Energifördelning

Ett nyttigt perspektiv

Ibland är saker oförståeliga när det gäller blodsockerhöjningar. Hur kan t.ex en stor chokladkaka höja blodsockret mindre än en frukt? Just detta exemplet hade jag en bekant som var helt knäckt över.

Det är olika från olika personer förstås, och chokladsanningen kanske inte stämmer för dig. Diabeteshandboken skriver att man gärna ska äta sitt godis i anslutning till en måltid. Därför tänkte jag att det skulle vara intressant att få in energifördelningsperspektivet som kan hjälpa oss att välja livsmedel som inte påverkar blodsockret lika mycket.

Energifördelning eller E% handlar om att se hur kolhydrater, protein och fett är fördelade i ett livsmedel. Vi börjar med chokladkakan

Den består till största delen av fett som ni ser men sen kommer kolhydraterna. Den här chokladkakan ger mycket energi, men inte stå stora spikar i blodsockret då fettet och proteiner hjälper sockret att bli långsammare.

Väljer vi en lite chokladkaka med högre kakaoprocent så ser det ut såhär

Den här produkten kommer helt säkert höja blodsockret mindre än den innan.

Hur ser då en frukt ut i sammanställningen?

Här får vi förklaringen till spiken vi kan fä av en frukt. Den består helt och hållet av kolhydrater (exemplet är ett äpple)

Det är givetvis massor med nyttiga fördelar av en frukt jämfört med choklad och detta är inte för att såga frukt jag säger det, utan för att påvisa just detta.

Frukt just innehåller mycket fibrer som också hjälper blodsockret, men förklaringsmodellen med energifördelning kan vara bra att nyttja. Ett sätt är att räkna för hand ett annat är att föra in det i en träningsapp och kika på innehållet.

Så, om vi då äter vårt äpple och samtidigt den där mörka chokladen. Ett par rutor och äpplet ger den här fördelningen

En bit ost eller äta äpplet till maten kan göra tricket! Eller ännu godare en bit choklad som i exemplet.

Ett tips är att t.ex ladda hem appen lifesum och lägga in dina måltider som höjer dig extra och kika hur energifördelningen ser ut.

Vad du ska sikta på beror på vilken kostapproach du har. Dessa (utom den högra stapeln) rekommenderas av socialstyrelsen. Men smartast är nog att låta ditt mående och blodsocker styra.

Observera att energifördelningen inte är allt som spelar roll, även totala mängden kolhydrater spelar roll och alla blodsockerhöjningar går absolut inte att förklara med detta. Men en stor del.