
Det kommer studie på studie som bekräftar det, fast ändå verkar vi inte riktigt prata om det på det sättet. Typ 2 diabetes är botbart.
Inte i 100% av fallen. Det behöver inte sjukdomar vara för att man ska prata om att de är botbara. Alltså influensan leder också till döden och går inte att bota hos vissa patienter, det är fortfarande en sjukdom som är botbar. Vi vet att får man influensan så ska man se till att dricka mycket vatten, undvika pulshöjande aktiviter, fylla på med vitaminer och eventuellt göra några andra åtgärder för att det ska bli bra sen. Det är ingen som ifrågasätter det.
När det gäller typ 2 diabetes har vi dock ärvt stora delar av kunskapen från typ 1 diabetes. Det är en kronisk irreversibel sjukdom fortfarande. Vi vet inte heller varför människor får typ 1 diabetes, men vi vet att Finland och Sverige är högst upp på listan.
Typ 2 diabetes däremot beror i nästan alla fall på bukfetma. Det har bevisats genom DIRECT studien, där 86% av deltagarna som gick ner 86% eller mer i vikt blev fria från diabetessymtom. Eftersom man hade valt ut just människor med högt BMI så kritiserades studien, och då gjorde man en ny med normalviktiga. Av normalviktiga blev 70% av med sina diabetessymtom genom att gå ner 8% kroppsvikt eller mer. Förhoppningsvis är det tillräckligt med fakta för att man ska förstå att det är på riktigt.
Vår BMI blir inte så mycket högre om man tittar sett till den stora massan. Det verkar avta. Det kan förstås tolkas som att vi har blivit smalare och mindre feta. Det stämmer dock inte. Vi har istället blivit svagare, och vi har mindre muskelmassa än förut. Därför lättare. Absolut inte lätta. 52% av Sveriges befolkning hade övervikt 2016 – det är inte en siffra som blir bättre än så länge i alla fall.
Det finns studier som mäter människors vader eller sätesmuskler, och där man kan med hjälp av deras muskelmassa där estimera om de får diabetes eller inte senare i livet. Det hänger ihop alltsammans.
Det är bättre ju tidigare man åtgärdar sin livsstil förstås men det är många som lyckas trots att de under flera decennier har behandlats för typ 2 diabetes med insulinsprutor också. Det är viktigt att alla förstår att den här typen av diabetes går att bota, och den går att hantera långt innan den blossar ut. Insulinresistens är en diagnos, men som sällan används i Sverige, däremot flitigt i USA och andra länder. Det kan vara förstadiet till diabetes. Det finns en del symptom på det som alla bör känna till :
Övervikt, särskilt med fett på buken
Högt blodtryck och höga blodfetter (särskilt triglycerider)
Hudsymptom (mörkare utslag i ex armhålorna eller skinntaggar)
Ofta törstig eller hungrig/sugen på något
Pirr eller liknande känslor i händer eller fötter.
Ökad trötthet
Oftare sjuk, lätt att dra på sig förkylningar exempelvis
Depressiva episoder som kommer mer ofta än vanligt
Blodsocker över 5,5 (inte 6 som svenska vården har som referens siffra)
Känner du igen dig? Då är det dags att göra något åt ditt sätt att leva och det finns snabb lindring att få, för detta går att hantera alldeles utmärkt med din livsstil. Minska på stärkelse och socker i din kost. Minska intaget av energi så att du går ner i vikt. Styrketräning och konditionsträning. Mer vardagsmotion. Minska stillasittandet. Sluta röka och snusa. Ät inte på kvällar och nätter.
Det finns diverse estimat och studier på insulinresistens, och man kan säga att alla dessa studier (och Kerstin Brismar, forskare från Sverige som är världsledande i området) säger att mellan 20 och 40% av befolkningen har insulinresistens. Alla dessa kommer inte att få diabetes ska sägas, men det är inte heller diabetes vi bör vara mest rädd för. Det finns en rad andra sjukdomar, och inte minst att få vara piggare och gladare om dagarna. Det är värt väldigt mycket!