Lägre fastesocker än 6 är bättre.




Det finns alltid en risk när man pratar om siffror. Den risken är att man skapar stress och oro hos människor, och det är inte hälsosamt med stress och oro heller. Fast det är också viktigt att alla människor får rätt information, och det är i regel det sistnämnda som jag ärar mest. För jag vill inte att ni ska bli förda bakom ljuset när det gäller den kunskap som finns.


Det beslutades att värden över 5,5 skulle ses som onormala redan 2003 [1] men av någon anledning följde inte WHO och därmed Sverige dessa riktlinjer. Det gjorde däremot många andra stora nationer. Jag har frågat både socialstyrelsen och WHO om detta men det finns inga tydliga svar på det.

Alltså har en panel av experter från hela världen satt sig ner och sagt att värden över 5,5 ska ses som prediabetiska, trots det har Sverige andra värden. Det argumentet skulle väl kunna räcka tycker man?

Fast det finns specifika studier som stödjer detta också. En koreansk studie visade att förhöjd risk för cancer sågs över 5,5 mmol [2]En annan studie visade att [3] risken för cancer ökar med förhöjt blodsocker även om man inte har diabetes. Till och med WHO själva rekommenderar att man ska göra något åt ett blodsocker som är högre än 5,5 [4] utan att kalla det för patologiska nivåer.

Men detta är endast studier på blodsockret, det finns minst lika många studier på insulinnivåer som sammankopplar det med risk för cancer, hjärtproblem, ögonproblem, njurproblem etc.[5] Listan kan göras hur lång som helst. Det är dock inte helt säkert att ett ”lätt förhöjt” blodsocker beror på insulinresistens och därmed höjda insulinnivåer. Det stämmer dock i 9 fall av 10.

Dessutom riskerar höga insulinnivåer att du blir deprimerad och det är ett väldigt handikapp att ha om man ska förändra sitt liv. [6]
Det kan finnas individuella rekommendationer för ditt blodsocker. Kanske tar du andra mediciner som ställer till det för dig, eller så har du andra svårigheter som gör att en good-enough strategi är mer meningsfull. Så kan det vara, men det höga blodsockret är inte för den sakens skull mer hälsosamt.

Skulle jag få bestämma hade jag haft 5,5 som gräns för diabetes. Jag hade rekommenderat unga och medelålders att satsa på ett blodsocker på max 5,3 och när man blir äldre lite mer. Vet man med säkerhet att man har insulinbrist kan ett blodsocker troligtvis vara lite högre även fastande utan att det är lika ”farligt” på sikt. Eftersom insulinnivåerna är en del av detta problem.

Fast framförallt handlar det om livskvalitet för om du ständigt ligger på ”gränsen” till att ha ett bra blodsocker, så behöver du ständigt kämpa med det. Dessutom får du sämre förutsättningar mentalt på grund av att du ligger på den gränsen. Du har mer benägenhet att drabbas av infektioner och inflammationer, vilket ger dig mer sjukfrånvaro. Dessutom höjs risken för allvarliga sjukdomar ganska markant.

Så, om du har möjligheten, satsa på ett lägre fastesocker!



1: https://diabetesjournals.org/care/article/26/11/3160/22281/Follow-up-Report-on-the-Diagnosis-of-Diabetes
2: https://academic.oup.com/eurpub/article/33/Supplement_2/ckad160.527/7328068
3:https://academic.oup.com/jcem/article/104/10/4594/5537542
4:https://www.who.int/data/gho/indicator-metadata-registry/imr-details/2380
5:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507839/
6:https://med.stanford.edu/news/all-news/2021/09/insulin-resistance-major-depressive-disorder.html