Kroppens sammansättning är avgörande

Det var ett tag sen jag skrev något på bloggen kopplat till diabetes. Men idag kände jag att det var dags när jag läste ett inlägg om kroppsvikt. Det är så lätt att tänka sig att BMI är ett tillräckligt bra mått för att veta hur man ligger till kroppsviktsmässigt.

BMI räknas ut enligt följande:

Orkar du inte räkna själv kan du gå på in den här hemsidan, kom ihåg att välja ”metric” innan bara.

Såhär tolkas sen BMI:
Undervikt = <18.5
Normal vikt = 18.5–24.9
Övervikt = 25–29.9
Fetma = Över 30


Men grejen är att man försöker med hjälp av vikt och längd att definera hur pass tjock man är. Det är ett mått som fungerar väldigt bra generellt. Alltså tar man 1000 pers och ska jämföra dem med 1000 andra personer så kommer BMI vara ett bra sätt att hitta hälsoproblem och annat. På individnivå blir det dock annorlunda. Förr i tiden pratade man mycket om att starka personer skulle få ett för högt BMI, dvs dom skulle framstå som tjocka men hade egentligen mycket muskelmassa. Det gäller fortfarande. Men det är mer problematiskt åt andra hållet. Det är nämligen så att världen får inte särskilt mycket högre snittbmi, men däremot så blir folk mer och mer tjocka. Hur kommer det sig då? Ja, den enkla förklaringen är att vi helt enkelt blir fetare, men samtidigt tappar muskler.

När det gäller diabetiker så är detta väldigt vanligt. Faktum är att många drabbas av rubbade testosteronnivåer, och det blir en ond cirkel. Den som har lågt testosteron får lättare bukfetma, och har svårare att bygga muskler/behålla muskelmassa. Samtidigt ser man att de som har mer bukfetma får lägre testosteronnivåer. Det är en rävsax helt enkelt!

Jag har själv fortfarande kvar bukfett, men det viscerala fettet, dvs det fettet som sitter mellan organen och som verkar vara särskilt farligt, har jag tagit bort. Detta har bekräftats under MR undersökningar, men det verkar som att vid viktnedgång så försvinner detta fettet först. Håller man sig sen aktiv kan man säkerställa att det inte kommer tillbaka för fort.

Nedan kan du se en bild på mig. Mitt senaste Hba1c var 32. Jag är fortfarande överviktig. Enligt BMI har jag fetma, men enligt mina läkare har jag ”några onödiga kilon helt klart” detta är direkt citat. Men hur kan jag då klara mitt blodsocker? Troligtvis på grund av muskelmassan och aktiviteten. Jag tränar flera dagar i veckan på gym, och spelar även fotboll flera dagar i veckan. Men det har tagit väldigt lång tid att bygga upp min muskelmassa. Eftersom jag var tjock till en början så har det också tagit väldigt lång tid att få en ”hyfsat platt” mage också. Men det handlar om att inte ge upp!

Min kropp är i alla fall som jag ser det, ett bevis på att sammansättningen är avgörande. Man behöver absolut inte vara trådsmal, men förhållandet mellan muskelmassa och fett är det avgörande. Ska vi vara stillasittande, eller har vi varit, så måste vi titta på BMI på ett helt annat sätt. Du kan räkna med att du har tappat 10kg muskelmassa om du väger 80kg, om du inte varit aktiv på många många år. Så lägg på dessa 10kg när du räknar ut ditt bmi, så får du ett mer troligt värde. Det har också visat sig i undersökningar att många människor som har helt normalt BMI trots det är överviktiga. Deras vikt har helt enkelt blivit normal genom underskott av muskelmassa och överskott av fettmassa. Ligger du närmare 24-25 i BMI är du garanterat överviktig om du inte har väldigt mycket muskelmassa. Så enkelt är det!

Så visst ska du hantera din kost, och motionera. Det är toppklass! Men du bör också reversera det andra som skett med din kropp de senaste 10-15 kanske 20 åren? Förlusten av muskelmassa. För att träna muskler behöver du öka motståndet med tid, och du behöver lyfta en tyngd som efter 15-20 repetitioner gör dig trött och oförmögen att fortsätta. Det är därför som inte promenader eller cykling ger särskilt mycket muskelmassa, det är helt enkelt inte den typen av motstånd i träningen som krävs för att bygga muskler!

Viktigaste musklerna är dom största muskelgrupperna, dom väger mest, och kräver mest energi. Så satsa på ben och rumpa och rygg primärt, men varje gram muskelmassa kommer att hjälpa dig!