När jag skrev min bok så tänkte jag mycket kring det här med mat och ätande. Min mamma, en fantastisk kvinna på många sätt, var en av de personerna som bantade med jämna mellanrum under min uppväxt. Det har säkert också påverkat min syn på mat – naturligtvis, men jag tänker framförallt på alla människor som gjorde samma sak. Bantade – sen åt upp sig till minst samma vikt – och började om igen.
Det är garanterat många som gjort samma sak. Ibland var det soppdieter, bantningspulver eller väldigt strikt kalorirestriktion. Jag tror att de flesta av gångerna så åt man alldeles för lite protein under dessa tillfälliga dieter. Givetvis gick personer ner i vikt, det var ju dieter som fungerade utifrån vågen i alla fall, men efter ett tag så blev det för svårt, och slutligen var misslyckandet den självklara slutdestinationen. Jag tänkte i det här inlägget förklara vad problemet med vågen är, men också dessa dieter.
För det första ska vi komma ihåg att vågen väger allting. Det innebär att ditt maginnehåll räknas med. Så har du ätit eller druckit mycket kommer vågen att visa det också. Även andelen vätska spelar roll – och i olika perioder av livet samlar vi på oss olika mycket vätska. Det behöver inte alls bara vara ohälsosamt att samla på sig vätska. Den som gymmar exempelvis kommer att få mer vätska i sina muskler eftersom det är en del av processen för att återhämta och bygga upp muskler. Det är en rad andra faktorer som styr mängden vätska kroppen har. Exempelvis glykogenlagring och där kan ju en kväll med kolhydrater ge människor panik. det beror på att varje gram glukos du sparar i kroppen också binder 3-4g vatten. Kroppen kan binda ca 400g glukos vilket innebär att din vikt utan problem skulle kunna ändra sig 1,6-2kg bara genom glykogenlagring. (Det är förresten dessa kilon som försvinner direkt på LCHF och gör människor lurade att tro att deras viktnedgång fungerar) I realitet rör sig vikten väldigt mycket med andra ord. Se bild:
Bantar du med ett målfokus på vågen kan du alltså bli väldigt besviken. Det kan absolut vara bra att använda vågen som stöd – men absolut inte som helhet. Se till att fotografera kroppen eller göra mätningar med måttband exempelvis.
Men åter till bantningen som min mamma höll på med. Vad händer när man begränsar intaget av energi, och samtidigt begränsar intaget av protein? Kön, ålder och genetik spelar in, men det skulle kunna vara så mycket som 30% av viktnedgången som blir muskelförlust om man både har dåligt intag av protein och inte styrketränar. Så säg att du går ner 10 kg (en rejäl viktnedgång) och sen tappar du bort dig lite och går upp dessa 10 kg igen. Du är ändå nöjd med att du hamnade på samma vikt. Fast…Viktuppgången du fått är av fett och en del av viktnedgången du fick innan var muskelmassa. På det här sättet gör varje bantningsfas att personerna faktiskt blev mindre hälsosamma. Inte ens lika hälsosamma. Utan MINDRE hälsosamma varje gång de gick upp i vikt igen. Du kan räkna hur många gånger du bantat. Kan det stämma på dig?
Det är också därför som jag alltid pratar om proteinintag och att styrketräna. Detta är de två starkaste skydden mot förlust av muskelmassa. Du vill verkligen inte förlora muskelmassa när du går ner i vikt, för muskelmassan betyder bättre hälsa för dig.
Av samma anledning har man sett att många människor (dubbelt så vanligt bland kvinnor) har ett normalt BMI men har egentligen övervikt. Det beror på att de haft en proteinfattig diet (för att banta) och att de inte styrketränat. De kanske inte blivit mycket tjockare än någon annan, men eftersom andelen fett är för hög, så kan man ändå exempelvis få diabetes av det. Det är alltså inte frågan om att människor ätit för lite protein för att leva – inte alls, men vid viktnedgång ska du äta minst 1,6g protein per kilo kroppsvikt. Dessa siffror kommer man sällan upp i.
Så, ska du ta tag i vikten, gör det på rätt sätt. Ett ordentligt proteinintag är det första, gärna att du styrketränar, och stirra dig inte blind på vågen. Den är bara en del av helheten, titta istället vad som händer med områdena på din kropp som har mycket fett. Det är ju det som är målet. Om du skulle vara hälsosam, stark, känna dig frisk och vara så smal som du ville, skulle det då spela någon roll vad du väger? Visst är det så att vissa delar av kroppen mår bättre vid lägre vikt, men är vikten muskelmassa så brukar vi klara oss rätt bra ändå. Se på mig, 40 år gammal, 100+ kilo tung och spelar fotboll. Nu är jag inte helt skadefri dock, så hade säkert varit bra för mig att faktiskt väga mindre, men poängen kvarstår att jag klarar mig väldigt bra trots min vikt. Det finns många med samma vikt/längd som jag har som har helt andra förutsättningar.