6 bästa råden för att ändra ditt tankemönster och därmed hantera din typ 2 – diabetes bättre

Detta är en serie med korta diabetes-listor, det finns en om kost och en om träning också. Dessa råd är inget man lyckas med direkt, här kräver övning och ihärdighet. Det kommer dock vara värt det. Det förenklar förändringen av din normalitet. Jag lovar!

1. Du vill känna ansvar, men inte skuld, för din sjukdom.
För alla diabetiker skulle jag säga att det finns en viss andel av problemet som är kopplat till den mänskliga faktorn. Något som du har gjort har påverkat att du fått diabetes. Ibland kan det vara helt och hållet personens fel, ibland är det knappt en promille av problemet som man kan ta ansvar för. Det spelar ingen roll. Förlåt dig själv för det som varit och titta framåt. Ta ansvar för din hälsa. Se dig själv som kaptenen för hälsoskeppet men förlåt dig själv för hur det varit tidigare. Du kan inte göra något åt det nu ändå.
ÖVA: Skriv ett brev till dig själv, men skriv det som att du vore ett litet barn. Förklara varför du fått diabetes för barn-varianten av dig själv. Var snäll i dina förklaringar. När du förklarat klart, beskriv för dig själv nu som vuxen varför du måste ta tag i det här. Varför det är ditt ansvar och ingen annans.

2. Börja förändra vad begreppet ”unna sig” innebär
För väldigt många av oss handlar det bara om mat, godis, sprit och droger. Det är vad man gör när man vill unna sig något. Man gör ”sig förtjänt” av lite gottigott. Hela den där grejen förstår jag också, men vi måste både förändra och utöka den listan. Att unna sig promenader, socialisering, sköna bad, spabehandlingar, tid för reflektion, en halvtimmes sovmorgon. Det finns förstås hur många exempel som helst. Har du en ”unnar mig” lista som bara innehåller mat kommer du få stora problem.
ÖVA: Gör en lista av saker som verkligen gör att du känner att du unnar dig just nu. Skriv ner flera saker som du önskade att fanns med på den listan, börja att öva på att unna dig dessa saker. Prata om dem, testa att njuta av dem på samma sätt. Det kräver övning naturligtvis, kommer kännas konstigt till en början.

3. Lär dig att skjuta på belöningar
Detta är fundamentalt. Vi måste kunna se belöningar som inte är i direkt närtid. Den som stannar hemma från gymmet kommer tycka det känns gött om man var trött och sliten, men efter en stund så brukar det kännas nästan sämre. Den som är sugen på något och fyller kakhålet får också snabb tillfredsställelse och det är gött, men kanske hade känslan av att vakna nästa morgon UTAN att äta en massa dåliga saker varit ännu bättre. Detta måste vi öva på. Lyft blicken. Hur skulle det kännas om du var symptomfri om 6 månader? Kan du ens tänka så långt? Livet ska pågå länge!
ÖVA: Ge dig själv en belöning om du gör något jobbigt i en längre period. Kanske om du håller i din träning i en hel vecka? Ta något som du brukar belöna dig själv med, och ge dig själv en större belöning fast längre fram i tiden istället.

4. Lär dig att stå ut när det är jobbigt
Det här handlar om mera saker än diabetes, som mycket annat på den här listan. Den som kan stå ut i det jobbiga kommer att klara sig bättre med mycket saker. Livet är inte alltid frid och fröjd, och den som försöker gå ner i vikt eller hantera sitt blodsocker kommer att utsättas för både sug och hunger. Det kan bero på sjukdomen också, men om du tränar upp din psykiska kraft så kan du stå emot även om det är din sjukdoms fel. Ibland behöver vi därför stanna i det som är jobbigt, och bara vara där tills det blir bättre. Oftast söker vi snabba lösningar. Du kanske känner dig lite trött och äter en dextrosol. Du kanske är ute och springer och känner att du måste stanna. Testa att köra ett liten stund till. Sen lite mer, och tillslut kanske du kan stå ut med mycket. Det fina är när vi lärt oss att stå ut med mycket så är det inte sällan som problemet känns mycket mindre eller till och med försvinner.
ÖVA: Kallduscha. Stå lite längre varje dag. Testa annars löpträning, kom lite längre eller lite snabbare varje dag? Öva genom att inte säga vad du tycker direkt i diskussioner om du är en sån som tycker det är jobbigt. Det finns många olika sätt att öva på detta beroende på vilken slags person man är. Det handlar om att öva på att vara där det känns jobbigt att vara. Utan att det blir destruktivt.

5. Förändra vad kosten betyder för dig.
Detta kanske är den viktigaste delen av alltsammans. Många av oss äter bara för att det är gott. Kanske också för att det är nödvändigt men inte mycket mer än så. Vi behöver förstå syftet med kosten, och vi behöver lära om oss. Vi äter för att stå emot sjukdomar, för att våra celler ska förnya sig, för att kroppen ska kunna återhämta sig från arbete och träning. Vi äter för att kroppen ska fungera på ett normalt sätt, och för att vi ska må bra. Tar vi med alla dessa sakerna i beaktning så blir det svårare att äta väldigt dålig mat. Det blir det.
ÖVA: Läs på och lär dig mer om vad kroppen behöver tillföras om den ska må bra. Börja att lära dig äta någon grönsak som du i vanliga fall skulle undvika för att den inte är särskilt god.

6. Förändra vad rörelse betyder för dig.
Är träning något plågsamt straff? Kan det kännas onödigt att behöva gå omvägar? Parkerar du alltid så nära som det bara går? Drar dig för att göra vissa sysslor för att dom är jobbiga? Tänker du att om du tränar behöver du äta mer mat? Vi måste träna in och leva efter premissen att rörelse är hälsosamt. Det är inte något straff eller något dåligt, när vi rör på oss så tar vi hand om våra kroppar. Även om det bara är små förflyttningar så är det en del av hälsan. Dessutom ger rörelse energi, och energi gör oss mer produktiva och vi får ett roligare liv. För många av oss är promenader och cykelturer plågsamt. Det beror kanske till stor del på att vi sliter väldigt mycket med att syssla med sånt. Det är bra om vi kan ändra på det!
ÖVA: Varje gång som du behöver gå en extra vända, oavsett anledning, eller som du hamnar i ett läge där det blir en omväg, påminn dig själv om att detta är något som är bra för dig. Något som ger din kropp kärlek, något positivt. Testa att förändra något som du gör varje dag på ett sätt så att det blir rörelse istället. Kanske lunchpromenader? Kanske att varje toalettbesök så tar du en omväg, eller trapporna. De små sakerna!


Det kan behövas att man tar hjälp av någon utomstående för att göra dessa saker, även om man kan öva väldigt mycket själv. Gör det! Intresserad av individuell coaching? Skriv till pappakim@pappakim.se – det finns några gratis testplatser kvar.

grayscale photo of man thinking in front of analog wall clock
Photo by Brett Sayles on Pexels.com