Några hårda ord om övervikt

Detta inlägg blir hårt, och det finns massvis med undantag. Ta det för vad det är.

Typ2 diabetes kan se ut på många olika sätt, men anledningen till att det ökar så pass mycket som det faktiskt gör, beror utan tvekan på att vi blir för feta. Det är sanningen, och där skiljer vi oss markant från typ1 diabetikerna. Det är möjligt att det finns mera bottnar i sjukdomen, men det kommer vi aldrig att riktigt kunna reda ut för oss själva förrän vi har normalvikt. Det är den bistra sanningen.

Folk kommer att säga att det beror på kolhydrater, eller på överätning, på för lite idrott, eller för mycket stillasittande, och det spelar egentligen ingen roll. Problemet är att inte många kommer att säga detta till dig, särskilt inte inom vården. För det är respektlöst att bara häva ur sig något liknande, och inte sällan är tallriksmodellen ett uselt sätt för en metabolt sjuk person (insulinresistent diabetiker) att gå ner i vikt. Det har liksom redan blivit så fel i kroppen att man faktiskt där och då svarar dåligt på vanlig viktreducering.

Statistiken talar utan tvekan emot dig, och initialt kommer man att förskriva metformin, det är go-to behandlingen när det gäller typ2 diabetiker. Metforminet är ett bra läkemedel, och det kan också hjälpa dig igång med viktnedgången. Men det räcker inte som enskild behandling när det gäller ditt blodsocker. Då ska du ha rätt bra värden redan, annars kommer det inte att räcka. Det säger inte vården heller. Kost och motion är fundamentet i en typ2 diabetesbehandling, men egentligen borde det stå viktreduktion. Det är vid viktnedgång som vi kan börja se förändringar, även om vi strikt anpassar vår kost med väldigt lite kolhydrater, så är det först vid viktnedgång som skillnaderna kommer, som vi får en annan metabol kontroll. Om vi får den överhuvudtaget.

Här kommer variationerna in, och det är problematiskt. För visst finns det personer som har normalvikt och får typ2 diabetes, det är inget tvivel om den saken. Det finns variationer, alla är inte tjocka, och fetman är inte alltid det som är problemet. Men på grund av alla dessa variationer så upplever jag att man blundar för realiteten, dvs att bukfetman ger diabetes, för vissa. Vi måste våga adressera det problemet, och bukfetma kan man ha som normalviktig också. Det handlar egentligen om fettprocent mer än något annat, det handlar om hur kroppen är sammansatt. Jag hade kycklingben och armar och vägde 140kg. Jag väger nu 100kg. På en mätning förra veckan var min fettprocent 27. Det är 7% för mycket, man brukar säga ett en herre ska ligga mellan 10-20% – TROTS att jag har höga nivåer av fettfrimassa (muskelmassa bland annat) och att jag gått ner 40kg så alltså min kroppssammansättning ooptimal. Utifrån diabetes, men också utifrån annat. Cancerrisk, risk för hjärt och kärl problematik och annat är också där och far.

Sen kommer din Läkare att dalta med dig, i de allra flesta fallen. Hen kommer att ge dig mer utrymme i blodsockret, förstå väl hur svårt det är att gå ner i vikt, så till den milda grad att hen kommer att säga att du inte behöver göra det. Hen kommer att påstå att det inte är så farligt om du har högre socker än x, trots att det kanske är det. Av hänsyn till dig. Av hänsyn till statisik om hur svårt det faktiskt är att gå ner i vikt.

Eller så får du en gastric bypass, om du är tillräckligt fet det vill säga.

Ärligt talat, detta ska inte stressa er eller skapa självförakt. För det är också så att när en drabbas av typ2 diabetes, och då särskilt insulinresistensen som är basen i den sjukdomen som lite rundare om magen (i regel, inte alltid) så blir det SVÅRARE att gå ner i vikt, och allt blir som upplagt för motsatsen istället.

Satsa på dig själv, försök att tappa så mycket fettmassa som det går (till normala nivåer) det är solklart superviktigt för att hålla dig vid liv, och för att undvika komplikationer. På vägen dit är det förstås väldigt bra att ha ett balanserat socker, och att få ner insulinnivåerna. Men vi måste våga nå dit.

Så nu tar jag ett till tag i min hälsa, får se om jag lyckas denna gången. Det blir svårare upplever jag att faktiskt tappa vikt. Men jag vill gärna tappa minst 5 kg till. För att jag vill vara så långt från min diabetesdiagnos som möjligt. Ingenting estetiskt. Vi får se om jag lyckas

 

27% fettmassa på kroppen. 7% för mycket, eller 7kg. Ser ni det?
27% fettmassa på kroppen. 7% för mycket, eller 7kg. Ser ni det?