
Vi måste likt fotbollspelarna skilja på att träna och att spela tvåmål.  Den stora skillnaden på idrottare och esportare är nämligen att oavsett om du lektränar eller bara tränar så kommer du alltid att öva upp din kondition inom idrott. Den delen har vi inte alls i samma bemärkelse. Därför måste vi vara mer noggranna med att skilja på de sakerna som är ”riktig” träning och de som inte är det.

Håller du inte med? Eller håller du med? Kommentera under!

Ps. För att förtydliga med mig själv som exempel. Ett eller två games av 20 när jag spelar CS:GO kanske är esportsinriktat, med mycket strategi och fokus på att bli bättre. Annars är det bara vid kommentering som jag påstår att jag sysslar med esport, och förstås när jag gör saker kopplat till skolan. Ds

Kommentarer är stängda.