Jag har ju hängt på nätforum ett bra tag nu och både läst och själv kommenterat olika frågeställningar kring diabetes, och det är många som är ständigt återkommande. Jag tänkte ta upp några av dessa i det här inlägget.
GÄLLANDE LÅGT BLODSOCKER :
Höjer blodsockret av rädsla för låga värden
Detta är nog det vanligaste misstaget. Mätningen av blodsocker blir en rädsla för både högt och lågt, och ett ständigt fixande för att ”få upp” sockret. Den som har tabletter som påverkar insulinfrisättning eller som tar insulin behöver förstås tänka annorlunda, men de flesta har bara metformin. Det finns också de som inte ens har mediciner, som tror att lågt blodsocker är en del av diabetesen ungefär. Kroppen kan reglera lågt blodsocker.
Har ett blodsocker som åker upp och ner – tror det är fel på medicinerna
Detta händer precis lika ofta. ”Mitt blodsocker blir både högt och lågt, min diabetes är svårinställd” säger jättemånga. Den största faktorn är kosten oavsett vad du har för mediciner. Du behöver äta mindre snabba kolhydrater, och kanske kolhydrater överhuvudtaget i alla fall i raffinerad form (bröd, ris, pasta) och istället äta mer rotfrukter, grönsaker och protein.
Tror att de väldigt låga värdena är en indikation på att man tillfrisknat och ätit bra
Jag vet inte hur många gånger jag läser samma sak. Det är ofta på helgen. Någon har överätit som bara den och sen konstaterat att deras blodsocker är ”lägre än någonsin” och tänker att det är en positiv sak. Det är absolut positivt att du lyckats få ner blodsockret efteråt, men oftast blir blodsockret först väldigt högt – kroppen reagerar väldigt hårt och gör ALLT för att sänka blodsockret och sen blir det väldigt lågt. Väldigt låga värden som kommer 2-3 timmar efter mat är alltså ofta en indikation på att du ätit väldigt dåligt.
Dessutom dricker många alkohol på helgen, det kan ge lägre värden.
GÄLLANDE BEHANDLING:
Tror att insulin löser problemet med ett svårhanterat socker
Detta ser jag på tok för ofta. Personen vill inte anpassa sin kost, och har inte möjlighet/tid att motionera. Insisterar på att få insulin eftersom många tittar på Typ 1 patienter och tänker att på ett sätt kanske det är lättare. Den som har insulinbrist behöver insulin, det är livsnödvändigt då. Den som har insulinresistens har alltså en kropp som inte svarar på insulin på ett förtjänstfullt sätt. Dessa personer kommer behöva höga doser insulin, vilket leder både till viktuppgång (på sikt) och är riskfyllt.
Har en övertro på mediciner
Det är fortfarande extremt många som tänker att kost och motion är ett tillägg till mediciner och inte tvärtom. Det är felaktigt. Medicinerna är det som är minst potent när det kommer till att hantera typ 2 diabetes. Kost och motion är mycket viktigare än tabletterna/sprutorna du tar. Med undantag för den som har insulinbrist och tar insulin, det kan inte kost och motion ersätta, men även i dessa fall kan kost och motion avsevärt minska behovet av insulin.
GÄLLANDE LIVSSTIL:
Är övertygade om att deras bukfetma inte är problemet
Detta är otroligt vanligt. De har ett BMI på 24-26 och tycker att det är ju ”Nästan normalt” och ser inte särskilt tjocka ut i jämförelse med andra i sin ålder, eller bekantskapskrets. Problemet är att vi har extremt många överviktiga i Sverige. Inte minst i de övre åldrarna, så vi kan inte jämföra oss med andra. Det är också så att alla behöver inte bli jätte tunga för att få diabetes, det handlar om mängden fett på buken mestadels, och detta fett kan ibland t.om vara svårt att se med blotta ögat. Tänk också på att 70% av alla med NORMALT BMI blev av med sin diabetes när de gick ner 8% i kroppsvikt. ”Men jag är redan så smal” – det är du kanske. Du behöver kanske börja träna styrketräning. Har du smala armar och ben och ”lite mage” – då är det med stor sannolikhet så att du är en god kandidat till att vara för tjock men utan att ha ett för högt BMI
Tror att promenader är tillräckligt för att förändra kroppen
Promenader är GULD. Det är skitbra grejer, men du kommer inte bygga muskler av det. Du kommer inte att bygga särskilt mycket kondis av det heller. Du behöver mer intensitet, och mer styrketräning, för att din kropp ska förändras. Så är det bara.
Tror att de har en bra kost
Jag har ingen bra kost, och jag försöker verkligen. Sätter vi lever på i västvärlden är katastrof för hälsan, det syns på sjukdomar av alla de slag. Du har säkert inte en toppenkost heller, så förbättra den. Har du jämfört dig med en granne? Din granne har inte heller någon bra kost. Det är kanske så att du haft en bra kost i jämförelse med många andra, men det spelar ingen roll. Du behöver ha en bra kost för din diabetes, och även om du inte ätit extremt dåligt så kan det ha varit tillräckligt utifrån din livsstil för att göra dig sjuk.
Tror att rörelse på arbetet/träning är tillräckligt
Många som jobbar inom vården går väldigt mycket i tjänsten. Det kan vara långt över 10 000 steg. Det är jättebra! Men det går inte att kompensera dålig kost med rörelse. Det går inte att kompensera dålig kost med träning heller. En rad goda hälsofaktorer kommer att komma av att du rör på dig – bra jobbat – men för att gå ner i vikt eller hantera din diabetes är det intaget som behöver justeras, gärna i kombination med rörelse.
GÄLLANDE FILOSOFI:
Tror att leva gott handlar om att äta gott
Det är så otroligt många som tänker sig att god mat är livet – det är på sin höjd en del av det och det är absolut inte omöjligt att göra god mat utan att den för den sakens skull varken gör dig överviktig eller ge dig höga sockervärden. Förändra den här synen. Den ställer till det för dig!
Tror att det ska kännas bra i en förändring
Det är jobbigt att förändra sitt sätt att leva, det kommer vara tufft. Det kommer kännas mindre optimalt ibland. Du kanske blir trött, lite lätt i huvudet, ben som gör ont. Muskler som molar. Det är så förändring ser ut. Ditt mål behöver vara att må bra resten av livet, inte just precis den här sekunden.
Vill du ha några enkla tips för att förbättra din diabetes? Kolla mina tips om kost och träning