Har du nytta av dina tankar?

”Man kan inte bli frisk från diabetes” ”Jag har ett svårkontrollerat blodsocker” ”Det är jättesvårt att låta bli att äta på kvällana”

Har du funderat över vilken nytta du har av dina tankar?

Det diskuteras friskt huruvida man kan bli frisk eller inte från sin diabetes – och jag tänker inte att det är relevant i det här inlägget. Istället skulle jag vilja vända på alltsammans och fråga dig om du har funderat kring vilken nytta dina tankar faktiskt har. Det är en del av personlig utveckling att titta på sina tankemönster och utvärdera dessa, och det passar väldigt bra ihop med diabetes.

En tanke genererar en känsla, och kanske en handling. Det är inte konstigare än så, och den här handlingen ger sedan en ytterligare konsekvens på längre sikt. Låt mig illustrera med ett exempel.

TankeKänsla/handlingKonsekvensLångsiktig konsekvens
”Alla andra kan fika som de vill”Det känns orättvistJag får en tråkig fika stund eller tar fika ändå.Det känns tråkigt med fika, eller fika innebär systematiskt fusk
”Man kan aldrig bli frisk från diabetes”Jag håller mig strikt till min diet för att inte riskera hälsan eller
Jag tar inte min sjukdom så allvarligt eftersom det inte går att göra något åt den.
Jag får ett hälsosammare liv eller Jag får ett mer ohälsosamt liv.Mitt blodsocker blir högre/mitt blodsocker blir lägre
”Det är väldigt svårt att gå ner i vikt”Det känns hopplöst att gå ner i viktJag försöker inte ens, och går snarare upp i viktJag får inga möjligheter att reversera min sjukdom, och jag blir mer sjuk över tid
Exempel på hur ett tankemönster kan vara väldigt bra eller väldigt dåligt beroende på hur man tänker.

Det kan alltså vara exakt samma tanke som jag och en annan person har, men konsekvenserna av tanken är väldigt olika för oss båda. Det är därför som det blir viktigt att fundera över om ens tankar är nyttiga eller inte. Vissa tankar har vi planterat i oss själva sedan länge och de sitter fast där, då behöver man ändra om dem, i alla fall om dessa tankar bidrar till minskat engagemang eller sämre hälsa.

Vi kan ta tankarna i exemplet ovan.

”Alla andra kan fika som de vill” är säkert en upplevelsen som man har. Det är alltså sant att många andra i alla fall kan fika på ett annat sätt för att de inte har diabetes. Fast du har väl gjort ett val att låta bli fika för din egna skull? Ditt val att fika kanske kommer av att du är snäll mot dig själv. Så istället kanske du kan tänka ”Jag vill vara frisk och hälsosam, och därför står jag över fikat. Det är en kärlekshandling” Kanske kan du t.om tänka ”Alla får fika som de vill, jag med, och jag vill ha mitt goda kaffe”

Exakt hur du gör om dina tankar är upp till dig, men försök att undvika att ”ljuga” för det kommer inte att bli äkta då.

Om du tänker att ”diabetes går inte att bli frisk från” och det innebär att du försöker mindre, eller äter sämre, då kanske det är klokt att förändra den tanken. Fast om den tanken istället gör att du är mer noga med vad du äter eftersom du inte kan sluta äta dåligt, då kanske det snarare är en nyttig tanke som du kan behålla.

Det är förstås så att människor har en rad olika skäl till att hålla fast vid sina tankar, och när du har en tanke som du verkligen vill hålla fast vid kan du fundera varför. När det gäller människor så brukar vi vara rädda för att visionera, eller ha för höga förhoppningar på grund av rädslan för att misslyckas. Det är lättare att tänka att man är dålig i skolan – för då kan man inte misslyckas, man har ju redan gjort det från början. Det är många som har samma relation till viktnedgång och diabetes över huvud taget också. Där man inte vågar försöka sig på att sikta så högt med sin sjukdom.

Fast det finns förstås anledning till att coacher, terapeuter och andra tycker att man ska ha ett ganska högt mål. Det är för att göra det möjligt att få till en förändring. Den som hoppas ”att inte dö för tidigt, och kunna leva som vanligt” kommer i bästa av världar att lyckas med det. Den som hoppas att sjukdomen ska försvinna eller lysa med sin frånvaro kan alltså räkna med att de psykologiska förutsättningarna är mycket bättre än den som inte tror att det går att göra något åt den.

Det betyder inte att du måste stressa upp dig och ”sluta leva” för det i sig är också en tanke som är felaktig på väldigt många sätt. Om du menar att sluta äta godis eller smörgåsar betyder att sluta leva, så kanske det också behöver justeras i ditt tankesystem? En stor del av att bli fri från sin diabetes är att jobba med tankemönstret. Men att jobba med tankemönstret kan också ge en rad andra fantastiska effekter på livet, du kanske ska testa?