Sanningarna som ingen undkommer

Någon äter LCHF, någon skyr det som elden. Någon styrketränar, någon konditionstränar, någon motionerar ibland, någon gör det aldrig. Någon äter medelhavskost, någon tar insulin för att de inte har någon insulinproduktion kvar, någon tar insulin för att de inte vill anpassa sin kost. Någon äter vissa sorters bröd, någon äter inget bröd. Någon bryr sig alldeles för mycket, och någon alldeles för lite. Det är en enorm variation bland diabetiker, men det finns ändå sanningar som ingen undkommer. Jag har valt ut dem baserat på vad som skrivs mest om i grupper på nätet. Det finns alltid små-små undantag till allting, dessa kommer jag inte att ta upp här. Nio av tio diabetiker pratar jag till.

Här kommer alltså min lista på sanningar som ingen undkommer:

1. Högt blodsocker och höga insulinnivåer är skadligt
Det är inte bara en av sakerna som är dåligt för kroppen, utan bägge sakerna är. Det betyder att även om du har ett bra blodsocker så kan du fortfarande utsätta din kropp för problematiska nivåer av insulin. Det är alltid bättre att ha ett lågt blodsocker, och ibland säger det också att dina insulinnivåer är lägre om ditt blodsocker är lägre, men inte alltid. Gällande blodsockret är det skadligt redan vid lätt förhöjda nivåer, det har man kikat en hel del på i forskning (då handlade det om värden över 7,8) Däremot kan vi omöjligt säga om det kommer leda till att du får följdsjukdomar, eller lägre värden till att du inte får det. Det är bara mycket bättre odds om du håller nere värdena.
2. Det finns ingen mjölmat som är bra
Det betyder inte att den är väldigt dålig för kroppen heller för den sakens skull, men chansen att det är negativt är större. Mjöl är fruktansvärt gott, och det är lätt att överäta. Det är ett problem, men det riktigt stora problemet är att mat som är mjölad, är så pass finfördelad att kroppen tar upp det alldeles för snabbt. Den friska kanske kan hantera det, den som är diabetiker tveksamt. Sättet som mjölet framställs, från gröda till bröd, så är det också näringsfattigt.
3. Människan är gjord för att röra på sig
Det räcker inte att flanera runt kvarteret med din fula hund. Det behövs mer än så. Det är livsviktigt med rörelse, och att både hjärtat får jobba, men också andra muskler i kroppen. Det kan absolut vara krångligt att få till träning alltid, och vi har ofta väldigt varierande förutsättningar för det också. Men det ska ses som att gå på toaletten, kanske kan man skippa en dag och arslet gör riktigt ont, men sen pockar det på, och då måste det göras. Se till att hitta ett sätt så att det kan göras.
4. Att behandla sötsug med tilltugg är alltid fel
Anledningen till att du blir sugen på saker är för att ditt energisystem är skräp. Du har ju diabetes. Det är som att ha en motor som inte går riktigt rent. Föreställ dig att alla motordelar kunde kommunicera med dig, och förgasaren skriker ”det finns ingen bensin”. Det är vad din kropp gör, den tror att det inte finns någon energi, och du blir sugen på att fylla på med mer. För du är bara ett djur som ska överleva nästa sekund och risken att du skulle bli energilös är inte värt det. Alltså om du vore en grottmänniska som varje dag är fråga om överlevnad. Men din bensintank är ÖVERFULL, varenda liten bränsleslang i hela systemet är PROPPFULL med bensin. Det skulle du märka om du försökte att tanka den bilen, men när du tankar på dig själv är det svårare att se hur det hänger ihop såklart. För vi kan spara hur mycket energi som helst. Det är det stora problemet, för när du har det här stora sötsuget, så är din kropp i kris, och den kommer fylla upp sina fettceller i mycket högre utsträckning när du äter på sug. Dessutom behöver du lära om din hjärna att den har fel, du har sockerbrist, det stämmer, men det beror på insulinresistens i systemet, och den blir ännu sämre om du äter mer.
5. Husmanskost är inte en kvalitetssäkring
För det första är husmanskost ett begrepp som alla har sin egna tolkning av. Det är fullständigt uppenbart att vi tolkar det begreppet vitt och brett. Fast det som verkligen gör mig konfunderad med detta, är att många inte kan föreställa sig att husmanskosten skulle kunna vara en del av problemet. Jobbar du i skogen med kroppen 8-9 timmar per dag så kan du med största sannolikhet äta det mesta. Den typen av kroppsarbete som folk sysslade medans husmanskosts-kastrullerna kokade i folkhemmen gör vi inte längre. Vi varken rör på oss på jobbet eller i vardagen, och sällan inte på fritiden heller. Många av de som drabbats av diabetes har ätit husmanskost. Många som aldrig drabbas har också ätit det. Allting handlar om mängd, och för att reglera mängden är det klokt att äta mat som är mättande men ändå energifattigt.
6. Kolhydrater är olika typer av socker – det är sockret vi vill hålla nere på.
Det är fortfarande många som inte fattar att kolhydrater är socker. De sockerarter som är enkla, är lösa molekyler av socker som kroppen tar upp väldigt snabbt. Kedjor av socker (Gesom exempelvis i Stärkelse) tar kroppen lite mer tid på sig innan den tar upp. Fast det är socker, och vissa former av stärkelse (ex i vitt bröd) går lika fort ut i blodomloppet som rent vitt socker.
7. Det är inte gener som gett dig diabetes
Jag har sett siffror mellan 100 och 400 olika genetiska mutationer som är sammankopplade med diabetes. För att en gen ska bli aktiverad behöver vi ge den förutsättningar att bli det, och det är livsstilen som löser det. Den som har föräldrar som är bankrånare har kanske genetiska förutsättningar för att bli kriminell, men lever man ett svenssonliv kommer man kanske aldrig bli det ändå. Jag har under sex-sju år på olika forum hittills bara stött på en handfull personer som varit renlevnadsmännisk och ändå fått diabetes. Det är däremot väldigt många som hoppas att det är deras sanning.
8. Diabetes är en livsstilssjukdom
Beroende på vad du har för typ av diagnos förstås, är det olika andel av sjukdomen som är en ren vårdfråga. Den som har en mild prediabetes som inte behandlas med mediciner kanske till 95% har att göra med en livsstilssjukdom. Motsatsen finns förstås också, men även då är livsstilen där

Nattätandet 😉