E-Sport – Ett slitet ord

Ckvve8xUUAATVe4 (1)
Det är inte svårt att se värdet i ordet e-sport med tanke på hur många olika aktörer som vill nyttja sig av det här ordet, och det gör mig faktiskt lite illamående. Jag har pratat om det här tidigare också, men frågan är om det kan sägas för mycket.

E-sport är inte gaming, och frågan är om ens alla titlar idag som titulerar sig e-sport kan kallas för e-sport. Det finns ju fortfarande ingen definition av vad e-sport egentligen är för något. Räcker det med att det är ett spel, jag tycker inte det.

Jag tycker att E-sport ska nyttja några fysiska färdigheter också för att det ska få kallas e-sport, ärligt talat. Vi har varit så sugna på att e-sport ska bli en sport att vi har glömt bort att kika i det egna ledet. Alla kallar allting för e-sport just nu, och det är fel.

– Någon typ av kordination som sker mellan hand och öga
– Någon typ av reaktion
– Någon typ av strategiskt eller taktiskt tänkande

Jag vill säga att dessa tre sakerna ska uppfyllas, och redan då så kommer vi att inse att det finns titlar idag som kanske inte borde kallas för e-sport. Att ta ett befintligt ord, som redan många sportutövare sätter sig emot, och sen dessutom ta bort hela den fysiska delen tycker jag är att ta det för långt. Med det sagt får vi komma ihåg att det kanske inte är det viktigaste att det faktiskt heter e-sport heller, men att sätta alla dagens e-sporter under samma flagg känns mellan varven sisådär.

Samtidigt hungrar företagare på det här ordet, gör vad som helst för att påstå att de är en del av esporten eller att de t.om sysslar med esport. Ingen säger ifrån för vi bär på en historia där vi slitit som djur för att bli accepterade, nu när det finns pengar i esporten så har problemet alltså vänt istället. Vi behöver bli mer petiga.

Jag säger inte att vi måste hitta en definition (även om det vore fett som satan också) men vi måste bli lite mer skeptiska till folk som nyttjar det ordet. Det drar skit över något som flera av oss spenderat lång tid för att vara med och skapa. Detta sammantaget med att speltitlar kan nyttja ordet fritt, och att speltillverkare gör allting för att deras titlar ska just bli esporter gör att jag känner att ordet börjar bli slitet, trots att det är så nytt.

Vad egentligen e-sport är, det borde vi ta reda på.

About the author: Kim Larsson

7 comments to “E-Sport – Ett slitet ord”

You can leave a reply or Trackback this post.

 1. Snuffeldjuret - 6 juli, 2017 at 23:43 Reply

  Mycket bra skrivet imho!

  Intressant nog handlade en hemtenta i argumentationsanalys (universitet, grundnivå) jag nyss skrev om just frågan om e-sport är sport. Han som rättade tyckte det va intressant att jag nämnde att hearthstone antagligen inte borde klassas som (e)sport.

 2. Oler - 7 juli, 2017 at 00:11 Reply

  E-sport är samma som Bollsport. borde räcka att säga cs eller dota typ som forboll eller handboll

 3. yanglii - 7 juli, 2017 at 00:17 Reply

  Jag vet självklart inte vilka spel du syftar på men får en känsla att du bland annat har Blizzard’s Hearthstone i åtanke, men jag kan ha helt fel! I vilket fall tycker jag det kan kännas lite barnsligt att börja försöka trycka ut andra spel som vill in på marknaden med regler likt dessa. Vi har precis gått från att ”datorspelande” har setts som något negativt och någon slags källaraktivitet för ”nördar” till att uppmärksammats positivt i media som en hobby med karriärmöjligheter som vilken annan ”sparka boll-” eller ”slå med klubbsport” som helst. Direkt skall man gå i försvarsposition om att andra inte får inkräkta på sitt område. Precis samma mentalitet med många mindre lite stängda ”communitys” likt e-sport har varit där man inte vill något annat än att bli accepterade av utomstående. Samtidigt ser dem ner på utomstående som försöker ta sig in och är väldigt ohjälpsamma för man tycker man är bättre. Bättre som redan har upptäckt denna skatt och inte vill dela med sig.

  Det är många som försökt gjort en e-sport dem senast 10 åren och få har lyckats. I slutändan är det tittarna som avgör, tittar ingen så ger inte sponsorerna några pengar och spelet dör ut. Det behövs också mer e-sport där alla kan delta, man bör inte behöva lägga 100 timmar innan man förstår närheten av alla moment som spelar roll i en match *HOST dota*.

  Som jag skrev först vet jag inte vilka spel du syftar på, jag vet INGET spel som inte har alla dem punkterna du tog upp i någon grad, inte vad jag kan komma på för tillfället åtminstående.

  • Snuffeldjuret - 7 juli, 2017 at 11:40 Reply

   Jag har aldrig spelat hearthstone så vet inte exakt vad det handlar om. Är reaktionstid viktigt i hearthstone? Är pricksäkerhet med musen viktigt i Hearthstone? (Att det kräver tänkande är uppenbart så det frågar jag inte :P)

   Jag skulle inte påstå att det är bättre eller sämre om ett spel är en sport eller helt mentalt. Tror personligen inte att schack har lägre status p.g.a. avsaknaden av fysiskt element. Om något så har det högre status just för att det är en 100% mental utmaning. Vad som är viktigt är att man är konsekvent i sin argumentation. Om ett fysiskt element är ett måste för att klassas som sport, då borde ett fysiskt element vara ett måste för att klassas som esport imo.

   Vem försöker trycka ut andra spel som vill in på marknaden? Det finns spel. Det finns tävlingar för spel. Det finns tittare för tävlingar för spel. Vem försöker stoppa detta i din mening? Menar du även att schack och poker ska definieras som sport?

   • yanglii - 7 juli, 2017 at 17:34 Reply

    Så direkt stöter vi problem nummer 1, du tolkar Kim’s punkter eftersom dem inte är definierade. Du har tolkat dem:
    1. ”Någon typ av kordination som sker mellan hand och öga” =//= ”Är pricksäkerhet med musen viktigt”.
    2. ”Någon typ av reaktion” =//= ”Är reaktionstid viktigt”.
    3. ”Någon typ av strategiskt eller taktiskt tänkande” – Ingen tolkning gjord

    Ser vi på tilltänkt regler nr. 1 och applicerar den på Hearthstone så har jag vetskapen om att positionen av korten är av stor vikt. Även att gör en spelar många ”actions” på plan samtidigt så sker rörelse som gör att spelaren måste vara ”pricksäker”, vi pratar inte pricksäker som i CS men slinter du med styrdonet får du problem helt enkelt.
    Du översätter reaktion till reaktionstid som jag anser är helt olika saker, samtidigt är reaktionstid viktig i golf? Helt orelevant! I Hearthstone har man 75s på tur och det finns kort som kan minska den tiden, så ja någon typ av reaktion behövs, gör den ena spelaren något måste den andra ge en motreaktion.

    Och nej jag är inte dum i huvudet, jag förstår vad ni menar med att vad som helst inte bör kalla sig esport. Min poäng är att det är så jäkla onödigt att lägga kraft på något som i slutändan kommer lösa sig själv, vill folket se tävlingarna eller inte. Fokusera på att göra dem esporterna du ser vara passande bättre och titta inte bakåt!

    • Snuffeldjuret - 7 juli, 2017 at 19:47 Reply

     Asså… jag har inte tolkat Kims punkter, jag ställde dig frågor (relaterade till punkterna) eftersom jag har dålig koll på vad som ligger bakom en spelares prestation i Hearthstone. I min hemtenta lyfte jag för övrigt fram tre andra punkter (inkluderade inget om reaktionstid btw).

     Jag håller inte med dig i din poäng. Om jag förstått rätt så finns det ett värde i att esport officiellt klassas som sport (t.ex. för att underlätta för spelare att resa mellan länder för att delta i tävlingar). Om det nu är så att esport snabbare blir allmänt accepterat som sport om det bara innefattar spel som är lättare att motivera att de faktiskt är sporter, så ser jag ett värde i att vara tydlig med definitionerna. Att det löser sig själv någon dag ändå ser jag inte som något kraftfullt argument, ju snabbare det löser sig desto bättre imo. Problemet ligger heller inte hos tittarna, om något klassas som esport eller ej förändrar inte tittarvanorna så det är irrelevant.

     Sen ser jag ett värde även i att vara tydlig med vad ord betyder. Ord finns till för att underlätta kommunikation mellan människor. Om vi har olika uppfattningar om vad vissa ord betyder blir det svårare för oss att förstå vad andra personer vill förmedla. Det är ju problematiskt om jag skriver något som du inte tolkar så som det jag ville att det skulle tolkas som, så klart.

  • Kim Larsson - 7 juli, 2017 at 13:37 Reply

   Vill inte trycka ut något. Hearthstone är ju redan i full fart. Det finns absolut inga barnsliga motiv utan endast en definitionsfråga som intresserar mig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.