Vi måste ta hänsyn till procenten

Blodsockret höjs i kroppen på två olika sätt – det ena är kroppens egna system som säger åt levern att höja blodsockret. Många känner inte till det, men insulin och glukagon jobbar ständigt i kroppen för att bibehålla ett jämnt blodsocker. Insulinets roll – att låsa upp cellerna så att blodsockret i blodbanan kan gå ner, glukagonets roll att tvärtom höja blodsockret i blodbanan genom att frisläppa energi från levern.

Men annars är det som vi stoppar i kakhålet mest intressant. Kolhydrater är det som höjer blodsockret snabbast och mest effektivt av dessa är sockerarterna. Protein kan också påverka blodsockret men det är en mycket jobbigare process. Slutligen har fett ingen påverkan på blodsockret alls.

Så vi lär oss att hålla nere på kolhydraterna, och det är en väldigt bra lärdom. Många stångar sig blodiga för att få ett normalt blodsocker. De äter ”vanlig nyttig mat” och tar sina mediciner, men vad de inte kan begripa är att medicinerna inte är så potenta. De kan inte göra dig helt fri från symptom utom möjligtvis i undantagsfall, om du inte anpassar kosten åtminstone litegrand. Vi ska prata om den anpassningen. Livsmedelsverket rekommenderar nämligen också att procenten kolhydrater ska minska, men det sägs bara inte rakt ut. När man rekommenderar människor att äta fullkornsprodukter istället så minskas nämligen kolhydratsprocenten. Låt mig förklara.

Kolhydraterna är som vi pratade om innan de som vi ska ta hänsyn till för att inte blodsockret ska höjas för snabbt. Genom att minska på kolhydraterna blir förstås det procentuella intaget av kolhydrater minskat dagligen. Men vi ska också komma ihåg att samma effekt kan uppnås genom att öka intaget av protein, fett och fibrer. Den som kan något om kost förstår förstås att om man får en diagnos kopplat till övervikt och sen ÖKAR intaget så kommer man gå upp ännu mer i vikt. Det är inte det jag rekommenderar, jag rekommenderar att inte bara se kolhydratsmängden utan sätta den i relation till de andra delarna av maten bara.

Mitt exempel för att förklara detta är innehållsförteckningen nedan
musssllli
Har du koll på kolhydrater tycker du säkert att detta är för mycket. Jag kan hålla med dig. Det är en matvara med relativ hög procent kolhydrater. Sätter jag det i ett diagram och jämför blir det att se ut såhär:

vadbestår
Största delen av den här måltiden består av kolhydrater. Det är absolut en riskfaktor, men om vi istället tittar på energifördelningen. Där vi tar hänsyn till hur mycket energi varje gram fett, protein, fibrer och kolhydrater står för, blir diagrammet såhär istället:

vadbestårtvå

Det är alltså lite mer än en fjärdedel av måltiden som består av kolhydrater. Vad händer då om jag lägger till två ägg till detta.

vadbestårtvåtre

Nu är måltiden nere på ca 20% kolhydrater, det som vid första anblick var över 35.
Detta fungerar givetvis också åt andra hållet, jag ser dem som hittat ”en lättsockrad” dryck som var jättegod.
Den innehåller 3g kolhydrater per deciliter. Dock innehåller den ingenting annat. Vad innebär detta då? Jo att 100% av all energi kommer från kolhydrater. Givetvis spelar mängd in, men detta är ett oerhört nyttigt sätt att se på energifördelning som man kan nyttja för att förstå varför vissa livsmedel höjer blodsockret mer. Frukt är också ett bra exempel där, även om frukt innehåller lite fibrer, så finns varken protein eller fett i frukt och därför blir den största andelen av energin som frukten ger att komma från kolhydrater.
Om du blir lite för hög av en viss frukost du har, kan du alltså i teorin klara blodsockret om du lägger till två ägg. Om du dessutom minskar ner lite på det som du brukar äta och ersätter det med två ägg är du garanterat i hamn. (Ägg är ett bra exempel eftersom de inte innehåller nästan några kolhydrater alls)

Sammanfattning: Den totala mängden kolhydrater på en dag, eller i en måltid är viktig för ditt blodsocker. Vi har olika tålighet för det. Men blodsockret påverkas inte bara av den totala mängden utan också hur mycket andra saker som du äter samtidigt. Leta efter matvaror som har mycket protein, fett och fibrer också.

Tänk på procenten!