Investera i dina muskler

Så investerar du samtidigt i din diabetes, och för dig som inte har diabetes; Att slippa få det.

Jag har babblat MASSVIS om insulinresistens på den här sidan, och jag tänkte fortsätta med det. Det finns ingen som helst negativ sak med att minska sin insulinresistens, även om man är typ 1 kan det vara väldigt nyttigt för ens behandling. Men som typ 2 är det inte bara nyttigt utan fundamentalt. Men träning ska vi tänka på på flera sätt. ”En promenad om dagen räcker” säger någon, och visst är det väldigt bra start. Men vi kan träna för kortsiktiga resultat och långsiktiga resultat. Nu pratar jag dessutom BARA om metabol kontroll och hälsa.

Kortsiktigt Insulinresistensen droppar som en fluga om vi kör rätt högt tempo och får upp flåset ordentligt. Det finns ett krux i detta, och det är att det är individuellt vart gränserna går för oss alla. Att som en nydebuterad diabetiker köra järnet kan det också betyda att man höjer sitt socker – så vi måste hitta balansen. Vi ska förstås inte hamna på för stora värden (fråga din läkare, men jag skulle säga att det börjar bli dumt över 10-11-12 där) men samtidigt ska vi inte rädas för tillfälliga blodsockerökningar heller. Det händer samma sak hos friska individer faktiskt. Jag har skrivit om det här – droppar sockret inom en rimligt tid och du som känner din kropp mår okej – kör på tänker jag.

Det finns hälsovinster i både konditionsträning och styrketräning och du borde nyttja båda delarna. Muskelmassa gör att vi behöver mer glukos, kortfattat de snaskar i sig sockret som annars är boven i dramat. De gör inte ens det bara just när du tränar, utan även sen i passivt läge. Mycket talar för att det är bättre att vara vältränad och lite rund, än att vara otränad och smal. Trots att BMI är en viktig faktor för insulinresistensen. Utan att kunna backa upp det, så kan man ju gissa på att personer som inte tränar faktiskt har fettmassor på de ställen (runt levern och bukspottskörteln) trots att de vid okulärbesikting ser smala ut.
Men framförallt är det muskelmassan i vår kropp som egentligen berättar vilken basal förbränning vi har. Kan vi öka den, så betyder det att det annars höga sockret faktiskt kan nyttjas till något. Problemet just nu är att det inte behövs delvis, eller hur?
Både konditionsträning och styrketräning sänker långtidssockret.

Motionsträning påverkar inte långtidssockret direkt på samma sätt. Men är jätteviktigt i kombination med detta. Blodfetter, blodtryck blir påverkat, och det påverkar också musklernas förmåga att faktiskt nyttja insulin – så indirekt återigen är vi tillbaka till musklerna.
Dessutom hjälper motionsträning att hålla vikten – vilket förstås också är av vikt för oss (fniss)

Långsiktigt med mer muskelmassa och mer flås blir våra kroppar bättre och bättre på att ta hand om sockret i blodet, och dessutom hålla det inom rimliga gränser. Det finns mer utrymme för ”misstag” i kosten när vi blir starkare, och således mindre situationer där sockret går i taket och man nästan måste börja om. Satsa på 3 pass i veckan åtminstone, och lägg till lite motion / kondition till det. Tungt!

Det viktigaste med gymmet är att vi vågar ta i. Det är tyvärr många som inte riktigt vågar ta i på gymmet, och då blir inte träningen alls lika effektiv förstås. Det handlar om tunga eller riktigt tunga lyft för att få den här effekten. Mitt råd; Ta hjälp av någon för att komma igång med tekniken, men sätt igång sen. Gym är ångest för många, jag vet det. Så skaffa dig en utrustning i källaren annars. Men gör det, för det är värt det!

 

träning

Källor: Vart som helst du kan läsa om träning, men här har du två sidor som berättar om just det här:

https://www.diabetes.fi/sv/diabetesforbundet_i_finland/tidningar_och_material/artikelarkiv/kost_motion_bantning/motion_ar_medicin_vid_typ_2-diabetes.2312.news?1013_o=30

http://www.vetenskaphalsa.se/behall-din-muskelmassa/

Alliance is back!

alliance1

Äntligen är det dags, eller snart i alla fall. Ni kikar på listan av lag som blivit inbjudna till DAC 2018 EU kvalet. Högst tveksamt att The Final Tribe inte blev inbjudna med tanke på de lagen som blivit inbjudna, men det får vara en sidodiskussion. De tar nog en open plats tänker jag.

Så dagen som vi väntat på är äntligen här. Vi följer givetvis kvalet på min kanal

En blodsockerdag

Det finns mycket svårhigheter gällande mat för oss diabetiker. Det är inte så att du inte får äta en viss sak, eller att det är solklart vad som ska ätas. Men metabol kontroll är utan tvekan superviktigt. Det betyder att inte sockret går för högt eller för lågt. Att det är stabilt, och att det inte totalt sätt blir ett för högt värde.
Jag tänkte ”Jag mäter en dag, och kollar, så får ni se vad jag äter, vad jag haft för aktiviteter och få en liten inblick i mitt resonemang”

Jag börjar med ett fastesocker, det visar 5.0 mmo/l och jag tar ingen hänsyn till det värdet när jag börjar med frukosten. Jag vet dock om att under gårdagen körde jag ett stenhårt benpass (som känns idag) och jag ska träna hårt idag med. I alla fall en timme på gymmet. Sen kommer en annan faktor in, barnen, dom vill ha havregrynsgröt. Något jag inte äter så ofta. Men innan ett träningspass känns det finfint.

Frukost
50g havregryn
3st stora stekta ägg
1 dl Mjölk
Low Carb Raspbarry jam. 15g

frukost
Träning sker ungefär 1 timme efter att jag käkat det där. Träningstiden är 70 minuter med relativt låg puls. Jag tränar mindre muskelgrupper på gymmet, men lyfter tungt. Efter det kör jag ett extra proteinintag i form av vassleprotein, lite mjölk och vatten. Det ger mig 28g protein och 7g Kolhydrater samt 4 gram mjölk. 181 kalorier.

Jag tar ett blodsocker två timmar efter frukost och efter träningen och sockret ligger på 5.6. Träning och havregrynsgröt är två saker som höjer blodsockret, men nivåerna är finfina. Jag har dessutom hunnit dricka av min proteinshake, så det är ett värde jag är supernöjd med. Det värdet är också dagens högsta värde, det brukar vara så just efter att jag tränat. Tränar jag hårdare (typ löpning) så kan värdet vara närmare 7.

Då blir det dags för nästa mål mat. Som är ett lagat mål med fläskkarrégryta. Jag har lök, blomkål och paprika i. Kokar i grädde. Steker i smör. Jag äter inget tillbehör.

mål2
Supergott! 2h efter maten är mitt blodsocker 5.2

Innan det är dags för middag hinner jag med lite mer rörligare aktiviteter än vanligt. Jag är vanligen en kontorsarbetare, men städar och plockar lite och rensar ett avlopp. Jag anger det bara för att det är något jag inte i vanliga fall gör vid den här tiden. Men innan det är dags för kvällsmat kollar jag sockret igen, för jag känner mig lite småhungrig, och eftersom jag tänkt att jag ska kolla är det ju bra om en sån sak kollas upp. Mitt socker ligger på 4.9.

Kvällsmålet blir dagens mest energifyllda mål, varken planlagt så eller inte. Jag äter fröknäcke och dessa skivor drar iväg rätt snabbt i energi. På dem har jag bregott, ost och en skinkskiva. Jag dricker mjölk! Det är fyra skivor fröknäcke totalt.

middag

Somnar nästan ifrån mitt expriment, men sista blodsockret för dagen hinner jag kika 2.5h efter måltiden. Det slutar på 5.1

Totalt sätt blev mitt intag att se ut såhär:
vad jag ätit
Jag gjorde ingen blodsockerkurva, kändes lite lamt. Men mitt högsta värde för dagen var alltså efter träning 5.7mmol/l och mitt lägsta var innan kvällsmaten 4.9mmol/l

Vad som är definitionen av god metabol kontroll vet jag egentligen inte, men det känns som att jag är rätt nära den i alla fall idag. Några kommentarer angående totala intaget är att jag idag inte ätit LCHF eller någon av definitionerna för LCHF. Det är snarare en kolhydratsreducerad kosttyp som jag käkat idag. Ibland är det mindre kolhydrater. Det blev mer idag framförallt på grund av havregrynen, och det kan jag säga att jag vet inte hur jag reagerar på dessa om jag inte tränar hårt. Träningen minskar insulinbehovet kraftigt, och man kan kringgå eventuell insulinresistens med det.

Drickandet av mjölk är onödigt egentligen, men jag gillar det och gör det på grund av det. Däremot skulle mitt blodsocker tendera att bli för högt så pysslar jag inte med mjölk. Det är ingenting som är särskilt lämpat för mig, och troligen inte för många andra diabetiker heller. Fem gram socker per deciliter, och det går rätt fort ner!

Hur äter du? Hade du ändrat något? MER ÄGG kanske? 🙂

Hur är det med ketoner?

01glucomen_lx_plus_system14-400x304

 

Jag har sett att diskussioner om ketoner, ketos och ketoacidos gör många personer engagerade. Så jag beslöt mig för att försöka sätta mig in i ämnet på ett så objektivt sätt som möjligt. Jag är ingen läkare, och har använt google och den kunskap som finns tillgänglig, samt lyssnat på personer för att hitta ett svar på frågan. Jag har också angett källor för att förtydliga vissa moment.

Gällande ketoner har vi LCHF sidan som i stora drag säger att ketoner är himmelriket, och på andra sidan har vi dem, särskilt oldschoolers, som säger att ketoner är en risk. Många blandar ihop ketoner och ketoacidos också, men samtliga säger att det är en risk. Hur ska en person som är ny ha en susning, eller ens en chans att veta vad som är sanningen?

Ketoacidos kan man få med högt eller normalt blodsocker. Det är ovanligt att få det med normalt blodsocker, men vid t.ex en extrem lchf diet kan det ske, om patienten inte fått i sig tillräckligt med insulin. Den risken ökar ju mindre kolhydrater du äter. Det verkar inte finnas någon siffra för hur mycket insulin du måste få i dig (eller producera) för att du ska vara säker från ketoacidos. Jag hittar inga såna siffror, men om man nu ska testa detta med LCHF om man saknar insulinproduktion bör man nog (som vid all annan kostförändring förresten) vara särskilt vaksam på hur det går, och göra uppföljning.
Ketonerna i sig är en naturlig del av kroppens processer. Visst, äter man mycket kolhydrater är de  inte lika vanliga som om man äter färre, men även hos kolhydratsätare finns ketoner i blodet. Det är vid insulinbrist som levern inte får någon signal att sluta producera dem, och slutligen blir blodet surt. Det är ett livsfarligt tillstånd.

http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=426
http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=6140

Fallbeskrivningar som jag hittar där man på grund av kost fått i sig för lite insulin, har varit personer som ätit 10-30g kolhydrater per dag, och samtidigt haft ett kaloriunderskott. När man räknar på insulin så räknar man på kolhydrater, men även fett och protein behöver insulin. Men fallen som jag hittar hade 10-30g kolhydrater och samtidigt kaloriunderskott.

(http://www.dagensdiabetes.info/index.php/alla-senaste-nyheter/2152-normoglykemisk-ketoacidos-ett-allvarligt-tillstand-forekommer-bland-annat-som-biverkan-av-sglt-2-hamnare-och-lchf-vid-t1dm)

Konsensus: Det krävs alltså att man tar för lite insulin för att man ska få ketoacidos. Vid väldigt låga nivåer av kolhydrater finns det en risk att man samtidigt får i sig för lite insulin, för att man inte ”behöver” det. Man borde inte äta väldigt strikt lågkolhydratkost vid diabetes typ 1.

När det gäller ketonnivåer så finns det rekommendationer. Det vanligaste är att ketonerna ökar och att blodsockret samtidigt är väldigt högt vid ketoacidos. Men som sagt, vid extrema lågkolhydratdieter kan du ha ett blodsocker under 11 mmol/l och ändå vara i risk.
Om vi kikar på nivåerna av ketoner:

Saxat från läkartidningen, så har man gjort en riskanalys på ketoner för typ 1 diabetiker, eller diabetiker som insulinbehandlar och kommit fram till dessa siffror. Notera att det inte ens är frågan om ketoacidos vid 3, utan det är en riskbedömning. Försurningen sker på mycket högre nivåer än så, enligt den källa jag hittar blir man förgiftad när det passerat 15 mmol. Men det är värt att notera att det kan gå väldigt fort om man har insulinbrist, och därför bör man förstås ändå vara aktsam för detta. Om du svälter dig helt och hållet kan du komma upp till ca 5 mmol/l ketoner, vid extremt hård lågkolhydratkost till ca 3-4mmol/l. Vid en lagom så gissar jag att det är mindre. (http://www.jonasbergqvist.se/fettforbranning-och-ketos)
Beviset på att man inte blir förgiftad vid dessa nivåer är att många har haft ketoner på 3 och 4 och mått hur bra som helst. Det är alltså insulinbristen som gör det farligt. Ketonerna i sig är inte farliga, men blir farliga när det inte finns något insulin på grund av att levern överproducerar dem, och då försurar blodet. Värt att nämas igen tror jag.

Slutsats: Ketoner är helt ofarliga i kroppens naturliga processer. Men när insulin saknas vet inte levern att den ska sluta producera ketoner. Ketonernas PH-värde är surt, och vid tillräckligt höga nivåer blir det farligt.

Andra anledningar till ketoacidos 
Vi har bokat av att vid extrem lchf (och svält) så kan patienter skapa sig själv ett så litet insulinbehov att de hamnar i ketoacidos. Det är ovanligt, men det kan ske. Det är dock inte den vanligaste anledningen till ketoacidos.

– Problem med utrustningen (folk med pumpar t.ex som inte fungerar som de ska)
– Magsjukdomar, kräkningar, diarre
– SGLT-2-hämmare  Forxiga, Jardiance, Invokana
– Infektioner
– Att man är nydebuterad Diabetiker (25% av fallen är detta)

Varför är ketoner så omdiskuterat?

Jag tror att det handlar om lite olika saker. Men det faktum att LCHF anhängare lagt beslag på termen tror jag har skapat en viss avsmak. Många LCHFare vill ju ha mycket ketoner, för att de upplever att deras förbränning och kropp blir bättre då. Hurvida det är sant eller inte vet jag inte, men det finns solklart en lägerindelning när det gäller diabetes och LCHF så kanske kan det spela in.

Jag tänker också på metoden att mäta, tidigare har väl kiss-stickor varit grejen, och då kan mycket ha hunnit hänt i kroppen när du avläser ditt resultat. Man kanske måste ha en annan typ av varning med den mättekniken?

Kunskapsökning tror jag också är en grej. Säga vad man vill om lågkolhydratsrörelsen, men ketoner är ju inget som folk har känt till knappt innan, och med en kost som är baserad på kolhydrater kan du ju vara säker på att höga ketoner är ett problem. Äter du däremot en kost med mindre kolhydrater, så kan alltså ketoner vara helt naturligt. Jag tror att den här faktorn kan vara allra störst faktiskt, för vi rekommenderas en kost som ska innehålla så pass mycket kolhydrater att ketonerna inte kommer synas i blodet mer än kanske på morgonen, om ens då, och i såna fall väldigt låga värden.

Min slutsats
Först och främst kan jag inte dra några slutsatser om din diabetes eller din behandling. Jag kan läsa mig till saker och tänka högt. Hade jag varit insulinberoende (det är jag, men jag menar via spruta eller pump) så hade jag inte ätit en extrem lchf diet. Det verkar dumt även om det är en ovanlig åkomma. Men jag själv äter inte ens så lite kolhydrater trots att jag har egen insulinproduktion. I exemplen såg vi 10-30 gram kolhydrater, jag äter runt 100gram själv. Det är 3 till 10 gånger så mycket som de som fick det här problemet. Dessutom svälter jag inte mig själv, utan ligger på ett balancerat kaloriintag.

Den stora fördelen med lågkolhydratkost (som kan vara upp till 100g kolhydrater, lite beroende på vem du frågar och hur du äter) är ju den metabola kontrollen som jag får. Inga höga värden, och heller inga gummibandseffekter med låga värden. Jag är inte insulinberoende men jag kan ändå se att det blir så för mig om jag äter väldigt kolhydratrik mat. Jag tror absolut att jag hade ätit på samma sätt om jag hade haft typ 1 diabetes. Men som sagt, jag tänker bara högt och är bara en simpel man.

Vi vet i alla fall att god metabol kontroll är skitviktigt för att vi ska ha ett långt och bra liv som diabetiker. Men det kan erhållas på andra sätt än med lågkolhydratskost. Jag har bara inte sett poängen i att välja en annan väg. Kanske imorgon?

Metabol kontroll

1470160

Det varnas inte bara för höga blodsockervärden, även om det också är en faktor. Men nu pratas det om metabol kontroll. Någon direkt definition är svårt att hitta på just metabol kontroll, men diabetes.se ger en version

diabetestitel
Den anges som den viktigaste faktorn för att undvika akuta och kroniska komplikationer. Akuta kan man ju förstå, blir man inte låg så blir man inte låg. Men att det även påverkar de mer långvariga är väl mer intressant. Det är ju det som skiljer diabetiker från icke-diabetiker, blodsockerkontrollen. Vi har hjälpmedel, absolut, men att tänka sig att ha samma typ av blodsockerkontroll som en icke diabetiker är nog orimligt.

Så jag kikade runt bland lite andra källor, mer specifika problem. Det var intressant det jag hittade. Här om njurar.

diabetes4

Om ögon

diabetes3

Diabetesfötter har likartade rekommendationer.

diabetes2

Även hjärta och kärl;

diabetes1Det är inte bara ett alternativ till en behandling, utan läggs ofta fram som en av de enskilt viktigaste sakerna för att förbättra situationen. Neuropati har samma typ av argumentation. Det är alltså så att inte bara höga värden är problematiska, utan värden där vi inte är balanserade. Oavsett om vi får ner värdena rätt snabbt efteråt eller inte.

Jag tycker det är lite beklämmande, för samtidigt så ser vi att läkare och diabetessköterskor släpper på vilka nivåer som är lämpade för patienter. ”Lite högre är väl ingen fara” och såna saker. Det är visserligen funktionslöst att stressa upp en patient som har problem med sitt blodsocker, det förstår jag också, men det är nog också viktigt att förklara för en patient att blodsockernivån, och det faktum att det inte åker upp och ner, är fundamentet i att ge sig själv så goda förutsättningar som möjligt.

Inte nog med det, hur är det med kostrekommendationerna egentligen? Har vi gått igenom dem tillräckligt för att kunna säga att de är de bäst lämpade? Jag är tveksam, men jag är inte heller någon djupt rotad lchf. Jag tror däremot att ett minskat kolhydratintag kan jobba på flera nivåer, dels behöver vi mindre insulin då. Vilket är bra för att minska risken för spikar, risken för gummibandseffekter och risken för att bli resistenta mot insulin.
(http://diabetesportalen.se/arkiv-foer-nyheter/faerre-kolhydrater-baettre-insulinkaenslighet-paa-bara-en-dag/)

Men nog är det intressant, att vi vet att blodsockerkontroll är så himla viktigt. Samtidigt rekommenderas kost som gör att blodsockret höjs markant även på friska. Müsli finns förstås i olika skepnader, men det är ett sånt exempel. Vi blir också skrämda av andra livsmedel, proteinrik kost ger cancer, fet kost ger hjärt och kärlsjukdomar. Ändå är det blodsockerkontrollen som är det fundamentala när vi kikar in på sjukdomarnas riskfaktorer. Jag måste säga att det känns inte som om ändarna håller ihop på dessa rekommendationer.

Sen behöver vi röra på oss. Träning och viktminskning kan vara de två mest intressanta sakerna förutom kosten att leka med. Kom dock ihåg att särskilt som läkemedlsbehandlad diabetiker kan det ta sin tid att hitta balansen, och många andra faktorer spelar in på hur blodsockret svarar. Men med kost och träning har vi i alla fall en god grund.

Eftersom det knappast går att diskutera detta utan att få en stämpel så kommer en liten friskrivning här på slutet:
Jag äter inte LCHF kost.
Jag förespråkar ingen särskild typ av lågkolhydratkost, men jag tror att lågkolhydratkost (ingen extrem form, utan samma som socialstyrelsen rekommenderar vid diabetes) är vädigt nyttigt för oss människor.
Insulin är inte farligt, eller negativt. Jag tror bara att det är bra för blodsockerkontrollen om vi inte behöver trycka i för stora doser.
Jag är TYP2:a och jag har läst väldigt mycket forskning och om all typ av diabetes, jag är ingen läkare och har i teorin inte en aning om vad jag pratar om.

Källor

http://www.diabeteshandboken.se/inneh%C3%A5ll/31.-hj%C3%A4rta-k%C3%A4rl-13755379

https://www.diabetes.se/diabetes/lar-om-diabetes/sa-paverkas-kroppen/ogon/

http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=1531

https://www.diabetes.se/diabetes/lar-om-diabetes/sa-paverkas-kroppen/njurar/

https://www.diabetes.se/diabetes/leva/blodsockerkontroll/

Sveriges bästa Dota2spelare

Just nu. Det är förstås något som aktivt måste uppdateras, men jag tänkte slänga ur mig en liten lista. Fick frågan på streamen igår, så tycker att det skulle kunna vara roligt att se vart vi hamnar.

Vi tittar på deltagarna:

PieLieDie, Zai, Pajkatt, Chessie, Limmp, Era, NoX, Pablo, Handsken, Jonassomfan, S4, Excalibur, Insania, mICKE.

Det finns fler, och någon där från nya Alliance. Men utifrån hyfsat recent state of mind tänkte jag bryta ner dessa spelare till en top5,  om inte annat för skojs skull.

För att besluta hur bra en spelare är måste vi titta på flera saker, och det blir förstås inte objektivt hur vi än vänder och vrider på det. Men om vi tänker oss att spelförståelse / beslutsfattande är en grej, och hur man styr och lirar hjälten en annan så kanske ni hänger med i hur jag tänker. Där ska man dock komma ihåg att beslutsfattandet alltid ligger på laget, så det blir inte helt rättvist det heller. Men vi kör.

De som inte riktigt når upp

PieLieDie har inte haft det så enkelt på slutet. Den stora styrkan med Pie är hans förmåga att skapa utrymme, han är som synderen fast jag upplever att han gjort det smartare. Han har en hög deathsiffra i sina games, men när fights börjar och när det gäller att göra sitt så sköter han sig alltid. En suvervän spelare, men tar inte med han på listan idag.

Pajkatt är en spelare jag älskar. Man kan se att han har mycket attityd i sitt spel, när han sätter sitt mindset till det så farmar han som en maskin, gör lite misstag om ens några, Men jag upplever att han kan tappa det väloljade maskineriet och röra till det för sig. Därför når han inte högst just nu.

Chessie kommer från en svår skada, han fick egentligen börja om helt, och jag får erkänna att jag inte trodde att han skulle lyckas, och det är bra att han motbevisar mig. Chessie känns som en spelare man verkligen vill ha i sitt lag, han gör sitt och krigar på. Det kan vara rollen han fått i coL eller bara hans spelsätt, men jag upplever inte att det blir några megaplays eller slår några riktiga gnistor om honom så idag når han inte hela vägen upp

NoX behöver en stund till för att visa vad han går för. Han är okej, missförstå mig inte. Men vi har inte sett tillräckligt för att skicka upp honom på en top5 ännu. Värd att nämnas dock.

Handsken har jobbat mycket i motlut. Egentligen en bra stund, han har fått mycket skit också för drafts och picks ända sen Allliancetiden. Jag ser handsken som en nyckelspelare i sina lag, men han är en kämpare, en som inte ger sig, snarare än en finlirare. Därför får han nöja sig med att var omnämnd i listan.

Excalibur trodde jag var påväg uppåt, jag upplevde att han blev draftad som en stor grej och att det skulle släppa för honom. Det gjorde tyvärr inte det, och jag väntar fortfarande på att det SKA släppa för honom. Jag tror på den här liraren, men eftersom det inte finns något jättestort att säga om honom just nu får han också nöja sig med ett omnämnande.

mICKE skulle kunna nå top5 enkelt om det bara handlade om hur han styr sin gubbe så att säga. Han är jävligt skicklig, det är kul att titta på honom och stundtals slår det faktiskt gnistror (om inget sjukt hänt under uppehållet för alliance lär det ska slå fler när han återkommer) men det är då och då som vissa beslut är svårare att förstå, och därför får han hamna utanför toppstriden

Jonassomfan, a grower and a shower känner jag. Han har fått från mindless spel med extrem underhållningsfaktor till lite mindre underhållningsfaktor men också mycket mer intelligent spel. Fantastiskt offlane lir från honom, och han har verkligen utvecklats metervis när det gäller att spela med mindre testosteron. Kanske den spelare som kan skryta med mest utveckling det senaste året. Jag skulle inte bli förvånad om vi får se honom kliva in i toppen, han förtjänar det, och det är inte många pinnhåll kvar. Men det är fortfarande pinnhål kvar, så han får stanna utanför denna gången.

Insania har jag med här lika mycket för vad han gjort som vad jag tror att han kan göra. Jag gillar hans mentalitet framförallt, men också hans spelande. Jag tror verkligen att den här spelaren kan vara nyckeln för att låsa upp det Alliance som komma skall. Eller så kanske jag naivt hoppas det. Men värd att nämna för min del.

De som nådde hela vägen

ladda ned (6)(1) s4 behöver ingen ytterligare presentation. Han har mindset, beslutsfattning och gameplay. Han är den ultimata spelaren på väldigt många sätt. Skulle jag försöka hitta någon lucka i hans sätt att spela skulle jag säga att ibland är det lättare att vinna med att spela fel. Det kanske går mer tillbaka till Alliancetiden, men jag upplever att ”rätt” play kan vara ”fel” play i vissa lägen, att man kanske kommer bättre undan med ett halvjazzigt beslut i vissa situationer. S4 känns som att han alltid spelar på rätt sätt. Det är dock hårklyveri jag sysslar med nu. S4 är helt fantastisk.

(2 )Limmp trodde jag ALDRIG att skulle vara den spelare som jag ser på på det sättet som jag ser på honom idag. Det är intressant faktiskt. Jag såg inte potentialen som uppenbarligen fanns i honom. Jag såg potential, men tycker att han har nått nya nivåer. Flera proffsspelare som upplever att Limmp är otroligt skicklig med sin herokontroll och kan vinna sina lanes om det krävs. Det finns fortfarande mer utvecklingspotential i hans beslutsfattande kan jag tycka, men han är riktigt duktig.

(3 )Era måste vara med. Kan hända att jag är påverkad av  hur det gått för hans lag på slutet. Men ha i åtanke att den här snubben lirat med mediokra lineups utan resultat ett rätt långt tag nu. Han har dock, trots svåra games och trots dåligt med möjlighet att göra något under gamesen visat struktur, hög nivå och gjort sitt riktigt bra. Tycker fortfarande att vissa skillbuilds är diskutabla med Era, men han fightas och farmar fortfarande som om han inte gjort något annat.
(4) Zai är sjukt duktig, men han verkar påverkas mycket av laget runt sig. Eh. Det tror jag att alla gör förstås, eller det GÖR alla förstås, men som det ser ut för optic i Zai just nu kan jag inte ha honom med i toppen. Men den här killen skulle enkelt kunna vara bästa spelaren i Sverige, Europa, säkert världen, om han fick rätt förutsättningar av spelarna runt sig.
(5) Pablo har några hjältar som jag menar att han spelar likaväl som den absoluta världseliten i det här spelet. Tusk, Earthspirit, kanske någon mer. Men Pablo har bemästrat position 4 och det går inte att inte ha med honom i toppen här. Det finns utvecklingspotential, men jag upplever pablo som en lärande spelare. Han skippar mycket tramsig stolthet och sätter mindsettet på att bli bättre bara. ”Han borde vara glad att Final Tribe plockade upp honom” sa någon i chatten. Jag tänkte ”Dom borde vara glad att han vill spela med dem”

Nyfiken på vad ni tycker om min lista, berätta gärna i kommentarerna!

 

Den problematiska diskussionen om Insulin

Insulin är ett fantastiskt läkemedel som räknas som ett av de viktigaste läkemedel som upptäckts. Insulin botar inte diabetes men är fortfarande med däruppe och tampas. Och på senare år har insulinproduktion blivit mer och mer diskuterat på grund av LCHF och andra lågkolhydratskoster. Jag hade gärna velat gräva lite mer i det här ämnet, för det tycks råda en hel del missförstånd när det diskuteras.

Insulin är ett livsnödvändigt ämne , och det är inte så att du kan klara dig utan det. Inte alls över huvudtaget kan du klara dig utan det. Det betyder att har du det inte i din kropp behöver du tillföra det.
Insulin gör dig fet, är något annat som sägs angående ämnet och där behöver man verkligen vara försiktig med vad man menar, och hur det fungerar. Höga nivåer av insulin om man ätit en massa gottigt gör dig inte fet, men maten kan göra det. Däremot har typ2 och prediabetiker ett annat problem; insulinresistens. Det betyder att din kropp inte svarar lika bra på insulin som den gjort, och eftersom insulin har mer jobb än att ta upp energin från maten så blir det här särskilt problematiskt. För det andra jobbet insulin har är att se till att cellerna (i levern) inte släpper för mycket energi. För det är då vi får högt blodsocker och då blir det genast svårare att hålla en normal vikt. Insulinets jobb är alltså också att hindra levern från att släppa ifrån sig energi. Vid höga nivåer av insulin så kan vi bli insulinresistenta, och då kommer processen inte att fungera. Dels får vi inte ut sockret från blodet, men framförallt så släpper levern på energi vind för våg, och blodsockret höjs.
Kolhydrater är det som behöver insulin, är också felaktigt alltså. Visst behöver kolhydraterna insulin för att inte blodsockret ska bli för högt, men protein, fett, och bara en kropp som står på tomgång behöver också insulin för att inte blodsockret ska bli för högt. Anledningen bakom att man kan minska ner på kolhydraterna är för att hjälpa kroppen att backa sin insulinresistens. För ju mer insulin du behöver i kroppen ju mer resistent blir du – sjukligt resistent blir bara diabetiker dock, det är ju det som är sjukdomen.
Insulin gör dig hungrig är delvis sant. Om du är resistent mot insulinet så kommer du bli mer hungrig av påslaget, eller snarare; du kommer inte att bli mindre hungrig som är det som bör hända när insulinet slås på. Men vid resistens får du inte den signalen på samma sätt som en frisk person får och vips så står du hungrig trots att du ätit. Kom ihåg att resistens framförallt uppstår vid höga nivåer av insulin i kroppen, det betyder alltså att du själv oavsett om du är typ 1 eller typ 2 kan idrotta eller välja en kost som kräver mindre insulin för att kringgå detta.
Insulinet kan alltså ses som en del av problemet till övervikt, men det är snarare just det att det inte fungerar som det ska som är problemet. Att det inte fungerar som det ska kan kopplas till din kost och din livsstil oavsett vilken typ av diabetsdiagnos du har. Olika mycket förstås.

Så vad kan vi då dra för slutsats av detta? Det blir lätt snurrigt. För när jag nu ändå säger att det är bra att leta efter mat som inte kräver så mycket insulin, så kan man ju tänka sig att insulinet är problemet i trots allt. Syftet med rådet är också att minska produktionen eller insättningen av insulin också, MEN det är för att den insulin som vi har eller tillför ska fungera som den ska. Det är alltså ett sätt att minska ner på resistensen, och det är det ända vapen vi har för att kunna ta emot insulin på ett så bra sätt som möjligt.

Det finns förstås flera sätt att bli mindre resistens mot insulinet, idrott är ett fantastiskt verktyg, muskelbyggnad ett annat, att inte stressa för mycket tycks också vara ett dugligt argument. Så vi kommer tillbaka till grunden. Men insulin är absolut inte farligt. Det är dock väldigt jobbigt att bli resistent mot det.

ladda ned (5)

Träna gärna – men kanske inte så hårt

Träning är synonymt med hälsa, och ibland känner vi oss extra duktiga om vi kört hårt och länge. Det är absolut sant att träning ska kopplas med hälsa (även om extremfall finns) men intensiteten bör vara något som vi väljer med mycket mer omsorg.

 

26794064_10154936849501721_844918409_n

Vid hård träning händer mycket i kroppen, det finns en spännande studie på just detta här som beskriver ett gäng friska individer som tränade på morgonen innan frukost, rätt högt tempo, de sprang 5km. Jag har skrivit om den innan också.

Det som hände som är intressant för oss diabetiker är inte bara att blodsockret höjdes i snitt 1.35mmol/l för deltagarna, utan insulinnivåerna gick också uppåt. Samtidigt höjdes kortisolet och den höjningen av kortisol fanns det spår av hela vägen fram till kvällen hos de som sprang på morgonen.

statistik

Det betyder att man utsätter kroppen för en viss stress med den här typen av morgonträning utan tvekan, men det behöver kanske inte vara farligt för det. Däremot blir det förstås en särskild belastning för den som har diabetes. Vid ett lägre tempo kan du fortfarande få mycket positiva effekter utan att riskera de andra sakerna. Vi ser också att de som sprang på morgonen sen på kvällen hade 0.1mmol/l mindre blodsocker än de andra. Det är en otroligt liten skillnad, men jag gissar på att den kan bli större för typ 2 diabetiker. Den långsidiga effekten av träning är just det att sockret i vilade stadium blir lägre. Träna gärna, men sänk tempot lite säger jag. Dessutom se till att du får i dig mat i magen först, så utsätter du kroppen för mycket mindre stress.

Människor med psykologiska sjukdomar, typ utbrändhet, stress, eller depression bör vara särskilt försiktiga med den här morgonträningen eftersom det påverkar kortisolnivåerna så mycket som det faktiskt gör.

När det gäller blodsockerökningen så var den 1.35mmol, inte heller särskilt högt. Men kom ihåg att detta var på en person utan diagnosen diabetes, den höjningen kan bli mycket större hos en patient med sjukdomen. En annan tanke är att då det krävs så oerhört mycket insulin bara för den här löpturen, så lär det ska krävas ännu mer för oss som är diabetiker (vi är ju insulinresistenta) och det kan göra att resten av dagen blir svår utifrån nivåerna på vårat blodsocker.

Jag har hållt på mycket med träning, och mätt och testat en hel del. Vill jag sänka ett nuvarande högt blodsocker så upplever jag alla dagar i veckan att en promenad ger bäst effekt. En längre men med inte för högt tempo. Nu när jag ”är i form” fungerar också gymträning, men ger jag mig av på fotboll eller löpning så höjs sockret, eller ligger kvar som det gjorde innan, och det är ju alltså något som också friska kan räkna med enligt studien.

Så försök att anpassa din träning efter din diabetes, särskilt vi som är typ2 kan ju vid insjukning ha en rejäl insulinresistens, det skulle betyda att ett hårdare joggingpass skulle kunna skicka upp oss på 10-11 i blodsocker. Det är förstås inte värt det. Ännu högre om det vill sig illa. Börja med lugn träning, vi kan kalla det motion. Men ha som målsättning att öka nivån, gör det dock inte förrän din kropp är redo.

Följ gärna mig på instagram förresten, mat och träningsbilder dyker upp där mellan varven och kan vara skoj! Instagram.com/drayswe