Insulinresistens utifrån TyG (Triglyceride-Glucose Index)

Triglycerid och glukosindex är ett sätt att mäta folks insulinresistens på. Det tycks också korrelera väl med diverse följdsjukdomar, och kunna förutspå det metabola syndromet och specifika delar av det, vilket är starkt förknippat med insulinresistens också. Det är likt HOMA-IR en matematisk beräkning men istället för att titta på c-peptid så tar man hjälp av triglyceridvärdet. Det finns en hel del forskning på TyG-värdet också, precis som HOMA-IR, och det verkar som att detta är ungefär lika bra som just det. Ibland verkar det t.om vara bättre på att förutspå blivande prediabetes eller diabetes (Referens) Jag har inte hittat någon Svensk artikel om detta än, så det verkar inte vara något som man pratar om ännu här. Det verkar också inte riktigt ha etablerat sig inom vården, men vara relativt känd inom forskningsvärlden. Jag hittar referenser ungefär 10 år tillbaka i tiden i alla fall. De flesta artiklar tycks vara från 2017 och framåt.

Är du intresserad kan du kan läsa om hur jag anekdotmässigt ”forskade” på min insulinresistens utifrån HOMA-IR här (https://www.drayswe.se/2018/03/21/rakna-ut-din-insulinresistens/)

Här under kan du själv kika på dina värden om du har ett triglycerid och glukosvärde som är taget fastande. Det som jag tycker att blir intressant med dessa värden är ju att c-peptid tycks vara ett sånt värde som inte alltid tas på diabetiker, och inte alltid följs upp heller. Triglycerider och P-Glukos är mer vanligt att man faktiskt tar, och om inte annat kan man bara ta P-glukosen hemma själv för att ha ett tal att jämföra med. Viktigt att båda proven är taget fastande dock. Sen känns det också som att eftersom c-peptid förändras ganska snabbt i blodbanan(Referens), och dessutom väldigt mycket beroende på vad man äter, så kan triglycerider istället se ganska lika ut (även om dom förändras något) (Referens) Därför tänker jag att man kan (med viss försiktighet) också använda triglyceridvärden som man har i sin journal som inte är tagit fastande.

Skriv in dina värden i räknaren i mmol/l (som är standarden för Svensk vård). Ett resultat under 4,5 betyder att du inte är insulinresistent utifrån den här metoden. Värden över är sämre, sen finns det förstås andra värden också som är högre som t.ex indikerar på risker för hjärt och kärksjukdom och annat. Jag har inte valt att ta med några sådana referenser eftersom det inte är helt belagt och skapat någon konsensus kring det. Men det finns gott om studier på ämnet. Jag har länkat några av dessa som du kan förkovra dig i om du vill nedanför.




Indexvärde:

Kom ihåg att den här mätaren bara finns här för skojs skull, och att den inte kan ersätta eller ses som vård eller rådgivning utifrån din diabetes.


För nörden:
Formeln för uträkningen ser ut såhär: Ln[fasting triglycerides(mg/dL)×fasting glucose(mg/dL)]/2 men eftersom det är fel format på de blodproven jämfört med Svensk sjukvård (vi mäter i mmol/l istället för mg/dL) så behövs en omvandling.
Räknaren har därför den här uträkningen : Ln[ (x * 88.57396) * (x * 18) ] /2

Referens för omvandling av triglycerider: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK33478/
Referens för omvandling av glukos: https://www.diabetes.co.uk/blood-sugar-converter.html


Referenser och vidare läsning:

TyG index performs better than HOMA in a Brazilian population: A hyperglycemic clamp validated study – Diabetes Research and Clinical Practice (diabetesresearchclinicalpractice.com)

Table 1 | Triglyceride-Glucose Index for the Diagnosis of Metabolic Syndrome: A Cross-Sectional Study of 298,652 Individuals Receiving a Health Check-Up in China (hindawi.com)

Triglycerides and glucose index: A useful indicator of insulin resistance | Endocrinología y Nutrición (English Edition) (elsevier.es)

Triglycerides/glucose index is a useful surrogate marker of insulin resistance among adolescents

pink sphere splashed by green liquid
Photo by Pixabay on Pexels.com